Advertentie

Burgers beslissen weinig mee in gemeente

Gemeenten vragen burgers zelden om mee te beslissen over belangrijke kwesties of aan het beleid mee te werken. Dat blijkt uit de Monitor Burgerparticipatie, een tweejaarlijks onderzoek van ProDemos en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vaak blijft het bij raadplegen van de bevolking of het vragen van een advies aan inwoners. Het onderzoek behelst de periode 2014-2015.

23 augustus 2016

 Weinig burgerinitiatieven
Ten opzichte van de twee jaar daarvoor zijn de mogelijkheden voor burgers om een rol te spelen in de besluitvorming gelijk gebleven. In ruim 70 procent van de gemeenten zijn er mogelijkheden voor zogeheten burgerinitiatieven, maar er wordt maar weinig gebruik van gemaakt. Burgers lijken er vaker voor te kiezen informeel ideeën aan te dragen. ProDemos wil burgers laten zien hoe ze actief kunnen deelnemen aan de democratie. De organisatie wordt deels gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik merk dat ambtenaren bij gemeentes zich steeds verder terug trekken in de ivoren torens van de bureaucratie. Men communiceert via de website, alles moet digitaal. Ook zie je dat men elk probleem wil vast leggen in een protocol. De vertrouwenskloof tussen burger en overheid wordt daardoor steeds groter. Steeds meer burgers beleven het contact met de overheid als een strijd tussen David en Goliath. Uiteindelijk is een anonieme bureaucratie de ultieme uitingsvorm van een angstcultuur. Juist het persoonlijk contact - ook het Nee met argumenten verkopen - is het mooiste deel van het werk.
Jos / Adviseur
Ik neem aan dat de vrolijke burger hier gedegen onderzoek naar heeft gedaan (hij praat immers over gemeentes in pluralis) zodat ook hij zijn conclusie met argumenten kan onderbouwen. Dat is immers het leukste van analyseren en conclusies trekken.
Advertentie