of 63908 LinkedIn

Burgemeesters plakken minder aan pluche

Uit onderzoek blijkt dat burgemeesters in vergelijking met dertig jaar geleden minder lang op dezelfde post blijven zitten.
2 reacties

Burgemeesters blijven steeds minder lang op hun post zitten. Vooral sinds 1980 zitten ze steeds korter in één gemeente. Sinds 1900 houden burgemeesters het gemiddeld genomen ruim 13 jaar uit in één plaats. Maar in de jaren 80 was dat nog maar 10 jaar, in de jaren 90 ruim 8 jaar en in het afgelopen decennium nog maar 5,5 jaar.

Leeftijd gestegen
Al kan dat laatste getal wat vertekend zijn, omdat een aantal burgemeesters nu nog op hun post zit en niet is meegenomen in de berekening.
 zo blijkt uit een data-analyse van nieuwsite Sargasso en het ANP.

Desalniettemin herkent het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) dit beeld. ,,De hele samenleving wordt mobieler, mensen stromen sneller door. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid'', legt een woordvoerder uit. ,,De leeftijd waarop iemand burgemeester wordt is in al die jaren ook behoorlijk gestegen.'' Daardoor gaan de bestuurders sneller met pensioen.

 

Hogere verwachtingen

,,Bovendien is het burgemeesterschap steeds meer een taak geworden die veel van je vraagt'', legt de woordvoerder uit. Iets wat Henk Dekker, hoogleraar politieke socialisatie en integratie aan de Universiteit Leiden, herkent. Volgens hem zijn zware portefeuilles vaak naar wethouders gegaan, maar wordt van burgemeesters meer en meer verwacht dat ze zich met andere lastige zaken bezighouden, zoals bijvoorbeeld het vergroten van de opkomst bij verkiezingen en integratie.


Zelf afscheid nemen

,,Uiteindelijk is een burgemeester afhankelijk van het vertrouwen van de raad'', legt de NGB-woordvoerder uit. De burgemeester zit voor een periode van 6 jaar en wordt dan opnieuw benoemd. ,,Vaak is dat niet meer dan een check of het vertrouwen er is. Er komt geen nieuwe procedure aan te pas. Het gros van de burgemeesters neemt dan ook zelf afscheid; slechts zes à acht burgemeesters per jaar vertrekken door bestuurlijke problemen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Burgemeesters plakken minder aan het pluche omdat ze nogal eens worden weggestuurd, dus niet zozeer uit vrije wil. En de lokale belastingbetaler draait dan weer op voor het wachtgeld.
Door Melkkoe (Econoom) op
Bovendien is het burgemeesterschap steeds meer een taak geworden die veel van je vraagt wordt in deze artikel beweert. De burgemeester van Veendam houdt zich slechts bezig met rode lintjes doorknippen. Verder zien we structureel een foto van hem in de lokale krant, waar hij vol trots vermeldt, dat er weer een voedselbank is bijgekomen. Dat zijn de hoofdtaken van de burgemeester van Veendam.
Of hij vermeldt, dat de gemeente Veendam, actief zoekt naar vrijwilligers. Je ziet bv in de lokale krant, dat men op zoek is naar gemotiveerde brandweerlieden. Je moet aan alle opleiding en ervaring eisen voldoen en volwaardig je werk uitvoeren. Ook ten aanzien van de werktijden.
Dezelfde brandweerman ontvangt een salaris van € 3500,- en de vrijwilliger niets. En dan wordt er in de lokale krant een artikel aan gewijdt, net alsof de gemeente Veendam een prestatie heeft gelevert.
Slaven arbeid = vrijwilligerswerk = uitzendwerk.
Mensen zoeken een fulltime betaalde baan
met (toekomst) perspectieven. Via uitzendbureau's wordt je als een slaaf tewerk gestelt tegen een salaris ver onder de minimum niveau. Vervolgens beweren ze, dat een Poolse medewerker ook werkt tegen hetzelfde vergoeding. Ik betaal ruim € 1200,- aan vaste lasten. Een Poolse medewerker betaalt geen € 1200,- vaste lasten in Polen, waardoor zij geld kunnen sparen. Je wordt slechts uitgebuit en misbruikt door verschillende partijen, waarvan de gemeente Veendam en de gevestigde uitzendbureau's de hoofdrollen delen. De salarissen zijn ook met de inflaties gestegen. Door de alsmaar stijgende huurprijzen, energieprijzen, btw tarieven, gemeentelijke belasting tarieven, voedselprijzen, brandstofprijzen, dalende salarissen/uitkeringen,
dalende huur- en zorgtoeslagen, hebben de mensen geen bestedingsruimte meer. De werloosheid neemt dagelijks fors toe. In plaats van lintjes knippen moet je als gemeente zoeken naar betaalde banen voor de mensen, die werk zoeken. Je moet bedrijven stimuleren om te gaan investeren in de gemeente Veendam. Vroeger kreeg de gemeente Veendam miljarden van het Rijk. Iedereen, die direct en indirect, werkzaam was bij de gemeente, waren hartstikke tevreden, maar nu zie je allemaal sneue gezichten,
omdat het Rijk veel taken en bevoegdheden gedecentraliseert heeft. Ze krijgen slechts een beperkt budget, waar ze het mee moeten gaan doen.
Om zo min mogelijk gemeente uitgaven te doen, maken ze massaal misbruik van vrijwilligers. En dat verkopen ze vervolgens in de lokale media als een hele goede prestatie. De burgemeester kan zelf bedrijven bezoeken om die over te halen en te investeren en anders zijn ambtenaren de opdracht geven om dat te doen. De ambtenaren van het CWI
zijn de hele dag koffie aan het drinken en leuteren. Zo gemotiveert zijn ze. Ze zijn de hele dag bezig met zichzelf en lopen de hele dag met de vraag: en wat als wij straks aan de beurt zijn, straks met de bezuinigingsmaatrelen. Ikke ikke ikke, de rest mag voorlopig wel stikke is de slogan van de lokale ambtenaren. Maakt u zich niet druk, niet pessimistisch zijn, ga lekker shoppen, steek een Cubaanse sigaar op, koop een auto, koop een woning. Hoe moet je dat doen geachte premier Mark Rutte ? Als u nu geheel op vrijwllige basis geld geeft aan de minder bedeelden, dan zorgen zij ook, dat de Euro rouleert. Of zegt u dan: iedereen is op zichzelf aangewezen. U moet niets van de Rijksoverheid en/of van de lokale overheid verwachten. Wij betalen belastingen geachte premier. Natuurlijk mogen wij ook van de Rijksoverheid terechte verwachtingen hebben.