of 64204 LinkedIn

Cao kost gemeenten 160 miljoen

De loonsverhoging in de CAO voor gemeenteambtenaren van 2% kost de gemeenten dit jaar 160 miljoen euro. Dit is inclusief de eenmalige toeslag.

De loonsverhoging voor gemeenteambtenaren van twee procent kost de gemeenten dit jaar 160 miljoen euro. Dit is inclusief de eenmalige toeslag, maar exclusief het verwachte inverdieneffect van een procent.

Zelf ophoesten

Dit heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) berekend. Dit bedrag moeten de gemeenten zelf ophoesten omdat demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) weigert de kosten van de loonsverhoging voor haar rekening te nemen.


Ingrijpen

Het is nog niet duidelijk of Spies alsnog gaat ingrijpen in de cao en daarmee de gemeenten gaat dwingen de lonen toch te bevriezen. Bijvoorbeeld via een strafkorting op het gemeentefonds of het inzetten van de loonwet. ‘Dat is op dit moment niet aan de orde’, stelt woordvoerder Tijs Manten namens de minister. Op de vraag of ingrijpen nog aan de orde kan komen, omdat het bijvoorbeeld nog in beraad is, wil de woordvoerder van Spies niet ingaan.

 

Achttien miljoen

Voor de gemeente Amsterdam betekent de loonstijging voor 2012 een extra uitgave van minimaal achttien miljoen euro, zo laat woordvoerder Marleen Nieuwenhuis namens wethouder Eric van der Burg van personeel en organisatie (VVD) weten. De loonsom voor Amsterdam, inclusief de stadsdelen, bedraagt ongeveer 900 miljoen euro. Een loonstijging van twee procent betekent een extra uitgave van achttien miljoen. Hoe de kosten van de incidentele toeslag voor Amsterdam uitpakken, is nog niet duidelijk. ‘Dat vergt meer rekentijd’, aldus de woordvoerder. Werknemers tot schaal zeven krijgen een eenmalige uitkering van vierhonderd euro en ambtenaren met een hogere schaal 200 euro. Amsterdam gaat in 2013 en 2014 de nullijn hanteren, zo twitterde wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, financiën) dinsdag, voorafgaand aan de presentatie van de kadernota.  

 
Cao-acties

De gemeenteraad van Utrecht heeft het college via een motie opgeroepen zich publiekelijk uit te spreken vóór het principeakkoord. Ook moet het college andere gemeenten oproepen dat te doen, vindt de raad. Utrecht waarschuwt dat bij het uitblijven van een cao-akkoord grote kans is op cao-acties. De motie is op aanraden van wethouder Jeroen Kreijkamp (D66, personeel en organisatievernieuwing) aangehouden. Kreijkamp staat weliswaar positief tegenover de motie en het cao-akkoord, maar wil de cao eerst in het college bespreken. Utrecht heeft nog geen beeld van de kosten van de nieuwe cao.

 

Niet tornen

De Centrale Ondernemingsraden van de vier grote steden (COR G4) storen zich mateloos aan de bemoeienis vanuit de regering met het arbeidsvoorwaardenbeleid van gemeenteambtenaren. Ook ergeren de COR G4 zich aan de onjuiste beeldvorming over de loonontwikkeling van gemeenteambtenaren. ‘Die loonontwikkeling loopt al jaren achter op de inflatie en staat voor 2012 dus al op de nullijn. Rekening houdend met de inflatie is dat een minlijn’, stellen de COR G4 in een gezamenlijke verklaring.

 

Verkeerd signaal

Spies vindt de loonstijging voor gemeenteambtenaren een ‘verkeerd signaal op een verkeerd moment.’ ‘Het is niet uit te leggen dat een deel van de ambtenaren wel op de nullijn zit, zoals de politie en de rijksambtenaren, en een ander deel niet’, aldus de woordvoerder van Spies. De overheid zet daarnaast alles op alles om de financiën op orde te krijgen. Bovendien staat het haaks op het Lente-akkoord.’ Minister Spies noemt het ‘goed nieuws’ dat de VNG in 2013 wel een nulllijn voor gemeenteambtenaren wil. 


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door monique (gemeenteambtenaar) op
Minister Spies vergeet dat Rijksambtenaren in het verleden zowat altijd meer loonsopslag erbij hebben gekregen dan de gemeenteambtenaren. Dus hoezo verkeerd signaal????
Door Willem (gemeenteambtenaar) op
Mevrouw Spies moet zich nergens mee bemoeien. De ene nullijn is de andere niet. Zoals de COR G4 terecht stelt, lopen we al jaren achter. We halen eindelijk iets in. Bovendien is de afspraak gemaakt vóór haar 'lenteakkoordje'. Als mevrouw een signaal wil afgeven, levert zíj salaris in (van de exorbitante verhoging waarmee de dames en heren politici elkaar niet zo heel lang geleden gefêteerd hebben). Ik weet het, het zou niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar dan laat je echt zien dat het je menens is.
Door Paul (financiën) op
Wellicht dat de meeste gemeenten in de begroting 2012 "gewoon" rekening hebben gehouden met een loonstijging. De "pijn" is dus al eerder genomen. In Hillegom hebben we rekening gehouden met 1%...
Door Collega (adviseur) op
Ik hoor inmiddels van gemeenten die tijdens bezuiningsreorganisaties het hele loongebouw in elkaar drukken: leidinggevenden 2 rangen omlaag, beleidsambtenaren 1 rang omlaag. Daar sta je dan met je 2% CAO-loon erbij en 10% salaris eraf... (en een tijdelijke loongarantie voor zo lang als het duurt).
Door Gerben op
Dus Ascher / PVDA wijkt af van het "Lenteakkoord". Dat ziet immers op de jaren 2012 en 2013.

Zit die Ascher er dan nog steeds? Of twittert hij zich zo naar het pluche? Leuk stel daar in 020. Je zou je nek er elke dag voor moeten uitsteken! Mij echt niet gezien. Wegwezen folks!

Vacatures

Van onze partners