Advertentie

Burgemeesters: geen festiviteiten op het ijs

Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.

08 februari 2021
burgemeestersketting.jpg

Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.

Nijmeegse Vierdaagse

'IJsclubs moeten nu geen ijsfeesten willen organiseren. Dat is binnen de geldende coronaregels niet te doen. Alleen al de verplichte 1,5 meter afstand tussen mensen maakt het bijna onmogelijk. Dat is ook de reden dat een heel groot evenement als de Vierdaagse maandag al moest beslissen om de wandeltocht voor juli van dit jaar af te gelasten', aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. 'Corona werpt zijn schaduw ver vooruit.'

Demonstraties blijven maatwerk

Het Veiligheidsberaad heeft maandag ook gesproken over een gevraagd advies van het Outbreak Management Team (OMT) over demonstreren. Volgens het OMT kan de volksgezondheid een reden zijn om het aantal demonstranten aan banden te leggen. Maar er kan geen algemeen geldend maximaal aantal deelnemers worden genoemd, aangezien elke demonstratie anders is. 'Het blijft maatwerk, waarbij een burgemeester het aantal deelnemers dus wel vooraf mag inperken om redenen van gezondheid', aldus Bruls. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Dit zal een heel domme strategische fout gaan blijken te zijn, maar aan strategische fouten raken we onderhand gewoon. Kiezers gaan het afstraffen.

Na 30 jaar deze weersomstandigheden en dat vergelijken met jaarlijkse Vierdaagse, zegt weer genoeg over politieke/bestuurlijke vervreemding.



Politiek/overheid zien het aldus: Het uitstellen van verkiezingen als compensatie voor die te houden schaatswedstrijden en kappers in aangepaste vorm laten werken en met veel ruimere openingstijden, is wel een algemeen belang, maar…Jammer nou, niet in ons belang. We vertrouwen de plaatselijke organisaties domweg niet. De democratie moet en zal zegevieren. 11 miljoen stemgerechtigden uitnodigen tijdens dreigende 3de golf van Covid 19, met ontstane mutaties, is heel logisch en tegelijkertijd bevolking ophokken tot 1 maart is ook heel logisch (nodig toch, i.v.m. ziekenhuis bedden). Polariserende campagnes en uitputtende, langdurige coalitiebesprekingen door ministers/partijleiders, zijn ook heel logisch.
Mark
Zo is dat. Alles wat het leven leuk maakt verbieden. Café bezoek, alle feestdagen, verjaardag vieren, in de sneeuw spelen, naar school gaan, Elfstedentocht, op bezoek bij oma en vrienden enz. enz. En daarnaast veel negativiteit op tv. Zo houden we de burgers er onder voor een virus waar, als je het krijgt, er 0,25% aan overlijdt en dan veruit de meeste mensen van 80+. Zie RIVM cijfers
Hans / afdelingsmanager
Helemaal eens @ Wim! Ik verbaas me er ook over hoe gemakkelijk de (denkbeeldig) vrijheidslievende Nederlanders zich die vrijheid laten afnemen met een flinterdunne of zelfs misleidende argumentatie. Ik reken er evenmin op dat we het vrije leven zoals we dat tot vorig jaar maart kenden, ooit nog terugkomt. De overheid is nu gewend aan makke schapen: een gouden kans om nog veel meer gewenste ingrepen in het persoonlijke leven te doen. Ik hoop dat ik het mis heb, maar een nieuwe herstelde vrijheid zal zwaar bevochten moeten worden.
Hans / afdelingsmanager
De Elfstedentocht wordt nu ook al gekaapt door landelijke politici (hallo, Rob Jetten!) bij gebrek aan eigen goed nieuws of smoel. Als je naar de webcams van de 11 steden kijkt, ligt nog vrijwel nergens ijs! Onze nuchtere 11 stedenvoorzitter heeft al met verwijzing naar de nu al geannuleerde Vierdaagse van Nijmegen van komende zomer gezegd: 'it giet net oan'!
Petra
Ik mag toch hopen dat er niemand meer is die nog denkt dat deze maatregelen worden getroffen voor onze gezondheid?
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Robin en Wim: Ik stel voor dat jullie samen met niet geteste personen die een Civid19-bestemmetting hebben, eens lekker 6 weken afgezonderd gaan zitten samenzijn en knuffelen en feestvieren met een paar paracetamolletjes voor de kater. Dan kijken we daarna wie er van die groep na die tijd nog overeind komt.

Jullie argumentatie en cijfers komen rechtstreeks uit de fabeltjeskrant .
Keijzer
@Rellie

Het gaat toch niet alleen om Elfstedentocht, maar zelfs wedstrijdschaatsen op natuurijs wordt met oneigenlijke argumenten uitgesloten. Die schaatsers kunnen met die wedstrijden zich voorbereiden op een eventuele Elfstedentocht, mocht dat qua ijsdikte mogelijk zijn en in aangepaste vorm. Meer wordt niet gevraagd. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan in Coronatijd. Dat die Marathonschaatsers aldus in eigen land deze iconische tocht kunnen rijden dit jaar, indien de weergoden meewerken. Wedstrijden in aanloop daarvan zou moeten kunnen! Laat moeder natuur bepalen of de Elfstedentocht qua ijs gaat lukken.

Dat politiek/bestuur hier met "gezochte" argumenten komen, om een volksbeweging van miljoenen stemmers wel door te laten gaan voor hun eigen politieke zitjes en tegelijkertijd de menselijke "ophok" tot 1 maart verlengen, maar uniek geworden, sportieve schaatswedstrijden op natuurijs hier, in nu uitzonderlijke weersomstandigheden, ook star blokkeren, laat de kloof tussen de politieke/bestuurlijke burelen en de huiskamers, uiterst pijnlijk weer eens zien!
Hans / afdelingsmanager
Je stelt me voor een dilemma, Rood Hesje. Hoe weten Wim en ik nu welke niet-gesteste personen toch een Corona-besmetting hebben? Ik weet ook niet of Wim wel 6 weken met mij in afzondering wil feestvieren, laat staan knuffelen. Wat vind jij, Wim?
Keijzer
@Robin

Er zit een grens aan die "makke schapen" zoals u het omschrijft en onzinnige argumenten vanuit de beslissingsakers, bepalen die grens. Gevolgen kunnen zijn: mensen negeren de regels massaal uit protest en jaagt men die geest (makke schapen) uit de fles en/of vertaalt zich dat in stemgedrag. De jaarlijkse Vierdaagse gaan vergelijken met wedstrijden op natuurijs en een aangepaste vorm van Elfstedentocht, is van de zotte. De heer Bruls houdt in zijn hoofd hoe dat festijn normaliter gaat. Ook met nul-vertrouwen, dat men dat plaatselijk niet verantwoord kan organiseren. Als de heer Bruls gisteravond ook nog roept: "ja, maar Corona is ook uniek, dus heel logisch dat we verbieden", dan gaat het licht toch wel uit!
Advertentie