of 64204 LinkedIn

Burgemeesters vrezen herstart voetbalcompetitie

Hervatten van de voetbalcompetitie in juni wordt 'heel lastig.' De burgemeesters van voetbalsteden vrezen dat het spelen van de laatste wedstrijden in de competitie te veel politie-inzet zal vergen. Als er weer gevoetbald mag worden, is het verbod op groepsevenementen opgeheven. Dat zou betekenen dat supporters elkaar ook weer mogen opzoeken, in of buiten het stadion. Acht wedstrijden afwerken in een ruim een maand tijd lijkt de burgemeesters ook erg veel.
Reageer

Hervatten van de voetbalcompetitie in juni wordt 'heel lastig'. De burgemeesters van voetbalsteden vrezen dat het spelen van de laatste wedstrijden in de competitie te veel politie-inzet zal vergen. Want als er weer gevoetbald mag worden, dan is het verbod op groepsevenementen opgeheven en dat zou betekenen dat supporters elkaar ook weer mogen opzoeken, in of buiten het stadion. Acht wedstrijden afwerken in een ruim een maand tijd lijkt de burgemeesters ook erg veel.

Nog niet aan zet

Dat zegt Paul Depla, burgemeester van Breda, die namens de burgemeesters van voetbalsteden deelneemt aan de regiegroep Voetbal en Veiligheid. In die regiegroep zitten behalve de KNVB ook politie, justitie en het ministerie van Veiligheid. De burgemeesters stellen overigens, aldus Depla, dat ze nog niet aan zet zijn. 'Eerst moet het kabinet weer toestemming geven voor groepsevenementen. Dan moet de KNVB met een plan komen en vervolgens zullen de burgemeesters bekijken of dat ook kan. Op de laatste wedstrijden in het seizoen staat veel spanning, omdat het om een kampioenschap of degradatie kan gaan. Dat maakt het eens te meer een zware klus om dat in goede banen te leiden', aldus Depla.

Veel politiecapaciteit

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zei dinsdag al dat hij geen samenscholingen van supporters in zijn stad wil. Depla: 'Er wordt geopperd dat spelen zonder publiek veel minder politie-inzet zou vragen. Dat klinkt logisch, maar dat is niet zo. Want dan moet de politie een kordon rondom een stadion leggen en zullen supporters elkaar elders gaan opzoeken. Dat vergt evengoed veel politiecapaciteit. En als er weer gevoetbald mag worden, zijn er ook weer andere evenementen, waarvoor ook politietoezicht nodig is.'


Volgend seizoen 'virusproof'
De burgemeesters snappen wel dat de KNVB plannen maakt, benadrukt de burgemeester van Breda. 'Het is goed dat ze zich voorbereiden. We adviseren de voetbalbond ook om de competitie van volgend seizoen 'virusproof' te maken. Met een flexibele opzet kan er geschoven worden als corona daarom vraagt, net zoals er ook rekening wordt gehouden met een extreem strenge winter.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners