CDA-fractievoorzitter Sven de Langen bevestigt dat het tijdelijk terugtreden verband houdt met de diplomatieke rel tussen de Nederland en Turkije. Afgelopen zomer ondervond Yazir ook al last na de mislukte staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan. 'Na het weekeinde en de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat is dat erger geworden', aldus De Langen in een toelichting. 'Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken.'

Gülen

Volgens het AD is Yazir in een Turkse krant aangewezen als medeaanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Het raadslid zou te boek staan als sympathisant van de geestelijk leider Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan beschouwd als het brein achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Tijdelijk terugtreden

Het CDA zegt in de verklaringen dat 'spanningen, ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije, een dusdanige impact hebben dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen'. De Langen spreekt van een tijdelijk terugtreden. Hij verwacht Yazir voor de zomer terug in de gemeenteraad. 'Yazir is vastberaden om na een periode waarin vooral familie en gezin centraal staan zijn politieke activiteiten onverminderd voort te zetten.' Het raadslid heeft volgens De Langen tal van steunbetuigingen uit Rotterdam en elders in het land gekregen. (ANP)