Advertentie

Burgemeesters pleiten voor verbod op zwaar vuurwerk

Als het aan de burgemeesters in Nederland ligt, komt er een Europees verbod voor zwaar explosief vuurwerk.

03 januari 2014

Als het aan de burgemeesters in Nederland ligt, komt er een Europees verbod voor zwaar explosief vuurwerk. Dat zei Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters vrijdag in het televisieprogramma EenVandaag.

Grens is overschreden

De burgemeesters reageren op de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. Daarbij viel één dode en raakten veel mensen (zwaar)gewond door zwaar explosief vuurwerk. ,,De grens van het toelaatbare is overschreden'', vindt Schneiders. ,,Ik spreek namens alle burgemeesters, dat er een einde moet komen aan dat illegale zware vuurwerk. Het zijn in feite gewoon explosieven waar je enorme vernielingen mee aanricht. Dus als het even kan, een Europees verbod daarop. En verder is het onontkoombaar dat er scherper gehandhaafd en gecontroleerd wordt op de import van dat spul.''

Gevaarlijk voor publiek en hulpverleners

Politievakbond ACP vindt ook dat er een Europees verbod moet komen. ,,Dit type vuurwerk is voor publiek maar ook voor hulpverleners gevaarlijk. Ingrijpen is noodzakelijk. Wij zijn het afvoerputje van Europa en dat moet je niet willen'', aldus vicevoorzitter Wiep van der Pal.

Van Aartsen: ontspoorde traditie

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vindt dat de periode waarin vuurwerk mag worden verkocht, korter moet. Pas vanaf 23.00 uur op oudejaarsavond zou vuurwerk mogen worden afgestoken en de boetes moeten omhoog, zei de VVD'er gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. Volgens Van Aartsen is het vuurwerk dat mensen op straat afsteken ,,niet meer het vuurwerk van vroeger. Het is zwaarder, gevaarlijker, illegaler.'' De burgemeester wil daarom dat het kabinet iets doet aan ,,die ontspoorde traditie''.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. Jense / wethouder
Ik pleit niet voor een totaal verbod op de traditie van het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud & nieuw. Wel ondersteun ik het idee om een kortere periode voor de jaarwisseling vuurwerk af te mogen steken. Ik zou dat, net als de verkoop, willen beperken 1 dag; 31 december. Tevens pleit ik er voor om verboden in te stellen voor gebiedsdelen in gemeenten. Hoge boetes bij vastgestelde overtredingen van dat beleid als sluitstuk.
gerrie
Dat verbod bestaat al. Alleen wordt er niet gehandhaafd.

Bij mij in de buurt zie ik mensen voor honderden euro's vuurwerk de lucht inschieten. Vandaag stonden daarvan weer een aantal voor de voedselbank. Ach erm. Volgende week beuren ze weer huursubsidie. De belastingbetaler heeft dat mooie vuurwerkpakketje weer betaald. In dit landwordt het steeds gekker.
Jos / ambtenaar
Ik begrijp beide bovenstaande reacties maar al te goed. Wat ik me echter afvraag is in hoeverre het reeel is te veronderstellen dat een en ander handhaafbaar is. Je kunt niet op elke hoek mensen positioneren die een overtreding daadwerkelijk kunnen constateren; daarnaast zal bij een kortere toegestane afsteekperiode het aantal overtredingen waarschijnlijk toenemen.
Boris
Postzegelpolitiek...kleine dingen waar de politici zich erg druk over maken terwijl er gewoon wetten en regels voor zijn. Die moet je dan natuurlijk wel kennen en ook durven te handhaven.

Wanneer gaan de heren en dames politici zich bezig houden met belangrijke zaken?
Willem Kamps
Een algeheel verbod voor particulieren en op een centrale plek in elk dorp of stad een vuurwerkspektakel door professionals. Klaar.



Wat er nu gebeurt: als 16 of 17-jarige mag je geen biertje meer kopen, maar wel je handen eraf knallen of het zicht in jouw of andermans ogen doven. Allemaal bepaald door grootvader Opstelten.
Jan
Een mooi en goed te handhaven compromis lijkt mij: verbieden van alle knalvuurwerk door particulieren. Geen misverstanden meer mogelijk of iets te hard is en/of illegaal. Dus alleen siervuurwerk is nog toegestaan en dan bij voorkeur uitsluitend op 31 december plus twee uurtjes in het nieuwe jaar.
Fritz
Willem,

We hebben al meer dan 400 gemeenten. Het totaal aantal steden, dorpen en buurtschappe is vele malen groter en loopt in de duizenden. Hoeveel vuurwerkprofessionals zou Nederland tellen? Wat mij betreft dus een leuk, maar niet realistisch idee om in elk dorp of elke stad een vuurwerkspektakel te realiseren.
Advertentie