of 63908 LinkedIn

Burgemeesters spelen dubbelrol bij zorginstelling

Een burgemeester die toezichthouder is bij een zorginstelling moet vaak tegengestelde belangen verdedigen.
1 reactie

Burgemeesters vervullen regelmatig de rol van toezichthouder van een zorgorganisatie in hun gemeente. Hierdoor vertegenwoordigen zij verschillende belangen en dat kan tot problemen leiden zoals bij bijvoorbeeld het Ruwaard van Putten-ziekenhuis. Dat schrijft het tijdschrift in de gezondheidszorg SKIPR.

Burgemeester ideale kandidaat
Steeds vaker treden burgemeesters toe als toezichthouder bij een zorginstelling omdat deze organisaties ze met open armen ontvangen. Door negatieve berichtgeving rondom falende zorginstanties is het van belang om iemand aan te stellen die op het eerste gezicht onpartijdig is. Iemand uit het publieke domein met draagvlak in de regio is de ideale kandidaat, en zo komt men al snel uit bij een burgemeester, constateert het blad Skipr.

 

Ruwaard van Putten-ziekenhuis 

Schrijnende voorbeelden van waar een toezichthouder met dubbele pet toe kan leiden zijn onlangs nog volop in het nieuws geweest. Zo was er  de onderwijsorganisatie Amarantis waarbij het bestuur wanprestaties leverde en zichzelf verrijkte. Burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist was jarenlang voorzitter van de raad van toezicht. En ook het Ruwaard van Putten ziekenhuis waar slechte zorg tot een hoog sterfgehalte leidde was een burgemeester toezichthouder. Peter de Jong van de gemeente Westvoorne vervult die rol vanaf 2007.


Schijn belangenverstrengeling

Maar ook in de langdurige zorg wringen de belangen van lokale bestuurder in de raad van toezicht. Tegenwoordig ligt het inkopen van zorg op het bordje van de gemeente en het belang van een zorginstelling is hiermee tegenovergesteld. Ook zou het winnen van een aanbesteding door een instelling waar een burgemeester toezicht houdt de schijn van belangenverstrengeling kunnen wekken, schrijft Skipr.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Josette (Ouder van kind op zuidwester) op
Zoals Mw. De Vries -hommes die de stichting Zuidwester in diepe armoede achterliet.
Nog dagelijks ondervinden Cliënten de gevolgen van de financiële avonturen uit de tijd van deze burgemeester die ook in het bestuur van zuidwester zat,
.

Vacatures

Van onze partners