of 59162 LinkedIn

CDA Rotterdam wil stoer gemeentewapen terug

Als het aan het CDA in Rotterdam ligt, wordt het aloude stadswapen 'Sterker door strijd' heringevoerd. Het oude, stoere wapen met de leeuwen werd in 1999 vervangen door een modieus logo met de hoofdletter 'R' en golvend water.
1 reactie

Als het aan het CDA in Rotterdam ligt, wordt het aloude stadswapen 'Sterker door strijd' heringevoerd. Het oude, stoere wapen met de leeuwen werd in 1999 vervangen door een modieus logo met de hoofdletter 'R' en golvend water.

Past beter
Volgens CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is de tijd rijp om het oude wapen van stal te halen. 'Dat past beter bij de identiteit, de cultuur en het gevoel van de Rotterdammers', zei hij donderdag in een toelichting op vragen die hij bij het college van burgemeester en wethouders heeft ingediend. 'Het motto is voor veel Rotterdammers een lijfspreuk, sommigen hebben die zelfs laten tatoeëren.'

Volgens een poll van het AD is in de loop van donderdag 93 procent van de ruim 2600 stemmers voorstander van herinvoering. Fractievoorzitter Samuel Schampers (D66) is het mede daarom eens met het CDA-initiatief. 'We zijn de partij van de referenda, dus als Rotterdammers dat willen, dan zijn wij voor.' De derde coalitiepartij, Leefbaar Rotterdam noemt het voorstel 'interessant', maar wacht nog met nadere standpuntbepaling.


Koningin Wilhelmina

In 1948 schonk koningin Wilhelmina de wapenspreuk ‘Sterker door strijd’ als toevoeging aan het stadswapen van Rotterdam, onder meer vanwege de verwoestingen door het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dat logo wordt volgens De Langen alleen nog maar gebruikt in officiële burgemeestersbrieven. 

 

Kostbaar

Een ombouwoperatie is meestal een langdurige en kostbare zaak. Onder meer briefpapier, enveloppen, borden van gemeentelijke instellingen en servies moet worden aangepast. Ook ondergaat het gemeentelijk logo meestal een moderniseringsslag. 'Maar dat is niet per se nodig, lijkt me. Rotterdammers vinden het zo ook al mooi', aldus De Langen. Hij denkt dat een geleidelijke terugkeer naar het originele stadswapen ertoe kan leden dat in 2019 'Sterker door strijd' weer overal zichtbaar is. In 2013 voerde Den Haag ook al opnieuw het oude, maar gemoderniseerde wapen 'Vrede en recht' met daarop de ooievaar in. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertus (Observer) op
Welke sukkel heeft dit in 1999 dan veranderd?
Ps D66 referendumpartij?????
Ja, zolang ze de uitslag naast zich neer kunnen leggen!!!