Advertentie

Campagne tegen hepatitis B onder Chinezen

De GGD Rotterdam-Rijnmond begint met een campagne om de Chinese gemeenschap te informeren over hepatitus B. Naar schatting is namelijk zo’n 10 procent van de 15 duizend Chinezen in de Maasstad besmet met het virus.

27 januari 2009

Besmetting tijdens bezoek
Volgens GGD-woordvoerster Maureen Konigferander is het geen toeval dat de campagne in Rotterdam is gestart: ‘In Rotterdam wonen naar verhouding nu eenmaal veel Chinezen. Hepatitus B is een ziekte die erg veel voorkomt in Zuid-Oost Azië. Zelfs Chinezen die in Nederland zijn geboren hebben een verhoogde kans om het te krijgen. Dat komt doordat de besmettingen ook door bezoek van en naar Chinese familie wordt overgedragen.’

 

Bloedtest
Hepatitis B is een leverziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld zijn meer dan twee miljard mensen met het virus in aanraking geweest. Soms heeft een drager geen klachten: van de twee miljard mensen zijn er 350 miljoen chronisch drager geworden. Jaarlijks overlijden ongeveer een miljoen mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis B. Alleen via een bloedtest is vast te stellen of iemand het virus bij zich heeft. De campagne raadt de Chinezen aan zich te laten testen en zich te laten inenten.

 

Doelgroepen
De GGD Rotterdam-Rijnmond houdt vaker hepatitus B-campagnes gericht op doelgroepen. Zo werden eerder homomannen, prostituees en drugsverslaafden benaderd om zich te laten testen en inenten. Wethouder Jantine Kriens geeft woensdag het startsein van de campagne.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie