of 64204 LinkedIn

Burgerparticipatie vooral door colleges B en W

Gemeenten zetten steeds vaker een internetpanel in als vorm van burgerparticipatie. Het aantal gemeenten dat een internetpanel heeft ingezet is verdubbeld ten opzichte van 2009.
1 reactie

Burgerparticipatie is vooral een taak voor het college van burgemeester en wethouders. Gemeenteraden zijn juist minder betrokken. Dat blijkt uit onderzoek van ProDemos, een centrum voor democratische vraagstukken.

Gemeenteraad
Het is de tweede keer dat ProDemos het onderzoek uitvoert. De eerste keer was dat in 2009. De burgemeester en één of meer wethouders worden nu meestal gezien als de boegbeelden van burgerparticipatie. Wel zijn zij van plaats gewisseld. Twee jaar geleden werd in het onderzoek de burgemeester nog het meest genoemd als boegbeeld. In 2011 is die rol overgenomen door de wethouder(s). De gemeenteraad heeft in de meeste gemeenten geen actieve rol op het gebied van burgerparticipatie. Bij burgerparticipatie gaat het om activiteiten die gemeenten ondernemen om inwoners te betrekken bij het beleid. 


Internet

Inspraakavonden en themabijeenkomsten zijn nog steeds de populairste methoden van
burgerparticipatie. Vrijwel alle gemeenten zetten deze in. De rol van internet wordt steeds groter. Het aantal gemeenten dat een internetpanel heeft ingezet is verdubbeld ten opzichte van 2009 en gemeenten zetten steeds vaker sociale media in als communicatiemiddel. Dit gaat ten koste van meer traditionele communicatiemiddelen als flyers, brieven, lokale radio en televisie. Onverminderd populair zijn inspraakavonden en themabijeenkomsten. Vrijwel alle gemeenten zetten deze in.


Democratie

ProDemos, 'Huis voor democratie en rechtsstaat' is een niet-partijgebonden kenniscentrum dat informeert over de democratische rechtsstaat. Het wordt deels gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Duurzame Brabanders op
Raadsfracties hebben een blinde vlek, de invloedkansen voor hun achterban.
Just daarmee kunnen ze hun partij meer betekenis geven in de gemeente.
Maar dan moeten ze die invloed kansen welk bewust gaan spotten, en uitdragen.

En dus ook vooruit kijken welke onderwerpen er aan komen, die geschikt zijn voor de kracht en diversiteit van de burger

http://www.duurzamebrabanders.nl/Robin_Hood_voor …

Vacatures

Van onze partners