of 64707 LinkedIn

Burgemeester Weert wil vervolging asielzoekers afdwingen

Burgemeester Jos Heijmans van Weert wil dat de rechter het Openbaar Ministerie ertoe dwingt zes asielzoekers te vervolgen. De zes hebben zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstallen en inbraken. Ondanks aangiftes heeft het OM de zaken geseponeerd.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert wil dat de rechter het Openbaar Ministerie ertoe dwingt zes asielzoekers te vervolgen. De zes hebben zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstallen en inbraken. Ondanks aangiftes heeft het OM de zaken geseponeerd.

Draagvlak
Tegen de NOS zegt Heijmans dat hij vindt dat het OM door de sepot-beslissing het draagvlak aantast voor asielzoekers die wel kans maken op een verblijfsvergunning. Hij vindt al langer dat hij te weinig mogelijkheden heeft om overlastgevende, kansloze asielzoekers aan te pakken.

 

Overlast

Het zestal maakt deel van een grotere groep van tegen de dertig asielzoekers, van wie de meesten uit veilige landen komen. Ze maken geen kans op een verblijfsvergunning. De groep, waarvan een deel dit jaar is overgeplaatst naar Amsterdam en Hoogeveen, veroorzaakte de afgelopen drie jaar veel overlast. Ze stalen, vochten en intimideerden anderen.

 

Noodbevel

Op grond van een noodbevel verplichtte Heijmans de groep om tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 in het azc te blijven. Ook dat bevel overtraden ze en ze pleegden daarbij ook nog winkeldiefstallen en inbraken. De burgemeester werd op de vingers getikt omdat hij geen noodbevel voor een groep mocht uitvaardigen. Dat hoort op individueel niveau gemotiveerd te worden. ‘Uit wanhoop stelde ik een noodbevel in en dan nog gaan ze over de schreef. Ze zijn aangehouden en er is aangifte gedaan. Vervolgens wordt dat geseponeerd,’ zegt Heijmans tegen de NOS.

 

Weinig bewijs

Het OM kan niet zeggen waarom de zaken geseponeerd zijn. In 2016 zijn landelijk in totaal 51.800 zaken geseponeerd, om uiteenlopende redenen. Dat kan zijn om gebrek aan bewijs, maar ook omdat het feit 'gering' is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Deze burgemeester haalt vaker het nieuws en ik heb veel bewondering voor hem. Streng waar hij streng moet zijn maar beschermend voor mensen die door de wetgever vermalen dreigen te worden. En durft zich daarvoor ook in het openbaar te verantwoorden
Burgemeester Heijmans dwingt respect af als burgemeester. Chapaeu.
Door Boris op
Het is een grote schande. Dit kost weer allemaal (belasting) centjes. Gewoon het land uittrappen die criminelen. Hoe moeilijk kan het zijn. En als dat niet kan: in Denemarken hebben zojuist een prima oplossing bedacht.
Door Fred op
Eindelijk gerechtigheid. Goed gedaan burgemeester

Vacatures

Van onze partners