of 64707 LinkedIn

CDA-bestuurders wijzen Donner terecht

De stevigste kritiek op de afstandelijke en niet-luisterende houding van minister van Binnenlandse Zaken Piet-Hein Donner kwam op het VNG-congres uit onverdachte hoek. Prominente CDA-bestuurders riepen hun eigen CDA-coryfee tot de orde. Minister en kabinet moeten eindelijk eens oog hebben voor de worsteling van gemeenten met de onderkant van de arbeidsmarkt, benadrukten zij.

Hubert Bruls, burgemeester van Venlo, sprak zich namens de 32 grote steden krachtig uit tegen de Wet werken naar vermogen. De Leidse CDA-wethouder Jan- Jaap de Haan was even zo kritisch op Donner, die in de dagen voor het congres had laten weten dat het voor gemeenten stikken of slikken was. ‘Dreigementen zijn niet passend en evenmin productief.’

Zelfs een late eerste draai - woensdagmorgen in een radio-interview zei de minister dat hij bereid is om gemeenten tegemoet te komen - werd Donner door eigen partijgenoten evenmin in dank afgenomen.

Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, maakte korte metten met Donners toenadering via de radio: ‘Het is alsof je op je huwelijksdag nog over het huwelijkscontract wilt onder handelen. Dat is niet het meest romantische moment. Ik zeg daarom: Piet-Hein, it needs two to tango.’ Met zijn onverzoenlijke houding - daarin gesterkt door premier Rutte - kreeg Donner wel voor elkaar dat de rijen van de gemeenten zich sloten. Groot en klein, twijfelaars, voor- en tegenstanders van de omstreden werkparagraaf uit het bestuursakkoord, riepen allemaal dat bij zo’n massieve druk van het kabinet eensgezindheid cruciaal is.

‘We moeten massaal achter het VNG-bestuur gaan staan’, zei de Waddinxveense PvdA-burgemeester Bert Cremers. Een op het oog onaangedane Donner gaf in zijn toespraak de pers de schuld van een deel van de verkeerde beeldvorming rond zijn persoon. Hij zei dat het kabinet vasthoudt aan het bestuursakkoord, maar opende tegelijkertijd de deur naar oplossingen. ‘Het kabinet verstaat heel wel uw zorgen. Ik nodig u uit met voorstellen te komen, want iedereen die mokkend in een hoekje blijft zitten, dat is geen optie.’

Met kwinkslagen - daarbij ruimhartig de Chinese wijsgeer Confucius citerend - kreeg Donner de lachers op zijn hand. ‘Confucius gaat het om betrouwbaarheid en beschaafde omgangsvormen. Dat hebben wij ook nodig’, aldus Donner. Maar in dit geval bleek Annemarie Jorritsma in haar slotwoord Confucius het scherpst te citeren. ‘Alleen de allerwijsten en allerdomsten veranderen nooit van mening. Mag ik die uitspraak u en het kabinet meegeven?’ Donner moest er om lachen - als een boer met kiespijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners