Advertentie

Burgemeesters willen meer invloed op recreatieparken

Burgemeesters zouden recreatieparken moeten kunnen sluiten wanneer deze worden verwaarloosd. Volgens de voorzitter van de taskforce Brabant Zeeland en burgemeester van Tilburg Peter Noordanus zijn steeds meer verouderde vakantieparken door falend toezicht criminele schuilplaatsen geworden.

24 januari 2017

Burgemeesters zouden recreatieparken moeten kunnen sluiten wanneer deze worden verwaarloosd. Volgens de voorzitter van de taskforce Brabant Zeeland en burgemeester van Tilburg Peter Noordanus zijn steeds meer verouderde vakantieparken door falend toezicht criminele schuilplaatsen geworden.

Kwetsbaar
De 'taskforce' Brabant Zeeland die is opgericht voor de bestrijding van drugscriminaliteit in het zuiden wil zich de komende jaren gaan richten op verwaarloosde recreatieparken.Verpauperde vakantieparken zijn kwetsbaar door de komst van steeds meer luxere recreatieparken. Ondernemers accepteren daarom permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten. In een neerwaartse spiraal worden het broeinesten van criminaliteit, concludeert de taskforce.

Sluiting
Burgemeesters moeten steun krijgen om de situatie weer onder controle te krijgen. De wet moet worden uitgebreid om in de ergste gevallen een park te kunnen sluiten. 'De sluiting van bewust verwaarloosde vakantieparken kan jarenlange verloedering en slepende procedures voorkomen', schrijft burgemeester Noordanus.
 

Imagoschade
Regiomanager Willem Kraanen van de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) is het eens met de taskforce dat de vitaliteit van de vakantieparken geïnventariseerd moet worden. Recron is bezorgd over imagoschade die wordt veroorzaakt door een klein aantal parken dat het zwaar te verduren heeft en niet meer te redden is.
 

Escaleren
Fort Oranje in Rijsbergen is een van de Brabantse vakantieparken die nu al regelmatig overhoop ligt met de politie en gemeente. De camping telt ruim zevenhonderd kampeerplaatsen, vooral voor stacaravans en komt regelmatig in het nieuws door slechte woonomstandigheden en criminaliteit. Eigenaar Jan Engel zegt dat criminelen bewust naar zijn camping worden gestuurd. 'De gemeente heeft de situatie bewust laten escaleren.' Engel gelooft niet dat sluiting een oplossing is omdat veel kwetsbare mensen dan op straat komen te staan. 'We willen absoluut meewerken aan echte oplossingen maar sluiten is geen goed idee.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stichting Gedonder Groep / voorzitter
Gemeenten hadden permanente bewoning toe moeten staan, dan hadden al die recreatieparken er nog steeds keurig bij gelegen, maar nee..... permanente bewoning mocht NIET en wordt strak gehandhaafd.......



met dit als resultaat! je zou er als beleidsmaker een lintje voor moeten krijgen.

www.geenstijlzuidplas.nl
H. Wiersma / gepens.
Er wordt op veel recreatiebungalowparken in Nederland te weinig duurzaam gebouwd. Sommige gemeenten gaan hiermee in hun beleid onzorgvuldig om, waardoor recreatie in stacaravans en houten chalets op parken wordt toegestaan. Vooral op parken, waar niet duurzaam is gebouwd, ligt verloedering al gauw op de loer. Als deze verloedering toeslaat is het vanuit bestaande situaties moeilijk om tot verbetering te komen. Gemeenten zouden hiermee in hun recreatiebeleid veel meer rekening moeten houden.
H. Wiersma / gepens.
@Kim. Je onderschat wel de problemen die vermenging van de permanente bewoning en recreatieve bewoning met zich meebrengen.
Advertentie