of 63966 LinkedIn

Burgemeester Vorden: afgelasten tocht langs graven geen buiging voor geweld

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst ziet het afgelasten van een stille tocht met dodenherdening langs Duitse oorlogsgraven niet als een nederlaag. "We buigen niet voor de dreiging van geweld, maar willen de waardigheid van de herdenking niet in het geding brengen'.

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst ziet het afgelasten van de herdenkingstocht op 4 mei langs de tien Duitse graven in het dorp Vorden niet als het op voorhand buigen voor mogelijk geweld. ‘Je kunt roepen dat we een slappe ruggengraat hebben, maar voor ons telt maar een ding: de waardigheid van de herdenking staat voorop.’

Waardigheid in ged

Die waardigheid dreigde volgens de burgemeester in het geding te komen, nu er tegendemonstraties waren aangekondigd. De lokale actiegroep AFVN/Comité Vorden Fout? liet vorige week weten met 50 man – onder wie 25 ‘Duitse vrienden’ – naar de begraafplaats te zullen komen om tegen de tocht te protesteren. Naar eigen zeggen overigens zonder de herdenking te willen verstoren.

 

Duw en trekwerk voorkomen

‘We hebben een gesprek gehad en deze mensen leken me vreedzaam genoeg. Maar er hoeft maar iemand een spandoek onder zijn jas vandaan te halen en je hebt een opstootje voor je het weet. Dat wil je niet op een begraafplaats, zeker niet op 4 mei. Zelfs als het bij wat duwen en trekken blijft, dan is de waardigheid van de herdenking verloren.’

 

Comité gelast af

Het was volgens Aalderink niet de gemeente die de tocht heeft afgelast, maar het plaatselijke comité 4/5 mei. De gemeente is al jaren te gast bij de herdenking. De gemeenteraad heeft dit jaar benadrukt dat de delegatie het programma meeloopt dat het comité heeft opgesteld. En dat programma voert dus niet langer langs de Duitse graven.

 

Geen notoire nazi-strijders

Aalderink steunt dit besluit, maar stoort zich wel aan de ‘halve en hele onwaarheden die rond de herdenking naar buiten zijn gebracht’. De herdenking omvatte van begin af aan niet de Duitse soldaten, de tocht voerde slechts langs hun graven. En het gaat niet om notoire nazi-strijders, maar om gewone Wehrmacht soldaten. ‘Twee van hen zijn zelfs gefusilleerd omdat ze tde nazi-bevelen niet wilden uitvoeren.' 

 

Vorig jaar rustig verlopen

Maar hadden de gemeente en het comité de heftige reacties niet kunnen zien aankomen? Vorig jaar was er immers ook al de nodige ophef. ‘We kregen pas vorige week signalen dat er verstoring dreigde. Vooral op de site van de tegenstanders klonk nogal wat dreigende taal’, aldus Aalderink.

Vorig jaar is de herdenking uiteindelijk ook rustig verlopen, terwijl er toch bijna 500 deelnemers wel langs de Duitse graven zijn gelopen. We dachten dat het ook dit jaar weer zo zou kunnen. Maar helaas hebben we het zekere voor het onzekere moeten nemen.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Louis van Empelen (historicus) op
Hulde voor het dappere gemeentebestuur van Vorden, met burgemeester Henk Aalderink voorop, dat zich voornam om op 5 mei ook de Duitse gesneuvelden te gedenken. De opstelling van het gemeentebestuur was bijzonder genuanceerd. De vertegenwoordigende wethouder was vrij in de keuze van zijn route evenals de overige aanwezigen. Indien gewenst konden zij een andere route lopen die niet langs de Duitse graven liepen. De boodschap die nadrukkelijk zou worden uitgedragen was er een van verbroedering.
Helaas werd deze ingetogen plechtigheid onmogelijk gemaakt doordat Federatief Joods Nederland een nationale rel ontketende. Dit clubje waarvan de voorzitter, Herman Loonstein, voornamelijk zichzelf vertegenwoordigt, was er in eerste instantie in geslaagd om de voorgenomen herdenking vorig jaar in kort geding te laten verbieden. Het gerechtshof van Arnhem bepaalde echter dat de vrijheid van het organiserende comité moest worden gerespecteerde. Let wel, het gaat hier om het plaatselijke 4 mei comité, waarvan de leden nu als dommeriken zonder historisch besef worden afgeschilderd. Helaas sloot zich de antifascistische organisatie AFVN, van wie niet duidelijk is wie zij precies vertegenwoordigen, zich aan bij de tegenstanders.
Kennelijk is de, na Lou de Jong, veel genuanceerdere beoordeling in de geschiedwetenschap van de moeilijke positie van jonge dienstplichtige Duitse soldaten nog niet tot de zich op historische kennis beroepende opponenten doorgedrongen. Zij lijken nog steeds, 67 jaar na dato, verblind te zijn door ongenuanceerde haat. Het wordt tijd dat de Nederlanders zich minder gaan aantrekken van dergelijke extremistische clubjes en na gaan denken over vergevingsgezindheid en verbroedering.
Door sorcees (moraalridder) op
Moedig van deze burgervader.
Herdenken doet ieder voor zichzelf.
Dit mag geen podium zijn voor allerlei belangengroepen.
Door Henk (landgenoot) op
Een burgemeester die zo weing gevoel heeft met hetgeen dat in zijn samenleving leeft, voldoet niet en dient gewoonweg op te stappen. Uiteraard zonder gebruik te maken van een wachtgeldregeling.
Deze man is een schande voor het beroep van burgemeester !
Door Likoed Nederland (Vereniging) op
De burgemeester beweert dat die Duitse soldaten in Vorden ook slachtoffer waren. Maar dat waren ze niet, ze hadden wel degelijk een keuze: ze hadden kunnen onderduiken.
Dat was ook nog beter geweest hun gezondheid.
Door Willem op
Er liggen in Vorden toch geen Spanjaarden begraven hè, of Romeinen. Stel dat je er langs loopt. Die gasten hebben hier immers vroeger ook huisgehouden...
Hoe lang blijven we hier zo spastisch over doen? En het mooiste, de grootste druktemakers hebben hoogstwaarschijnlijk zelf de oorlog niet meer meegemaakt.
Door Ra op
De laatste tijd weinig Duitsers op bezoek maar op 4 mei zijn ze welkom. De rest van het jaar ook.
Door W.F. Mulder op
Duitsland is een mooi land, aardige mensen. Ben er graag.
Ik weet een monument in Dld met de inscriptie "voor onze gevallen helden".
Het hele jaar zijn Duitsers welkom bij mij. Maar op 4 mei effe niet.