of 59250 LinkedIn

CDA blijft sterk in kleine en middelgrote gemeenten

Het CDA blijft veel stemmen trekken in kleine en middelgrote gemeenten. Kiezers zijn loyaal.
Reageer

Het CDA mag de laatste jaren dan zijn gekrompen in de landelijke politiek, lokaal blijven de christendemocraten erg sterk. Dat heeft de partij te danken aan mensen die in kleine en middelgrote gemeenten wonen. Zij zijn ,,loyaal en tevreden'' en blijven daarom op de partij stemmen, blijkt uit onderzoek van Kieskompas.

Een op de vijf
Het CDA kreeg 14,8 procent van de stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Maar de partij had vooral succes in gemeenten tot 20.000 inwoners. Daar haalden de christendemocraten gemiddeld een op de vijf stemmen binnen. In de steden met meer dan 100.000 inwoners stemde gemiddeld maar 9 procent op het CDA. 
Hetzelfde is bij eerdere lokale verkiezingen te zien. Het CDA zakt beetje bij beetje weg, maar in grote steden gaat dat veel sneller dan in kleine plaatsen.

Gigantisch pak meer zetels
De trouwe kiezers in de kleine plaatsen leveren het CDA veel zetels in de gemeenteraden op. Dat komt doordat niet elke stem evenveel waard is. In de ene gemeente zijn meer stemmen nodig voor een zetel dan in een andere gemeente. In 2010 kreeg het CDA in heel Nederland 974.000 stemmen, oftewel 1530 raadszetels. De PvdA haalde 61.000 stemmen meer dan het CDA, maar won bijna 300 zetels minder. De VVD was ongeveer even groot als de PvdA, dus groter dan het CDA, maar bleef 100 zetels achter de christendemocraten. Het CDA krijgt ,,minder stemmen, maar door de kleinere gemeenten wel een gigantisch pak meer zetels'', aldus Kieskompas.


Spijt van Kamerverkiezingen
Kieskompas vroeg CDA-kiezers ook of ze spijt hebben dat ze bij de Kamerverkiezingen in 2012 op de partij hebben gestemd. Acht op de tien zijn tevreden, 14 procent voelt spijt. Bij PvdA en VVD is de helft van de kiezers niet tevreden. Hoe het CDA dit jaar zal scoren, durft Kieskompas niet te voorspellen. ,,Geen peiling is groot genoeg om het CDA in alle kleinere gemeenten eer aan te doen. Ook wij kunnen niet in alle gemeenten kijken.'' De onderzoekers verwachten wel dat de partij ,,groot en aanwezig blijft'' in de kleinere gemeenten, maar ,,in de grotere en middelgrote steden wordt het een hele grote uitdaging om hun posities te handhaven''.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.