of 64621 LinkedIn

Burgemeesters positief over heropenen samenleving

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Reageer

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn ‘voorzichtig opgetogen’ over het plan van het kabinet om steeds meer coronamaatregelen los te laten. Deze nieuwe 'routekaart' maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. 

Perspectief
‘Het is een realistisch, goed doordacht plan’, zei voorzitter Hubert Bruls dinsdag na afloop van het beraad. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) alle voornemens. ‘Halverwege mei hebben de meest kwetsbare mensen hun eerste vaccinatie gehad. Dat maakt dat je meer perspectief kunt bieden.’


Buitenactiviteiten
De burgemeesters pleiten er al weken voor om eerst buitenactiviteiten mogelijk te maken en dan de activiteiten binnen. ‘Eerst klein en dan groot. Eerst jongeren en dan anderen. Het gaat om veel meer dan alleen de terrassen’, aldus Bruls.

Stappen
Volgende week beslist het kabinet over het openingsplan. Meer details worden volgende week tijdens de persconferentie van de premier en minister van Volksgezondheid duidelijk. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) die ook bij het beraad aanwezig was, kunnen vanaf 20 april ‘echt stappen worden gezet’. ‘Tot de zomer blijft het op sommige punten nog even doorbijten, maar het overgrote deel aan beperkingen hebben we nu wel gehad.’

Toegangstesten
Het testen om toegang te krijgen tot activiteiten valt eveneens onder het openingsplan. Vanaf mei maakt dit onderdeel uit van de routekaart, aldus minister Hugo de Jonge die over het toegangstesten gaat. ‘Hiermee willen wij meer mogelijk maken dan er eigenlijk zou kunnen volgens het epidemiologisch beeld’, zegt hij. Als een ondernemer gaat toegangstesten, dan mag hij bijvoorbeeld meer mensen toelaten dan op dat moment als norm wordt gesteld, zo legt hij uit. Dit wordt voor een aantal sectoren mogelijk. Welke dat zijn, maakt het kabinet later bekend. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners