Advertentie

Burger dumpt meer vuil als overheid minder schoonmaakt

Uit een experiment van de gemeente Rotterdam en twee universiteiten blijkt dat wanneer de overheid de straten minder schoonmaakt, de burger meer troep gaat dumpen.

17 juli 2014

Als de gemeente op straat gedumpt vuil minder vaak opruimt, dan reageren bewoners door nog meer vuil op straat te dumpen. Dit blijkt uit een langlopend experiment in een woonwijk in Rotterdam-Zuid. 

Niet hoopgevend

Als de gemeente haar dienstverlening terugschroeft, pakt de burger dat dan op? Een belangrijke vraag nu gemeenten steeds meer proberen hun kosten terug te schroeven en de burger zorg te laten dragen voor zijn eigen leefomgeving. De resultaten van een onderzoek door de Gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdan en Tilburg University, zijn wat dat betreft niet bepaald hoopgevend.

Vuil dumpen nam toe
Drie maanden lang ruimden de gemeentelijke diensten huisvuilzakken, grofvuil en zwerfvuil rond gezamenlijke afvalcontainers minder vaak op in een deel van de wijk. In plaats van een dagelijkse schoonmaak reden de diensten nog maar twee tot drie keer per week langs. De hoop was dat bewoners na verloop van tijd hun leefomgeving minder zouden vervuilen. Ze konden er immers niet meer op rekenen dat hun vuil binnen 24 uur door de gemeente werd verwijderd. De realiteit was dat de neiging tot vuil dumpen met 75 procent toenam vergeleken met het deel van de wijk waar de frequente schoonmaak gehandhaafd bleef.

Schone straat
Veel gemeenten maken de straten regelmatig schoon in de overtuiging dat vuil op straat nieuw vuil aantrekt. Maar frequent schoonmaken kan ook een uitnodiging vormen voor bewoners om niet langer zelf de straat schoon te houden. Als dat waar is, dan komt door frequent schoonmaken de verantwoordelijkheid voor een schone straat meer bij de overheid en minder bij de burger te liggen.
 

Schoon blijft schoon
Het Rotterdamse experiment laat zien dat als de overheid vaak schoonmaakt, burgers de straat ook schoner houden door minder te dumpen. In eerder onderzoek was zo’n ‘schoon blijft schoon’ en ‘vuil trekt vuil aan’ effect al aangetoond in parkeergarages, pretparken en winkelcentra. Het is voor het eerst dat het effect in de eigen woonomgeving van mensen en op de langere termijn is onderzocht.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a. verbaas / integralist
Tjonge jonge. Verassend. Ik heb een advies. Gebruik de academische kennis eens voor het zoeken van een verband tussen het wegbezuinigen van straatreininging en de perceptie van de gemiddelde burger dat de gemeente, en daarmee de politiek, zich volledig overbodig heeft gemaakt. Begin de dissertatie met een mooie historische inleiding dat markegenootschappen, gemeenten enzovoort ooit opgericht waren om simpele publieke taken als deze voor ons allemaal uit te voeren.

Met zo'n onderzoek kun je als polder-industrie in Nederland jaren je brood mee verdienen en zeer goede sier mee maken.
erik
Kent u hier die "Blikvangers" langs paden en wegen ? Die doen het omgekeerde van waarvoor ze bedoeld waren....

Er zijn ook landen, waar helemaal geen afvalbakken staan. En schoon dat het daar is: "Don't litter!".
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Hoe komt het toch dat politici zich algemene volkswijsheden alleen eigen kunnen maken als daar een wetenschappelijk bewijs voor is.



Ik stel voor dat alle politici een examen volkswijsheden af moeten leggen.

'Wie goed doet, goed ontmoet.'

'Goed voorbeeld doet goed volgen.'

'Als u een ander wilt kunnen vertrouwen, zorg er dan voor dat jezelf te vertrouwen bent.'



In spreekwoorden is bijzonder veel volkswijsheid terug te vinden. Verdiep u daarin.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik sluit me aan mij eerdere respondenten. Dit soort onderzoeken weerspiegelt vooral de abominabel slechte staat van ons academisch onderwijs. Na vijf jaar studeren waarin nauwelijks sprake is van kennis vergaderen, zijn onze masters slechts met veel moeite in staat om oude volkswijsheiden in wetenschappelijke vorm te gieten. Investeer als regering dus maar in goed MBO-vakonderwijs en bezuinig stevig op de universiteiten. Onderwijl kun je dan een paar universiteiten laten transformeren in topuniversiteiten waar intellectuele vorming en een kritisch-wetenschappelijke houding hoog in het vaandel staan. Het huidige nihilistische onderwijs is slechts geldverspilling.
Petra
Ff kijken...... begrijp ik het allemaal goed..... het 'langlopende' experiment duurde 3 maanden..... zou dat lang genoeg zijn geweest om deze conclusies te kunnen trekken? En zou het nog wat hebben uitgemaakt of dit onderzoek in de winter of in de zomer is gedaan? Zou de uitslag van dit onderzoek ook afhankelijk zijn van het soort wijk/bewoners? Is een onderzoek in één wijk wel representatief voor dit onderwerp?



Wordt in dit artikel wel verslag gedaan van het hele onderzoek? Of is de berichtgeving incompleet? Als het eerste het geval is dan kunnen we vraagtekens zetten bij de kwaliteit van het onderzoek, in het tweede geval zou ik dat nog even niet doen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Tja het wetenschappelijk karakter van onze universiteiten is er niet beter op geworden. M.i. zijn er nog wel meer afhankelijkheden te noemen. Hier volg ik Petra en de andere reageerders; DESTEP-analyse zou hier al meer inzicht in kunnen geven voor zover deze niet is gebruikt. Voor alle wetenschappers die er niet mee bekend zijn (zou schandalig zijn, maar ach...) het is een afkorting voor demografische, economische, sociaal/culturele, technologische, ecologische en politiek/juridische factoren. Wellicht eens proberen!
Advertentie