of 60715 LinkedIn

CDA nu niet meer terughoudend over Tariq Ramadan

Tariq Ramadan
Tariq Ramadan
8 reacties
Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is bezorgd over de werkzaamheden die de islamoloog Tariq Ramadan voor het Iraanse station Presstv verricht. De gemeente en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen Ramadan met spoed spreken. Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat de islamoloog onmogelijk verder kan in zijn rol van integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam als hij actief blijft voor de zender.
'Nieuwe feiten'
Dat het CDA nu wél fel is over de nevenactiviteiten van Tariq Ramadan, en in april nog niet, heeft niets te maken met politiek opportunisme, zegt Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk.  ‘Er zijn nieuwe feiten boven water gekomen, waardoor wij ons afvragen of hij de rol van bruggenbouwer effectief kan vervullen.’ Leefbaar Rotterdam, SP en VVD eisen het ontslag van de adviseur.

Tegen westerse invloeden
Gisteren kwam aan het licht dat islamoloog Tariq Ramadan, door de gemeente Rotterdam aangesteld als integratie-adviseur, een programma presenteert op de Iraanse televisie. De zender wordt gesponsord door de Iraanse overheid.  Het heeft als doel het verspreiden van het gedachtegoed van de Iraanse revolutie, en het weerbaar maken van moslims tegen westerse invloeden. In de uitzendingen belicht islamoloog Ramadan de wereld vanuit moslimperspectief.

Anti-Israëlisch
De website Science Guide, die de werkzaamheden van Ramadan aan het licht bracht, stelt dat Presstv in Jordanië niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. In het verleden heeft de Britse mediaraad het station berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving.

VVD-wethouders
In april was de omstreden adviseur ook al goed voor een politieke rel in Rotterdam. Twee VVD-wethouders stapten toen op uit het Rotterdamse college. Een schoonheidsprijs voor politieke moed verdienden zij daar niet mee. Nadat Mark Harbers en Jeanette Baljeu zich aanvankelijk fel tegen Ramadan hadden gekant, draaiden zij bij onder druk van coalitiegenoten CDA, PvdA en GroenLinks. Op advies van VVD-voorzitter en oud-burgemeester Opstelten keerden zij uiteindelijk tóch terug naar hun oorspronkelijke standpunt. De wending leverde hen een storm van kritiek op.

CDA-stemgedrag
Nu liggen de kaarten anders. VVD-raadslid Kees de Gruiter neemt de gelegenheid te baat om nog eens fijntjes te wijzen op het stemgedrag van de CDA, destijds. ‘Tot mijn verbazing verdedigde het CDA Ramadan het meest in het debat’, laat hij weten vanaf zijn vakantie-adres in Griekenland. ‘Zij zijn de partij die weet dat we godsdienstvrijheid hebben dankzij de scheiding van kerk en staat. Ik hoop dat het CDA nu de schellen van de ogen vallen en het contract per direct beëindigd wordt.

Terughoudendheid
Volgens Jan Jacob van Dijk heeft de ommekeer in de opstelling van het CDA niets te maken met de standpunten van Ramadan zelf - die blijven vaag - maar alles met timing: ‘Ramadan was omstreden, maar het paste ons toen als Tweede Kamer om daar terughoudend in te zijn. Wat voor ons nu nieuws is, is dat wij in de afgelopen periode hebben gezien hoe Iran omgaat met vrijheid van meningsuiting. Dat was toen niet in discussie. Nu heeft de hele Nederlandse samenleving gezegd: daar moeten wij ons mee inlaten. En dus is er nu een rol voor de Tweede Kamer om daar kritische vragen bij te stellen.’

1,79 miljoen
Ramadan kost de gemeent Rotterdam 420.000 euro per jaar in 2007 en 2008 voor zijn adviseurschap, plus 150.000 euro voor 2009 (over het budget voor 2010 wordt later beslist). Van dit budget is 55.000 euro per jaar honorarium voor Ramadan, de overige kosten zijn voor het organiseren van debatten en bijeenkomsten in het kader van het project ‘Burgerschap, identiteit en je thuis voelen’. Daarnaast draagt de gemeente de kosten voor de 4-jarige leerstoel à 2 ton per jaar (voor onder meer reis- en verblijfkosten van Ramadan en voor drie aio’s). Daarmee komen de totale kosten voor het aantrekken van Ramadan tot dusverre op 1,79 miljoen euro.

Lees hier de reactie van Tariq Ramadan
Bekijk hier Ramadan in een uitzending van Islam & Life
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos van Dijk opJe zou Ramadan moeten beoordelen op zijn effectiviteit als 'bruggenbouwer' in Rotterdam. Deze afrekening vanwege een dubieuze nevenfunctie lijkt alleen voor binnenlands politie gebruik. Het is toegeven aan de oppervlakkige stemmingmakerij jegens moslims. Meer niet.

Door Kees Cornelder (strateeg) op
Oftewel: handjes af van prof. Ramadan. Steek ze liever in eigen boezem daar aan de Rotte.
Door Kees Cornelder (strateeg) op
Hoe ver ben je heen, daar in Rotterdam, als je vanwege watvoorgevoeligheidnuweer bereid om het recht op vrije mening en het recht om die vrij mening te uiten publiekelijk en regelrecht aan te vallen.
Wat een deconfiture van het Rotterdamse stadsbestuur indien het hierop ook maar 1 millimeter zou ingaan.
Zeer zorgwekkend.
Door Mac op
Typisch Rotterdam , een stad waar nog maar 34% rotterdammer is en altijd wordt gekozen voor het verkeerde spoor. E r is maar een weg en dat is alle contact met deze man verbreken en we nu direct.
Door Webredactie (Binnenlands Bestuur) op
@J. Hunefeld
Dank voor de correctie, het is inmiddels doorgevoerd.
Door J. Hunefeld (teamleider dSZW) op
Het lijkt mij toch dat Opstelten medio april 2009 geen burgemeester meer van Rotterdam was.
Door Oscar op
Eerder waarschuwde ik al voor het gevaar van deze man. Ik hoef mezlef niet te herhalen, maar lees deze discussie nog maar eens
https://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/04/vertaling-teksten-tariq-ramadan-identiek.114273.lynkx
Het is en bliijft een gevaarlijke man en hij moet zo snel als mogelijk ontslagen worden en het land worden uitgezet en er nooit meer in komen.
Door Kelder (p.m.) op
Het CDA krijgt eindelijk door waar bruggenbouwer Tarq naartoe wil.