Advertentie

CBP: Privacy technisch beter beschermen

'Door de grenzeloze mogelijkheden van technologie in combinatie met de eveneens grenzeloze mogelijkheden tot opslag, koppeling en verwerking van persoonsgegevens is een kafkaëske situatie ontstaan',  zo waarschuwde Jacob Kohnstamm , de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gisteren bij de presentatie van het Jaarverslag van de toezichthouder.

16 april 2010
Privacy by design
Hij pleit ervoor dat het nieuwe parlement en het volgende kabinet na de verkiezingen van 9 juni met een regeling komen voor de toepassing van 'privacy by design'. Dit betekent dat het verplicht wordt om bij het ontwerpen van een nieuw product of dienst waar persoonsgegevens mee gemoeid zijn,  veiligheidskleppen worden ingebouwd om inbreuken op de persoonlijke levenssfeer te voorkomen.

Minder inbreuk
'Bedrijven en overheden zullen altijd knappe koppen inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte en winstgevende producten en diensten. Tegelijkertijd kunnen die knappe koppen ook verplicht worden om deze producten zó te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer',  zo stelt Kohnstamm.

Informatie aan burgers
Hij benadrukte ook het belang van het geven van informatie aan burgers over de vraag wie, wat voor informatie , waar opslaat en met welk doel.  Als de burger niet over deze informatie beschikt, kan hij zijn rechten op het gebied van de persoonlijke levenssfeer ook niet uitoefenen.”, aldus Kohnstamm.

Meldingsplicht

Het CBP stelt ook voor dat er een meldingsplicht moet komen voor bedrijven, overheden en instellingen als er sprake is van datalekken als gevolg van verlies, diefstal en/of misbruik  van persoonsgegevens .

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas Koning
Artikel 13 van de grondwet schijnt 'vergeten' te zijn, door onze (r)overheid.

U weet wel? Briefgeheim, de overheid mag alleen met een soort van huiszoekingsbevel in uw brieven neuzen.

Dat is nu vervangen door 'wij tappen alles, en zeggen u verder niets'.

Tja, een overheid die zich aan artikel 13 houd, is natuurlijk ook wel heel veel gevraagd.

De overheid MAG uw emails helemaal niet openen, zonder huiszoekingsbevel.

Waarom doen ze het dan toch?

Omdat de (r)overheid LAK heeft aan u en de regels, en alleen maar uw POEN wil zien. Omdat wij in een politiestaat leven.

Een bananenrepubliek, waar de grondwet om te lachen is.
Advertentie