of 59082 LinkedIn

Burgemeester verontwaardigd over niet vervolgen bedreiger

Boelhouwer is ernstig verontwaardigd door de beslissing en wil de nieuwe Tweede Kamer om aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet. Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 plotseling beveiliging omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen.
15 reacties

Wapenhandelaar Jan B. uit Hulten wordt niet vervolgd voor de bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent. De officier van justitie heeft ingestemd met het verzoek van de gevreesde crimineel om de bedreigingszaak te beëindigen omdat hij dit jaar al twee keer is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De kans op een succesvolle vervolging is daarom niet meer mogelijk, aldus een OM-woordvoerster in een toelichting.

Ernstig verontwaardigd
Boelhouwer is ernstig verontwaardigd door de beslissing en wil de nieuwe Tweede Kamer om aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet. Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 plotseling beveiliging omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen. Jan B. was boos over een controle die was gehouden op het erf bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. Het drietal deed aangifte.

Eerdere veroordelingen

Jan B. (66) staat bekend als de leverancier van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. Eerder deze maand kreeg hij daarom ruim 5,5 jaar celstraf. In januari was hij al veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het wegmaken van een lijk dat later in stukken werd teruggevonden in het Markkanaal bij Den Hout (Noord-Brabant).

Excuses
Op 7 maart diende bij de rechtbank in Breda het verzoek van Jan B. om de bedreigingszaak te beëindigen. De burgemeester was bij de zitting aanwezig en werd daar verrast door het standpunt van de officier van justitie. De aanklager heeft aan de slachtoffers wel excuses aangeboden omdat zij niet eerder waren geïnformeerd.

Vrijbrief voor criminelen
Boelhouwer laat in een reactie weten dat hij een naar gevoel heeft overgehouden aan de zaak. 'Het was al geen lolletje maar dit is een rare wending. Als je ernstig crimineel bent, kun je dus straffeloos mensen bedreigen. En bedreiging van ambtenaren is kennelijk ondergeschikt aan andere zaken. Dit is een vrijbrief voor criminelen en daar heb ik me enorm over verbaasd. Dit is echt belachelijk', zegt hij desgevraagd. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ellen op
Weet de burgemeester ook eens hoe het voelt als een strafbaar feit niet tot vervolging leidt. Zo voelen gewone burgers zich dus als ze bedreigd, belaagd en gestalked worden maar het OM de andere kant op kijkt...
Door Paul Vreeke (Directeur APAPS) op
Dit draagt allemaal niet bepaald bij aan de aangiftebereidheid.
Door ambtenaar (toezicht) op
Ja, dat krijg je als je steeds meer cellen gaat sluiten, verhuren en afstoten. Dan is er geen plaats meer voor gestraften. Leuk met een enkelbandje aan het schoffelen en papier prikken, of geen moer uitvoeren en lekker je gang gaan.
Het wordt tijd om hier de straffen ook te gaan stapelen en internet en TV afpakken van gedetineerden.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
De straffen zijn gewoon te licht en de regimes in de gevangenissen staan in geen enkele verhouding
De hele strafwet zal nodig op de helling moeten, want je bent nu overgeleverd aan criminelen die overal lak aan hebben. De veiligheid is in groot gevaar.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Onbegrijpelijk dat justitie niet iedere gelegenheid aangrijpt om deze zware crimineel nog langer in de gevangenis te houden.
Door Heuvelmans op
@K. de Beer: er bestaat ook zoiets als politieke impotentie. Dat zijn bestuurders en politici die geen enkele daadkracht vertonen. En alles maar op zijn beloop laten, niet meer in staat tot ook maar de geringste actie. De ministers van Veiligheid & Justie zijn daar een treffend voorbeeld van.
http://luctorblog.blogspot.nl/2012/04/de-zeemijn …
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Het wordt tijd dat de bezem door dit ministerie gaat. Helaas gebeurt dit te vaak.
Werk voor het nieuwe kabinet!
Door p op
We stapelen in Nederland (gelukkig) niet alle straffen, maar ik dacht dat er ook nog iets was als meerdaadse samenloop om mensen niet straffeloos weg te laten komen als ze meerdere delicten hebben gepleegd. Of was die ruimte al gebruikt?

Hoop in in ieder geval voor de burgemeester dat de meneer B. ook echt vast zit
Door Hans Blok (Teammanager Controle) op
Zoals eerder is gezegd, dit geeft een vrijbrief aan criminelen. Maar het verzoek is sowieso al vreemd. Er wordt gesproken over lange gevangenisstraffen. 2 en 5,5 jaar vind ik nu niet erg lange gevangenisstraffen. Daar kan best nog wel een jaar bij voor bedreiging.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Dit is een vrijbrief om er maar op los te slaan. Het is een beloning voor de verraders in de samenleving, zorg eerst voor 2 veroordelingen, en daarna kan en mag je alles.
Het zal niet lang duren of er komen meer criminelen, en vooral hun advocaten, die van deze maas in de wet misbruik gaan maken.

Het is een ernstige aantasting van het maatschappelijk vertrouwensbeginsel. Het vertrouwen dat de stabiliteit niet kan worden aangetast door individuen die lak hebben aan rechten van anderen.

De continue nadruk op het recht op individuele privacy versterkt dit proces. Het kan en mag niet zo zijn dat daarbij aan individuele rechten meer waarde wordt toegekend dan aan collectieve rechten die in overeenstemming zijn met de universele rechten van de mens.