of 63946 LinkedIn

CdK Drenthe pleit voor compensatie aardbevingen

CdK Jacques Tichelaar schaart zich aan de zijde van zijn Groningse collega Max van den Berg, die al langer pleit voor een ruimhartige compensatie.
2 reacties

De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar wil dat het kabinet en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ,,snel en royaal'' over de brug komen om mensen die schade oplopen door gaswinning, te compenseren. In zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis in Assen wees hij er dinsdag op dat ook inwoners van Drenthe ,,met de brokken zitten''. Zo was er in november een beving van 2,4 op de schaal van Richter in het dorp Annen.

Zware bevingen
Van grote schade was toen geen sprake, maar het was wel één van de zwaarste bevingen in de provincie de laatste jaren. ,,De NAM en de rijksoverheid laten het Noorden in de steek. Raar genoeg moeten de inwoners van dit gebied er altijd extra hard voor knokken om überhaupt in Den Haag gehoord te worden. Ieder jaar worden in Slochteren en Annen miljarden gewonnen aan gas, maar de mensen blijven voor een fractie van die opbrengsten met de brokken zitten.''

Ruimhartige compensaties
Tichelaar schaart zich daarmee aan de zijde van zijn Groningse collega Max van den Berg, die al langer pleit voor een ruimhartige compensatie. ,,Ik zeg: betalen, en snel! Neem royaal je verantwoordelijkheid'', zei de Drentse CdK.

NOM
Tichelaar had ook harde kritiek op de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Van alle provincies in Nederland is in Drenthe de werkgelegenheid het meest achteruitgegaan . ,,Het is teleurstellend dat de NOM er maar niet in slaagt zijn om miljoenen aan belastinggeld in te zetten. Die moet geen bankje spelen. Anders kunnen we de NOM wat mij betreft net zo goed opheffen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anoniem (Projectleider / beleidsadviseur) op
@ H. Wiersma

Vanaf 1960 heeft de Staat alleen al van Slochteren aardgasbaten ontvangen van 211 miljard. Daarnaast zijn er in Noord-Nederland vele kleine gaswinlocaties. De winsten hiervan komen nog bovenop de 211 miljard.

Kijkend naar wat er slechts in het Noorden is geinvesteerd van deze 211 miljard, kan worden geconstateerd dat met name de randstad enorm hiervan heeft geprofiteerd, waardoor ook economische groei heeft kunnen ontstaan aldaar.

Wat zijn de baten van de economische groei in de randstad (mede dankzij de aardgasbaten) die vervolgens weer terugvloeien naar het Noorden?

Volgens mij is er ergens iets niet helemaal in evenwicht. Maar ja, wie het dichtst bij het vuur zit.......
Door H. Wiersma (gepens.) op
Schade waarvan er een aantoonbaar verband is met de winning van aardgas dient uiteraard volledig te worden gecompenseerd. Op extra's kan het Noorden niet méér aanspraak maken dan andere achterblijvende regio's (o.a. Kop Noord-Holland).
Het Noorden vergeet dat het al ca. 58 jaar profiteert van de economische groei in de Randstad. CdK's in die gebieden past enige terughoudendheid in hun uitlatingen (eisen, bijna chantage) op dat terrein.