Advertentie

Burgemeester vraagt aandacht voor motorclubs

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren vindt dat Den Haag de ernst van het probleem onderschat. ,,Nederland is hier nog geen 5 kilometer breed. Dat is een van de achterliggende redenen dat we hier met dit probleem te maken hebben. Als het de motorclubs in Duitsland te moeilijk wordt, kunnen ze hier terecht.''

08 mei 2014

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren heeft aan minister Ivo Opstelten (Justitie) gevraagd om aanvullende maatregelen te nemen tegen motorclubs. Bovendien doet de burgemeester een oproep aan de minister: verbied motorclubs als criminele organisatie. ,,Er moeten instrumenten worden gegeven, zodat we hiertegen kunnen optreden.''

Verbod
Officier van justitie Annemarie Kemp zei dat het in Duitsland veel eenvoudiger is om een motorclub te verbieden. Aanmerken als criminele organisatie is daar voldoende voor zo'n verbod. In Nederland kan dat niet met de huidige wetgeving, zei Kemp met spijt in haar stem.

Ernstig probleem
Volgens Hessels onderschat Den Haag de ernst van het probleem. ,,Nederland is hier nog geen 5 kilometer breed. Dat is een van de achterliggende redenen dat we hier met dit probleem te maken hebben. Als het de motorclubs in Duitsland te moeilijk wordt, kunnen ze hier terecht.''

Uitdaging
,,Tot nu toe zijn de Bandidos slachtoffer'', ging Hessels verder. ,,Wij proberen de situatie in kaart te brengen. Het zijn ook No Surrender, Bandidos en andere clubs die hier in ontwikkeling zijn. Het is een uitdaging om dit allemaal bij te houden.''

Aanslag Susteren
Het huis waarop in de nacht van dinsdag op woensdag een aanslag werd gepleegd in Susteren is van een lid van de motorclub Bandidos. Dat maakte burgemeester Hessels woensdagavond bekend op een persconferentie.

Andere aanslagen
Daarmee is opnieuw een lid van de motorclub doelwit. Eerder werden al twee aanslagen gepleegd op een huis van de president van de Bandidos in Nieuwstadt. Ditmaal ontplofte een explosief bij de woning aan de Ruitersweg, waardoor verschillende huizen en een auto beschadigd raakten.

Noodverordening
In de straat en het gebied rondom de woning geldt een noodverordening. De politie bewaakt het huis en gaat ,,intensief surveilleren''. Er mag preventief gefouilleerd worden. Bovendien is er permanente camerabewaking en geldt een parkeerverbod in de straat.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loe / zelfstandige
Ik woon aan de buitenrand van het dorp. Bij mooi weer van de tuin genieten is niet mogelijk. Motoren maken zoveel geluid dat ze op 1 km. afstand nog boven het auto geluid uitkomen. Hier wordt niet op gecontroleerd!!!

Doen wat je graag doet maar niet een ander tot last zijn.
Salute / n..v.t.
Mede door de ervaringen in de VS en andere EU landen weten Overheden, Politie en Justitie allang dat motorclubs geen verenigingen zijn, maar motorbendes of te wel georganiseerde misdaad.



Motorbendes vormen een staat binnen de staat en de leden houden zich bezig met intimidatie, afpersing, drugs, diefstal en heling en alle andere criminele activiteiten.



Al die gesprekken tussen burgemeesters en de minister leiden tot niets, zolang de politiek niet serieus bereid het leven van deze zogenaamde motorclubs onmogelijk te maken.

Als de huidige wetgeving niet toereikend is om deze bendes en haar leden onschadelijk te maken, dan moet de wet worden drastisch aangepast. De beste manier om dat te doen is met andere landen te overleggen en een gezamenlijk beleid en wetgeving te formuleren. Met softe maatregelen en pappen en nathouden los je deze groeiende problemen niet op.

Advertentie