Advertentie

Burgemeesters demonstreren tegen uitbreiding Almere

De burgemeesters van de gemeenten Muiden, Zeevang, Waterland en Edam-Volendam hebben minister Cramer van VROM opgeroepen om niet te kiezen voor uitbreiding van Almere in het IJmeer. Gezamenlijk togen zij gisteren naar Den Haag om minister Cramer daarvan te overtuigen. Binnenkort moet het kabinet hierover besluiten.

25 september 2009
Hart voor het water
In de hal van het ministerie van VROM verzamelen de burgemeesters zich. Al enige tijd trekken ze ten strijde tegen de ideeën van de gemeente Almere om woonwijken te ontwikkelen in het IJmeer. ‘Wij zijn voor de uitbreiding van Almere, maar dan niet buitendijks’, zegt burgemeester Ed Jongmans van de gemeente Waterland. Naast hem staat zijn collega Willem van Beek van Edam-Volendam. ‘Het is een aantasting van het open water als er in het meer gebouwd wordt’, zegt hij. De bewoners van Volendam en Monnickendam maken zich ongerust. Zij hebben namelijk een traditionele een band met het meer. Van Beek: ‘Het hart voor het water is groot.’

Verbinding door IJmeer

Datzelfde water is volgens hen in gevaar wegens de plannen van Almere. Van het Rijk moet de stad 60.000 extra huizen bouwen. Almere wil dat onder meer doen op eilanden in het IJmeer, zodat de stad aantrekkelijker wordt voor nieuwe bewoners. Verder wil de gemeente een extra verbinding met Amsterdam om de dagelijkse files tussen de twee steden op te lossen. Die moet er bij voorkeur komen via het IJmeer. ‘Wij willen niet dat daar een brug komt, maar een tunnel’, benadrukt burgemeester Jongmans.

Paling
Intussen lopen er tientallen actievoerders met grote spandoeken de hal in. Het zijn bewoners uit de gemeenten en vertegenwoordigers belangengroepen zoals Milieudefensie en het Koninklijk watersportverbond. Op de trappen van het ministerie zingen ze het lied ‘Ode aan het IJmeer’, waarin ze duidelijk maken dat het gebied open moet blijven. De minister komt al gauw aangelopen en luistert aandachtig. Vervolgens mogen groepen mogen hun zegje doen. ‘Leegte, rust en ruimte moeten blijven. Daarom zijn we tegen een IJmeerverbinding boven het water en tegen buitendijks bouwen’, zegt Jongmans namens de burgemeesters. Na zijn speech biedt hij de bewindsvrouw een portie palingen aan. ‘Want de paling moet blijven zwemmen.

Andere opvattingen
Na afloop laat Cramer weten dat ze zal luisteren naar de actievoerders en burgemeesters. ‘Maar er zijn ook andere opvattingen en die moet ik goed overwegen met mijn collega’s. Het IJmeer is een uniek open watergebied en daar houden we rekening mee.’ Op 16 oktober neemt de regering een besluit.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Emiel
Almere zelf wil ook een tunnel en geen brug vanaf het buitendijkse eiland. Dat hadden de burgemeesters kunnen weten als ze hadden opgelet.
Maar ik ben benieuwd waar 60.000 woningen gebouwd kunnen worden in Muiden, Zeevang, Edam-Volendam en Waterland. Want dat is de keus: tegenhouden van de Almeerse plannen betekent dat de woningen in het oude land gebouwd moeten worden. Dag landelijk gebied, dag Groene Hart.
Anno Zijlstra / ondernemer /fabrikant
voeg die Geemnten die protesteren bij Almere wordt het een grote Gemeente zijn we gelijk van die zanikdozen af en het scheelt een hoop geld.
W.Wilkens
Ooit is besloten het Markermeer niet in te polderen; de dijk ligt er nog. Ook is er sprake van een krimpende bevolking waarbij de optie is wijken af te breken. Misschien is het tijd voor een nieuwe visie, waarbij de vraag is of er maar steeds toegegeven moet worden aan de wens tot meer uitbreiding in met name ten behoeve van Amsterdam.

@ Zijlstra
Helemaal mee eens: nog een hek erom heen met "NATO-prikkeldraad en een paar wachttorens en dan scheelt het binnenkort helemaal een 'hoop geld'.
@ Emiel
Welk Groen Hart?
Kyriakos Tsolakidis / sr. vergunningverlener milieu
.........paling meneer Jongmans?
De paling is sowieso aan het uitsterven en het niet bouwen op water zal geen verschil maken. Ik zou zeggen lekker bouwen en met de winst uit die ontwikkeling koop je beroepsvissers uit (en pak je eindelijk de stropers aan) zodat de paling echt terug kan komen.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Ben het met W. Wilkens eens.
Het barst van de huizen te koop in Almere en Lelystad. Dan kun je meteen ook wel de Gemeente Lelystad bij die Mega-gemeente toevoegen. Alleen een stuk natuurgebied scheidt Lelystad van Almere inmiddels.
Nu de PVV meedoet in Almere en die tegenwoordig ook de SP volgt m.b.t. sociale inzichten ben ik benieuwd of die stad dan ook socialer gaat worden.
Ontwikkelingen op dat punt blijven ver achter bij de enorme uitbreiding tot nu toe in korte tijd. Laat die andere Gemeenten hun unieke zichzelf houden.
Advertentie