Advertentie

'Burgemeesters in Kamer horen over akkoord'

Burgemeesters en vluchtelingenorganisaties moeten in de Tweede Kamer hun visie geven op de gevolgen van het coalitieakkoord over de opvang van illegalen. Dat vindt Joël Voordewind.

22 april 2015

Burgemeesters en vluchtelingenorganisaties moeten in de Tweede Kamer hun visie geven op de gevolgen van het coalitieakkoord over de opvang van illegalen. Dat vindt Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij wil daarom een hoorzitting met deze mensen organiseren, nog voordat de Kamer debatteert over het akkoord. Dat zal volgens hem volgende week zijn.

D66 en SP zien volgens Voordewind ook wel wat in de hoorzitting. 'We willen weten hoe het akkoord is geland bij de burgmeesters en vluchtelingenorganisaties', verklaart Voordewind. Hij wil niet alleen de burgemeesters horen van de steden die moeten blijven opvangen, maar ook van die waar dat niet meer mag. 'Het akkoord is echt iets van de Haagse tekentafel'', moppert Voordewind. Hij wijst op de mogelijke extra toeloop straks naar de opvang in bijvoorbeeld Rotterdam. ,,Daar krijgen ze heel Zeeland en Brabant erbij, denk ik.'

Akkoord gepresenteerd
De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA geschaarden zich woensdagavond achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder woensdag wist te bereiken over de opvang van illegalen. PvdA-leider Diederik Samsom meldde woensdag even voor 20.00 uur dat zijn fractie akkoord is. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was hem een kwartier eerder voorgegaan. Het akkoord over de opvang van illegalen is woensdagavond gepresenteerd door premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher.

Er blijft opvang
Samsom zei na afloop van het overleg dat zijn hele fractie akkoord is. 'Dit is voor de PvdA een goede oplossing, vooral voor de mensen op straat. We gaan op een andere manier werken voor mensen die hier echt niet kunnen blijven. Er blijft een vorm van opvang. Wij willen ook dat mensen die hier niet mogen blijven, uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst. Maar soms is daar wat tijd en rust voor nodig. We willen niet dat ze in die periode op straat moeten slapen.'

Best lastig 

Volgens Samsom was het de afgelopen week soms best lastig in de coalitie. Maar 'deze coalitie is sterk en heeft nooit op klappen gestaan', zei hij. De coalitie van VVD en PvdA kan wel tegen een stootje, voegde hij eraan toe.

Prima resultaat 

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meldde even daarvoor - na nog geen half uur intern beraad - dat zijn fractie het akkoord steunt. 'De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt', zei Zijlstra.

Vijf grote steden 

Het akkoord behelst onder meer dat er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die opvang wordt door het Rijk betaald.


Per geval bekijken
Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het is een half bakken akkoord. Illegalen zullen alles in het werk stellen om maar niet het land uitgezet te worden. de weeffout zit al in de aanvang van het proces. Waarom niet bepalen dat assielaanvragen alleen in behandeling kunnen worden genomen bij overlegging van identiteitspapieren? Dan is het land van herkomst bekend.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Binnen de gegeven omstandigheden en mogelijkheden lijkt me dit het best mogelijke resultaat. Er is namelijk geen volledig sluitende oplossing voor dit probleem.

Verbeteringen in beleid zijn nog wel mogelijk in de sfeer van:

1. zeer zware straffen voor mensensmokkelaars, inclusief beslaglegging op de daarmee verkregen gelden.

2. het vertrek uit de bewuste landen tegengaan via het afdekken van de grenzen bij de vertreklanden.

3. het sneller afwikkelen van asielaanvragen en verminderen van de juridisering rond het het aanvragen van asiel.

4. landen die niet meewerken aan terugname van vluchtelingen straffen via ontwikkelingshulp.

5. duidelijke afspraken maken over het asielbeleid in de EU.
Sjaak
Het akkoord is een compromis. Enerzijds moet er humane opvang zijn op 'bemeten' schaal en anderzijds moeten vluchtelingen/asielzoekers na te zijn uitgeprocedeerd 'aangemoedigd' worden om Nederland te verlaten, althans als de mogelijkheid daartoe bestaat. Want zo simpel als het schijnt, is het nogal eens niet, ook al roept menig populist dat wel.

En de oppositie zou eens uit de automatische contra-houding moeten stappen.
Advertentie