of 64621 LinkedIn

Camerawagens waren onrechtmatig, zegt AP

De inzet van camerawagens was simpelweg niet nodig, concludeert de AP: er zitten immers handhavers in de auto die zelf ook kunnen zien of mensen genoeg afstand houden.

De inzet van camerawagens in Rotterdam om op de anderhalvemeterregel te handhaven was in strijd met de wet. Dat blijkt volgens NRC uit een nog niet gepubliceerd rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

Bovendien probeert burgemeester Ahmed Aboutaleb de publicatie van dat rapport tegen te houden, meldt de krant. De burgemeester zelf ontkent dat.

Niet nodig

Volgens privacywaakhond AP heeft de gemeente Rotterdam de wet overtreden. De vereiste privacytoets, de Data Protection Impact Assessment (DPIA), werd niet vooraf uitgevoerd. Ook was de bewaartermijn van de camerabeelden van zeven dagen te lang. Tot slot was de inzet van camerawagens simpelweg niet nodig, concludeert de AP: er zitten immers handhavers in de auto die zelf ook kunnen zien of mensen genoeg afstand houden.

Coronamaatregelen
De camerawagens waren in eerste instantie bedoeld voor ‘crowdcontrol’ tijdens het Eurovisie Songfestival in 2020. Toen dat niet doorging, zijn de wagens ingezet tijdens het Paasweekend van 2020 om te controleren of Rotterdammers zich aan de coronamaatregelen hielden. Na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegeven werden de auto’s van de weg gehaald, maar later werden de wagens toch weer ingezet.

Niet ingelicht
Verschillende fracties in de gemeenteraad waren destijds kritisch over de inzet van de camera-auto's. Ook waren raadsleden ontstemd over het feit dat ze niet van tevoren waren ingelicht over het besluit. Toenmalig wethouder handhaving Bert Wijbenga (VVD), die inmiddels burgemeester van Vlaardingen is, gaf later toe dat het inderdaad beter was geweest om de raad wel te informeren over de camerawagens.

Meer doeleinden
Toch bleef hij erbij dat de wagens een gerechtvaardigd middel waren geweest. Ook Vincent Karremans, die inmiddels Wijbenga's wethouderspost heeft overgenomen maar destijds VVD-fractievoorzitter was, verdedigde de inzet van de wagens. Hij vroeg zich zelfs af of de auto's niet voor meer doeleinden konden worden ingezet.

Boete
De AP kan de gemeente Rotterdam een boete opleggen voor de overtreding. Of dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Zo´n DPIA is dus ook van toepassing in Dronten volgens de wettelijke richtlijnen die de AP controleert, zie: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zel … en ze kunnen daar dus ook tegen een stevige boete aanlopen. Ik denk wel dat je voor het opsporen van gevaarlijke extremisten uitzonderingen in de wetgeving moet kunnen maken.