Advertentie

Burgemeesters reageren niet op opnameplicht pedo's

Burgemeesters reageren nog niet op de aanbeveling van onderzoekers van het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap om gemeenten bij toerbeurt tot opname van pedoseksuelen te verplichten.

03 april 2014

De burgemeesters willen niet reageren op het idee om gemeenten bij toerbeurt te verplichten een zedendelinquent op te nemen. Die suggestie werd gedaan door twee criminologen die meewerkten aan onderzoek van het instituut Politie en Wetenschap naar de huisvesting van pedoseksuelen binnen de gemeente.

Maatschappelijke onrust
Een woordvoerder van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) zegt over huisvesting van pedoseksuelen in gesprek te zijn met het Openbaar Ministerie, de VNG en de Reclassering. De vereniging wil echter niet op het idee van opnameplicht reageren en verwijst naar een verklaring van vorige week op de website. Hier staat onder meer dat de rol van de burgemeester in dit soort vraagstukken duidelijker moet worden. Zo pleiten burgemeesters ervoor dat er al bij het opleggen van de straf rekening wordt gehouden met de mogelijke maatschappelijke onrust die bij vrijlating kan ontstaan. Over een standpunt over opnameplicht staat niets vermeld.


Niet expliciet

In het onderzoek van het wetenschappelijk instituut van de politie wordt niet expliciet geadviseerd om gemeenten bij toerbeurt te verplichten een problematische zedendelinquent op te nemen. Maar een van de onderzoekers zei gisteren tegen de Volkskrant: ‘Bij een opnameplicht kan de burgemeester de zedendelinquent niet weigeren en kun je als bestuurder dus ook niet het verwijt krijgen dat je toestemming hebt gegeven voor zijn komst', aldus Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht.

Burgemeesters geïnterviewd

Voor het onderzoek werden negen burgemeesters geïnterviewd die in de gemeente te maken hebben gehad met terugkeer en/of huisvesting van een veroordeelde zedendelinquent. Uit het rapport blijkt onder meer dat het merendeel van de geïnterviewde burgemeesters liever niet willen weten wanneer delinquenten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven vrijkomen. De reden is dat ze die informatie toch niet mogen gebruiken om de buurt te informeren. Bovendien is er het gevaar dat wanneer een zedendelinquent ontmaskerd wordt en de burgemeester wist van zijn aanwezigheid, die zijn positie ernstig zou verzwakken.

Recht op woning
Verder blijkt uit het onderzoek dat een aantal burgemeesters er stellig van overtuigd is dat ook zedendelinquenten recht hebben op een woning. Toch heeft de burgemeester weinig juridische middelen om een delinquent te laten verhuizen, mocht zijn aanwezigheid tot onrust in de buurt leiden. Een pragmatische maatregel die in het onderzoek genoemd wordt is om trekpleisters voor kinderen, zoals een wipkip, uit de buurt te verwijderen.

Info publiekelijk gedeeld

De onderzoekers vinden het verder opvallend dat wanneer burgemeesters beschikken over gevoelige informatie over een pedoseksueel, dit gedetailleerd gedeeld wordt met het publiek. ‘Burgemeesters spreken openlijk over de recidivekansen van de betrokken zedendelinquent en over de aard van het seksueel misbruik,’ staat in het rapport.

Draaiboek is illusie
Opvallend is ook dat het houden van een buurtbijeenkomst lang niet altijd voor rust en duidelijkheid zorgt, sterker nog, het kan juist escalerend werken zo blijkt. Duidelijk is in elk geval dat elke situatie om een andere aanpak vraagt en dat het een illusie is om te denken dat een standaard draaiboek altijd toepasbaar is.


Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry
Pedo's kunnen hun behoeftes niet onder stoelen of banken stoppen, wel ergens anders in. Ik hoop niet dat mijn kinderen daar ooit de dupe van zijn. Ik heb wel een idee hoe ik daarop zou reageren, maar wordt dan denk ik zelf dader van geweld. Kiest de overheid daar dan voor ? Moet nu de zieke of gezonde mens worden beschermd? Dit soort zieke mensen dient ten alle tijde te worden voorzien van een enkelband. Ze mogen ook niet binnen een straal van 300 meter van een plek komen waar kinderen zich begeven. Het is niet anders, andere mogelijkheden zijn veel drastischer.
t. faber / gepensioneerd
Hier een goede tip voor de burgemeesters die in hun maag zitten met de pedofielen in hun gemeente en die graag – om het grauw te behagen - een substantiële stap terug naar de tijd van de z.g. heksenprocessen willen zetten. Namelijk, het door de gaswinning geteisterde noord-oost Groningen inrichten als zone waar alle, al dan niet veroordeelde, pedofielen en ook overige anders geaarden - met uiteraard de huidige bevolking ter plaatse - worden ondergebracht. Een soort enclave van “minderwaardige” mensen dus, waarop het Nederlandse rechtsstelsel bovendien in verminderde mate van toepassing dient te zijn.

Ik denk dat een stevige lobby richting Den Haag best wel kans maakt. Het bewijs is namelijk zo langzamerhand wel evident, dat dit gebied inmiddels door politiek Den Haag als verloren wordt beschouwd voor menselijke bewoning, lees: bewoning door niet-Groningers.

Advertentie