of 59082 LinkedIn

Burgemeester verbood bijeenkomst Eritreeërs ten onrechte

Toenmalig burgemeester van Veldhoven Jack Mikkers heeft een onjuist besluit genomen met het verbieden van een congres van Eritreeërs in april 2017. Dit heeft de rechter in Den Bosch bepaald.

Toenmalig burgemeester van Veldhoven Jack Mikkers heeft een onjuist besluit genomen met het verbieden van een congres van Eritreeërs in april 2017. Dit heeft de rechter in Den Bosch bepaald. 

Demonstratie

Mikkers zette vorig jaar een streep door de conferentie van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van het dictatoriale regime in Eritrea. Reden daarvoor was een demonstratie van tegenstanders van het regime voor de locatie waar de conferentie zou plaatsvinden, het Koningshof in Veldhoven op donderdag 13 april.

 

Noodbevel

Het protest bij conferentieoord Koningshof werd grimmig toen de demonstranten merkten dat conferentiebezoekers via een achteringang werden toegelaten. Escalatie dreigde toen vijf conferentiegangers werden belaagd door de tegenstanders. De demonstranten wilden het conferentiecentrum volgens de politie bestormen. De politie arresteerde in totaal 128 actievoerders. Daarop verbood Mikkers de conferentie, die gepland was voor 14 tot en met 16 april, met een noodbevel. De rechter meende dat Mikkers, die tegenwoordig burgemeester is in Den Bosch, eerst meer informatie had moeten inwinnen voordat hij het noodbevel uitvaardigde.

Geen boete

In april dit jaar besloot de rechter in Den Bosch al dat 24 actievoerders die een boete van 370 euro  opgelegd hadden gekregen, deze niet hoefden te betalen. Daarop besloot het OM  ook een streep te halen door de boetes die nog 102 demonstranten opgelegd hadden gekregen. De rechter bepaalde toen dat de verdachten niet strafbaar waren, omdat burgemeester Mikkers geen officieel besluit had genomen om de protestmanifestatie te beëindigen.

 

Bescherming

Ook de bezwarencommissie van de gemeente Veldhoven stelde in september 2017 al dat Mikkers de bijeenkomst ten onrechte had verboden. Volgens de commissie was er geen sprake van overmacht. De burgemeester had volgens de commissie niet aangetoond dat het onmogelijk was om de conferentie en de bezoekers met de inzet van politie te beveiligen. ‘Het recht op vergadering is een grondrecht, dus de overheid moet bescherming bieden’, aldus de uitspraak over het noodbevel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Weer een wonderlijke uitspraak van een rechter. Het was toch overduidelijk at hier de openbare orde zou worden verstoord. Om er politiemensen te stationeren maakt totaal geen indruk en de gevolgen zouden niet te overzien zijn aan schade aan het conferentieoord. Het faciliteren van buitenlandse politiek is not done. Ze wonen in Nederland en dienen zich aan de Nederlandse normen te houden en niet hun oorlogen hier uit te vechten.
Door Manu (beleidsadviseur) op
Vergadering is een grondrecht jawel, maar het recht van inwoners op een veilige leefomgeving lijkt me ook niet onbelangrijk. Ook raar dat er überhaupt mensen zijn die de bijeenkomsten van YPFDJ bezoeken. Ervan uitgaande dat deze mensen hun woonplaats hier in Nederland hebben, zou je er toch van uit mogen gaan dat ze daar van harte voor gekozen hebben en dus de Nederlandse normen en waarden (die niet overeenkomen met een dictatoriaal regime) delen. Hamvraag is denk ik hoever je als land wilt gaan in het faciliteren (op kosten van de belastingbetaler) van promotie-evenementen van vreemde mogendheden. Naar mijn mening zouden wal dit soort bijeenkomsten officieel bij Europese wet in alle Europese landen verboden mogen worden. Bevriende mogendheden of niet. Dus dan maakt het niet uit of het om mevrouw Merkel of mevrouw May of meneer Erdogan gaat, of om liberale, linkse of rechtse partij. Dit soort politieke bijeenkomsten zijn wat mij betreft gewoon not done in een ander land dat de thuisbasis van het organiserende regime of de organiserende partij.
Door Henk op
Laat die Eritreeërs in eigen land gaan demonstreren.
Wij houden het graag een beetje rustig in ons land.

Ofwel: Wijze burgemeester, dwaze rechter (vast D66).