of 64120 LinkedIn

Burgemeesters mengen zich in mondkapjesdiscussie

Burgemeesters van verschillende grote steden doen een duit in het zakje in de lopende discussie over het dragen van mondkapjes op publieke locaties. De Rotterdamse en Amsterdamse burgemeesters Aboutaleb en Halsema kwamen eerder met hun pleidooi voor een mondkapplicht. Nu lijkt de discussie losgebarsten.
2 reacties

Burgemeesters van verschillende grote steden doen een duit in het zakje in de lopende discussie over het dragen van mondkapjes op publieke locaties. De Rotterdamse en Amsterdamse burgemeesters Aboutaleb en Halsema kwamen eerder met hun pleidooi voor een mondkapplicht. Nu lijkt de discussie losgebarsten.

Utrecht

Peter den Oudsten, waarnemend burgemeester van Utrecht, ziet dat een hoop mensen zich niet veel meer aan lijken te trekken van de coronamaatregelen. 'Door onvoldoende afstand te houden lopen we grote risico's. We dreigen echt te verslappen en dat kunnen we ons niet veroorloven,' aldus Den Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, in een videoboodschap.

 

Golf

'We zien dat het aantal besmettingen de afgelopen week is gestegen. En dat komt omdat velen van u zich niet aan de regels houden. Als dit zo doorgaat, dan vrezen deskundigen voor een tweede golf.' Den Oudsten roept mensen op anderhalve meter afstand te houden, handen te wassen en drukke plekken te vermijden. 'En als u denkt dat u mogelijk besmet bent, laat u dan testen. Ik zie op straat, in de winkels en in de horeca veel mensen die geen anderhalve meter afstand houden. Ik maak me daarover heel ongerust, en met mij de deskundigen van het RIVM. Door onvoldoende afstand te houden lopen we grote risico’s,' stelt Den Oudsten.

 

Risico

Via een woordvoerder laat hij weten dat hij de oproep van zijn collega-burgemeesters Aboutaleb en Halsema om het dragen van een mondkapje buitenshuis verplicht te stellen als de coronabesmettingen blijven stijgen, begrijpt. 'We moeten alles doen wat helpt. Van belang daarbij is wat het RIVM daarover zegt. Naast de mondkapjes in de openbare ruimte blijft van belang afstand te houden, handen te wassen, drukte te vermijden en bij klachten te laten testen onverminderd van kracht. Het is en, en, en. Met het dragen van mondkapjes lopen we het risico dat mensen denken dat die maatregelen niet meer nodig zijn. En dat is niet zo.'

 

Breda

Ook burgemeester Paul Depla van Breda wil duidelijkheid over de vraag welke koers in de toekomst gevaren moet worden bij het indammen van het coronavirus: mondkapjes òf anderhalve meter afstand houden. Hij pleit voor een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Depla vreest anders misbruik van de discussie over mondkapjes om de noodzaak van afstand houden te relativeren.

 

Antwoord

Voor een definitief antwoord op de vraag wat beter is moet het kabinet volgens Depla desnoods buitenlandse deskundigen invliegen. 'Laat het antwoord in elk geval geen ideologie worden,' zei hij.

Nu wordt volgens hem te snel geredeneerd: drukte, dus mondkapjes. 'Is dat wel verstandig of is het toch beter afstand te bewaren.' Hij benadrukt dat het belangrijk is een discussie op feiten te houden, en niet gelijk een positie in te nemen over wat beter is.

 

Uitgedeeld

Depla verwijst onder meer naar attractiepark Mondo Verde in Landgraaf, waar donderdag voor het eerst mondkapjes aan bezoekers werden uitgedeeld in verband met de grote drukte. 'Wat is veiliger?' vraagt Depla zich af. 'Mondkapjes of afstand houden? We moeten duidelijkheid krijgen of mondkapjes wel echt een alternatief zijn voor het houden van afstand.' (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (vrijdagsvlinder) op
Niet gehinderd door ook maar enige medische kennis leutert Carol Stel er maar op los door haar eigen onzien en frustratoie te botvioeren op die van de grootste steden.

Godzijdank hebben hebben we gezien dat in de afgelopen 4 Corona-maanden burgemeesters ongeacht hun politieke kleur een goed besef hebben van hun bestuurlijke taakopvatting, hun rol en positie binnen onze democratische decentraliseerde rechtsstaat en luisteren naar wat leeft in hun gemeente.

Bestuurders mogen ter verantwoording worden geroepen, maar zo'n inhoudsloze kreet als mevrouw Stel doet, geeft alleen blijk van eigen frustratie.
Door Carol Stel op
Niet gehinderd door ook maar enige medische kennis leuteren de burgemeesters er maar op los. Met name die van de grootste steden Amsterdam en Rotterdam.

In de afgelopen 4 Corona-maanden zijn de burgemeesters in hun bestuurlijke taakopvatting hopeloos door de mand gevallen.