of 63428 LinkedIn

'Burger zelf verantwoordelijk na versoepelen lockdown'

Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.
2 reacties

Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.

Overleg

Pas als laatste treedt de politie op in de volgorde van handhaving, die met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en via hem met het kabinet is afgesproken. ‘Je kunt geen regels naleven als je begint met repressies en boetes’, zegt Bruls. ‘Daar was iedereen het over eens en we zullen de handhavingsvolgorde in overleg met de handhavers gaan uitvoeren.’

 

Terrassen open

Woensdag mogen winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak en mogen de terrassen open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Ook vervalt woensdag om 04.30 uur de avondklok. Verder mogen weer twee personen thuis op bezoek komen, zijn theorie-examens voor een rijbewijs weer mogelijk en wordt het maximum aantal mensen bij een uitvaart verhoogd naar honderd.

 

Gemeenten

Na de burgers zelf zijn bijvoorbeeld horecaondernemers en winkeliers verantwoordelijk voor de handhaving. Daarna kunnen brancheorganisaties hun leden aanspreken. Het vierde element zijn de landelijke inspecties. ‘We hebben met het kabinet afgesproken dat die meer worden ingezet dan het afgelopen jaar’, zegt Bruls. ‘Zij kunnen een goede rol spelen, omdat zij gaan over hoe bedrijven zich aan wet- en regelgeving houden.’ Als vijfde is de gemeente aan zet en kan een burgemeester bijvoorbeeld een straat afsluiten als het er te druk wordt. Als laatste komen pas de boa's en politie in actie.

 

Bescheiden versoepelingen

Bruls is blij dat de eerste stap van het openingsplan gezet gaat worden. ‘Het zijn betrekkelijk bescheiden versoepelingen, en dat is juist goed. Elke stap die je zet heeft namelijk een bepaald risico in zich. Dus stapje voor stapje is beter, dan versoepelen met reuzesprongen.’ Overigens noemt de voorzitter de zorgen dat terrasgangers zich om 18.00 uur groepsgewijs gaan verplaatsen naar parken ‘een beetje een non-probleem’. ‘Als de terrassen niet open waren, zouden mensen met mooi weer ook in de parken zitten’, aldus Bruls. ‘Wat mensen na 18.00 uur gaan doen, dat gaan we zien. Waarschijnlijk gaat de grootste groep naar huis om wat te eten.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
We zagen op Koningsdag al, dat er geen houden meer aan is, maar natuurlijk veel eerder als je om je heen keek. Met name bij goed weer. Maar in particuliere omgevingen, de regels ook slecht werden nagevolgd.

Koningsdag was in elk geval, op een paar ontruimingen na, een soort vrije loop veldlaboratorium, waarvan men over 1 week en over 2 weken en over 3 weken, de gevolgen in praktijk gaan zien en of ziekenhuizen langs code zwart amper aan nog gaan scheren, of erin belanden.
Door de vries (nvt) op
Als het naleven van de regels helpt om de verspreiding van het virus te voorkomen en naleven van die regels wordt een 'eigen verantwoordelijkheid' van de mensen, dan vrees ik het ergste. Nederlanders vinden over het algemeen dat regels voor anderen gelden en dat ze het voor overige zelf wel bepalen wat wel en wat niet nuttige regels zijn om je aan te houden of niet. De argumenatie daarvoor is doorgaans van kleuterschool-niveau maar desondanks breed gedragen, tot in de Tweede Kamer aan toe. Eerst was er nog sprake van soort 'nationaal gevoel van saamhorigheid' maar dat is allang weg: de terrassen open, feest vieren want we hebben al zolang niet kunnen doen waar we zin in hebben, hullie mogen ook open en dus ik ook. Volle IC's, ach zo lang je er niet naar toe hoeft is dat vooral een probleem voor 'hullie' en voor 'hullie' die er moeten werken.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners