Advertentie

Burgemeesters komen met manifest tegen criminaliteit

Tientallen burgemeesters hebben zich achter een manifest geschaard waarin voorstellen worden gedaan om de ondermijnende criminaliteit harde slagen toe te brengen. Een van de aanbevelingen is het legaliseren van softdrugs. Ook bepleiten de burgemeesters het gericht pakken en plukken van criminelen en meer geld voor het bestrijden van de criminaliteit.

17 september 2021
drugs-criminaliteit---shutterstock-1181525476.jpg

Tientallen burgemeesters hebben zich achter een manifest geschaard waarin voorstellen worden gedaan om de ondermijnende criminaliteit harde slagen toe te brengen. Een van de aanbevelingen is het legaliseren van softdrugs. Ook bepleiten de burgemeesters het gericht pakken en plukken van criminelen en meer geld voor het bestrijden van de criminaliteit.

Over de schoenen

'Misschien zijn we te lang te stil gebleven terwijl het water ons bij tijd en wijle over de schoenen loopt. Tijd voor actie', stelt burgemeester Han van Midden van Roosendaal, een van de opstellers van het manifest. Onder de burgemeesters die het stuk hebben ondertekend zijn Paul Depla van Breda, Koen Schuiling van Groningen en Onno van Veldhuizen van Enschede.'


Dodenlijst

In het manifest benadrukken de bestuurders dat ze dagelijks de gevolgen van de ondermijnende criminaliteit ervaren. 'Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden. Ook het aantal vergismoorden neemt toe. Staat je naam op een dodenlijst? Dan is ook je omgeving niet meer veilig.'

 

Aanbevelingen
De gemeentebestuurders komen met aanbevelingen voor de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Zo bepleiten ze meer investeringen in de hele strafrechtketen. 'Dat begint bij opsporing door en aanwezigheid van wijkagenten.' Daarnaast adviseren ze het Openbaar Ministerie en de rechtbanken meer capaciteit te geven. 'Zaken blijven tergend lang op de plank liggen. Daders worden zelden vastgehouden in afwachting van de zitting en pakken hun oude leven op.'


Jeugdwerk
Ook het investeren in jeugd- en jongerenwerk en in docenten die signaleren en ingrijpen als jongeren dreigen af te glijden, is een aandachtspunt. 'Voorkom dat zij de toekomstige bazen van de onderwereld worden.'

 

Legalisering

De legalisering van softdrugs kan ook helpen. De burgemeesters wijzen erop dat de handel in softdrugs voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk is, omdat de prijzen door de illegaliteit van de producten worden opgedreven. 'Wij pleiten voor het weghalen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop door regulering, dan moet de productie ook gereguleerd worden. Met legalisering haal je de instapkaart naar de grote criminaliteit weg.' (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Er zijn tal van voorbeelden in de wereld waaruit blijkt dat legalisering van softdrugs helemaal niet leidt tot vermindering van zware criminaliteit (USA, Canada). Om te voorkomen dat Nederland daadwerkelijk afglijdt naar een narco-staat dienen op korte termijn drastische maatregelen te worden getroffen:

1. bikkelharde straffen voor producenten, medewerkers en handelaren in zwaardere drugs.

2.beslag leggen op alle (ten onrechte) verkregen financiële middelen met boete van 100%.of meer.

3. meer capaciteit voor recherchemogelijkheden politie en verbetering van onderlinge samenwerking van Overheidsorganisaties.

De tijd van pappen en nat houden is al lang verstreken (zie toegangspoort Rotterdam)..
Krijn van Stenis
Ik lees nergens dat de burgemeester van de 4 grote steden dit manifest hebben mee-ondertekend. Zolang de G4 zich niet conformeren, zal dit manifest de zoveelste papieren tijger blijken te zijn.
Alex
De VVD zal moeten inzien dat het legaliseren van Softdrugs grote voordelen met zich meebrengt. Niet in de laatste plaats omdat hun partijleider die zegt altijd tegenstander daarvan te zijn, maar in zijn Jovd jaren echter een hartstochtelijk voorstander was van het legaliseren ervan, ook weet dat de war on drugs niet gewonnen kan worden als men met het gedoogbeleid doorgaat, en de capaciteit niet inzet op harddrugs.

De VVD en de heer Rutte hebben daarin een taak in het komende kabinet.
Bert
Pak nog een lijntje. Goed voor het werk-en denkniveau
W. van den Bosch
Een manifest? Tsjonge. Volgens mij zit Nederland meer op een artikel 41 bis te wachten, nu Riduan Taghi zich steeds meer tot staatsgevaarlijk ontpopt.
Advertentie