of 63966 LinkedIn

Burgemeesters worstelen met bevoegdheden boerkaverbod

Veel is nog onduidelijk over der bevoegheden van de burgemeester onder het boerka verbod. Moet ervoor een gemaskerd kinderfeestje ontheffin worden aangevraagd? Burgemeesters en VNG studeren er hard op.

Burgemeesters krijgen onder het in te voeren Boerkaverbod speelruimte om bij evenementen gezichtsbedekkende kleding op straat tijdelijk toe te staan. Maar de invulling van deze bevoegdheid is juridisch lastig en roept op voorhand vragen op bij de VNG en bij het Genootschap van Burgemeesters. 'We zijn verrast dat de burgemeester er ineens is ingefietst''

Goudschat zoeken
Stel je zoontje is gek van Zorro. Je loopt tijdens een verjaardagsfeestje met 5 gemaskerde jochies over straat, op weg naar het park om de goudschat te zoeken. Mag dat, of moet je eerst  een ontheffing van het Boerkaverbod aanvragen bij de burgemeester?

 

Veel gevoelige vragen
Het is een situatie ‘die zich in de praktijk waarschijnlijk niet voor zal doen’, zo stelt –en hoopt- woordvoerder Ruud van Bennekom van het Genootschap van Burgemeesters. Als vertegenwoordiger van het genootschap formuleert Van Bennekom opzettelijk omzichtig. Want het boerkaverbod staat op een a-viertje en lijkt helder, maar tegelijkertijd dringen zich veel gevoelige vragen op. ‘Zeker omtrent de bevoegdheid van de burgemeester’.

 

Passend bij de gelegenheid
Even de feitelijke tekst: Het verbod geldt niet voor mensen die voor veiligheid of vanwege hun beroep bedekkende kleding moeten dragen. Een lasser mag een vizier op, een motorrijder een helm. Tijdens Carnaval, Sinterklaas, begrafenissen en huwelijken mag het gezicht bedekt worden, mits ’passend’ bij de gelegenheid. En verder kan de burgmeester voor de duur van bepaalde evenementen ontheffing verlenen voor het verbod. Een clown mag tijdens de intocht van het circus zijn gezicht schminken, zeg maar.

 

wat is passend en bij welk evenement

Maar daarmee begint de onduidelijkheid: wat passend dan precies is, daarover zwijgt de wetstekst. En wanneer is iets een evenement? Moet de burgemeester zich bezighouden met de lengte of kleur van de baard van Sinterklaas? Moet hij bepalen of een boerka ‘past’ bij carnaval? Of ingewikkelder nog: bij het Suikerfeest? Het zijn vragen waar zowel de VNG als het Genootschap van Burgemeesters nog hard op moeten studeren.

 

Extreme voorbeelden
Laat staan dat ze al weten hoe ze moeten/mogen optreden in geval van het Zorro-feestje, naar de letter van het voorstel toch een overtreding van het verbod. Tot zulke extreme voorbeelden zal het niet komen, zo hoopt ook een woordvoerster van de VNG. ‘Maar we weten niet precies waar de grenzen liggen, wanneer we eigenlijk zouden moeten gaan handhaven.’

 

Intentie niet tegen kinderfeestje
Van Bennekom zegt verrast te zijn nu er ineens ‘een rol voor de burgemeester' in de tekst is gefietst. Er is met ons niet overlegd. Hij gaat er vanuit dat de intentie van de wet niet gericht is op het verstoren van kinderfeestjes. In Nederland geldt niet alleen de letter van de wet, ook de bedoeling telt mee. ‘Er blijven op voorhand veel vragen over de reikwijdte van wet en de positie van de burgemeester daarin’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andre op
Zoals zo vaak gebeurt staat ook bij dit artikel een foto die een vrouw met een chador toont. Bij een boerka zijn de ogen niet zichtbaar. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerka_(islam)
Door mereltje op
Toen het een paar weken geleden zo vroor, heeft een vriendin van mijn dochter een waarschuwing gekregen van een politieagent in Groningen. Ze had een muts op en een sjaal over haar gezicht. Dit mocht niet anders kreeg ze een boete. Het was een gevoels-temperatuur van -15. Waar hebben ze het over in dit gekke land
Door shuri op
Burgemeesters zeuren vooral als het ze in de linkse kraam te pas komt. Vooral blijven zeuren, dan moet de vraag eens gesteld worden waarvoor we die lui eigenlijk nodig hebben.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Zo kan je op iedere slak wel zout leggen. Het VNG en de burgemeesters moeten niet zeuren. Men is op de teentjes getrapt omdat ze over deze aangelegenheid niet zijn gehoord.
Gewoon uitvoeren. Als er problemen zijn ontstaat er wel jurisprudentie over deze vraagpunten. Wat zijn sommige mensen er toch goed in om van een mug een olifant te maken.
Door Ra op
@Jan Beerenhout
Religieuze argumenten zijn bij voorbaat zinloos, teveel interpretaties over wat "god" bedoeld kan hebben.
Dit is een openbare orde kwestie, je gaat niet gemaskerd over straat. Was geen probleem, tot er massaal middeleeuwers werden geïmporteerd.
Door Jan Beerenhout azn (Ambt.Bestuurscontacten b.d.= AWRV Amstelijke Werkgroep v.d. Religieuze Voorzieningen) op
Wat mij tellens verbaast en opvalt is dat in het discours over dit, e.a. religieuze kwesties, geen religieuze argumenten voor of tegen gebruikt worden. Gevolg van de zgn, Scheiding van Kerk & Staat?. Je moet mensen altijd aanspreken in de taal die zij het beste verstaan. Een moslim(a) is een vredesticht(st)er, en mag absoluut geen irritatie oproepen. Dat doe je als je buiten de 'dar al islam'
( = de wereld van de Islam) je afwijkend van de door GodAllah gewilde meerderheid gedraagt, kleedt, enz.
Kortom: met een boerka in de 'dar al sulh'( wereld ter overtuiging = waar minder dan 50% der bevolking moslim is, zoals Nederland) overtreedt de draagster Islamitische basisregels.
Door Hans de Bruijn op
Voor Sinterklaas is het eenvoudig: De burgemeester hoeft slechts NEN0512 te raadplegen!
Door Afshi (ambtenaar) op
Boerka's en hoofddoekjes maken de verloedering van Nederland duidelijk zichtbaar, dus laat ze vooral lopen.
Door Ernst (ambtenaar) op
Zo zie je maar weer dat de PVV de "echte problemen" durft aan te pakken en zoals elke rechtste partij pal staat voor deregulering en een kleine overheid (not!). Hoe vaak komt een mens iemand in boerka tegen. Ik woon in de randstad en heb er nog nooit één gezien! Was er niet een ander probleem met moslimvrouwen, nl. dat ze niet naar buiten mochten. Wat zal nu de refelx zijn van deze vrouwen als ze een boete kunnen krijgen van €390?
Door Peter (manager) op
Dat sprake is van symboolpolitiek om de PVV te pleasen staat voor mij vast. Met de handhaving zal het wel loslopen. Het is ook verboden om een straat schuin over te steken maar ik moet de eerste agent nog tegenkomen die dat verbod handhaaft. Het lijkt me dat ook het handhaven van het boerkaverbod geen prioriteit zal krijgen. En terecht