of 63966 LinkedIn

CDA-gedeputeerden Limburg per direct weg

Aanleiding voor het opstappen is de affaire rond voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou als voorzitter van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen aan subsidie naar eigen bedrijven hebben doorgesluisd. Een van die bedrijven houdt zich bezig met bosbeheer. Koopmans en Mackus hielpen dat bedrijf van Vrehen volgens een publicatie in NRC aan opdrachten
6 reacties

De twee CDA-gedeputeerden van de provincie Limburg zijn vrijdag per direct afgetreden. Ger Koopmans en Hubert Mackus maakten dat in een brief aan Provinciale Staten bekend.

Aanleiding voor het opstappen is de affaire rond voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou als voorzitter van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen aan subsidie naar eigen bedrijven hebben doorgesluisd. Een van die bedrijven houdt zich bezig met bosbeheer. Koopmans en Mackus hielpen dat bedrijf van Vrehen volgens een publicatie in NRC aan opdrachten.

Onderzoek
De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL. Gouverneur Theo Bovens laat een onafhankelijk integriteitsonderzoek instellen naar de gang van zaken rond Vrehen, liet hij dinsdag weten. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. Gedeputeerde Staten gaven vrijdag een korte verklaring uit over het vertrek van Koopmans en Mackus. ‘Aanleiding is de twijfel die is gerezen over de besteding van subsidiegelden door de directeur van een van de partners van de provincie in landschapsbeheer’, aldus het college van GS.

Rechtmatigheid
‘Rechtmatigheid bij subsidies is belangrijk’, schrijft Koopmans. ‘Maar er is ook nog zoiets als moraliteit. Mag je elke mogelijkheid te baat nemen die de overheid je biedt? De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV’s staat haaks op mijn morele opvattingen.’ Koopmans zegt in zijn brief aan de staten zijn verantwoording te nemen als politiek leider van het CDA in Limburg. ‘Voor mijn partij ontstaat daardoor de ruimte om te werken aan nieuw leiderschap’, schrijft hij. Provinciale Staten zijn overigens bezig met de voorbereiding van een parlementaire enquête in een andere affaire rond Koopmans, een Venlose grondkwestie waar hij bij betrokken zou zijn geweest.

Verwevenheden
Mackus van zijn kant wijst ook naar Vrehen als reden voor zijn vertrek. ‘Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon’, aldus Mackus. Hij erkent als portefeuillehouder voor Landbouw en Landschap hierin verantwoordelijkheid te voelen. ‘En ik neem die ook.’

Extraparlementair College
Limburg heeft een extraparlementair College. ‘In de context van een extraparlementair College is het aan de Staten om richting te geven aan de wijze waarop dient te worden omgegaan met de nu opengevallen vacatures’, schrijven GS in hun verklaring. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
@Hans
Zoals je het schets is dit wel erg opmerkelijk! Is dat verder nooit onderzocht door oppositie of journalisten ?
Door Hans op
Het CDA in Limburh: zo kennen we ze al jaren.
Is die CDA-wethouder van Venray, Jan Loonen, nu al eens weg? Hij kon (als enige!) 37 hectare weidegrond kopen van het waterschap Limburg ver beneden de marktprijs, kreeg ook nog eens € 0,55 mio compensatie. Slotsom: 370.000 m2. gekocht en € 155.000,- toe gekregen. Lukt verder nooit iemand, tenzij je in de Limburgse politie zit.
Door Southern Comfort op
Niet echt iets wat je aan een vooringenomen demissionaire minister moet vragen die kritische volksvertegenwoordigers en klokkenluiders liever kwijt dan rijk is, maar goed: Theo?

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/28/sp-ollongre …

Ollengren ligt ook al een paar jaar dwars bij het implementeren van al bestaande rechtsbescherming voor klokkenluiders en de manipulerende aansturing van het Huis vanuit haar ministerie (ABD).

Met het dossier van de bij het Huis zelf ontslagen klokkenluider heeft ze ook al bijna twee jaar geen tijd voor gehad.
Door drs. E. Nabled op
Nou Henk, tomaten en eieren is wel ouderwets, hoor. Quinoa, humus en speckreepjes: die scoren wel! Gooit wel minder makkelijk, maar daar is wel iets op te vinden.
Door Henk op
geef ze een boete zodat ze de rest van hun leven op bijstandsnivo leven en zet ze op de markt met een mand met eieren en tomaten ervoor,....
Door drs. E. Nabled op
Goh, je houdt het toch niet voor mogelijk....