of 64740 LinkedIn

CDA en lokale partijen winnen herindelingsverkiezingen

© Shutterstock
© Shutterstock
4 reacties

In Purmerend is bij de gemeenteraadsverkiezingen de Stadspartij-Beemster Polder Partij als grootste uit de bus gekomen. De lokale fusiepartij kreeg volgens de voorlopige uitslag de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster zich vanaf 1 januari 2022 bij Purmerend voegt. Het opkomstpercentage was 32,4 procent.

Dijk en Waard
Ook in negen andere gemeenten waren woensdag verkiezingen vanwege herindelingen. Eveneens in Noord-Holland vormen Heerhugowaard en Langedijk de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Daar eindigde Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij bovenaan. Lokaal Dijk en Waard eindigde op plek twee en de VVD werd derde. Het opkomstpercentage was 35,99 procent.

Land van Cuijk
In Noord-Brabant ontstaan twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis worden gemeente Land van Cuijk. Daar is het CDA de grootste geworden met daarachter Team Lokaal en Liberaal LVC. Het opkomstpercentage was 49,51 procent.

Maashorst
Uden en Landerd worden gemeente Maashorst. Jong Maashorst heeft daar de meeste stemmen gehaald. Het CDA eindigde op plek twee met daarachter Voor de Dorpen. Het opkomstpercentage in Maashorst was 42,38 procent.

Forum
Forum voor Democratie deed in alle gemeenten als nieuwkomer mee en lijkt volgens lokale media overal een plek in de gemeenteraad te hebben bemachtigd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. In Dijk en Waard behaalt FVD drie zetels en in Purmerend twee zetels.

Niet opnieuw stemmen in maart
Inwoners van de fusiegemeenten hoeven volgend jaar maart niet opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt ook voor die van de gemeenten Oisterwijk, Boxtel, Vught en Eemsdelta, die in 2020 zijn heringedeeld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (grote verbazer) op
Gezinus heeft echt gelijk. FvD is een luis, ongedierte dus. Maar dat dient men te bestrijden!!
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Gezinus: wat een enorme omdraaiing: Baudet hanteert bewust rechtsextreem taalgebruik en zijn ideeën zijn ook niet legitiem, kortom 'If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.' Ergo: er zitten gewoon fascisten in het parlement en niemand durft dat openlijk uit te spreken vanwege de angst voor represailles van hun achterban. Of misschien wordt er geloofd in de dialoog. Lekker praten met mensen die hardop dagdromen over hoe jij straks voor een vuurpeloton staat. Je moet er maar zin in hebben.
Door Gezinus op
FvD vervult een prima rol als luis-in-de-pels van de traditionele bestuurderspartijen (VVD, D66, CDA, PvdA). Hard nodig ook, want het landelijk beleid van deze 4 vertoont steeds meer totalitaire, ja zelfs regelrecht fascistische trekjes.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Sommige uitslagen zullen meer verbazen dan andere en ook de magere opkomst bij deze verkiezingen is in een aantal gevallen veelzeggend. Maar dramatisch is dat de FvD ook lokaal een spreekbuis heeft gekregen, gelukkig minimaal in de meeste gevallen, maar schrijnend is het wel! De FvD draagt landelijk niet bij aan een gezond politiek klimaat met hun ronduit fascistische leider. Maar lokaal zijn ze er ook in geslaagd een stelletje randfiguren te verzamelen die bij gebrek aan eigen identiteit trots hun FvD-jas aantrekken. Welke gedachten hebben de FvD-stemmers gehad? Dat ze deze herindelingen nog kunnen terugdraaien? Dat de gemeenteraad QR-codes gaat verbieden? Je mag hopen dat deze FvD-ers over 4 jaar weer stilletjes uit de raad verdwijnen omdat de achterban ook geen deel meer wil uitmaken van hun interne ruzies en hun extreem rechtse uitingen.