Advertentie

Burgemeester van Bronckhorst laat het er niet bij zitten

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst gaat juristen laten uitzoeken of de rechter hem wel mocht verbieden langs de graven van Duitse soldaten te lopen.

05 mei 2012

Woedend is burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, waar het dorpje Vorden onder valt, over de uitspraak van de kort geding-rechter die hem verbood vrijdagavond langs het graf met Duitse militairen te lopen op de Vordense begraafplaats. ,,Ze hebben me iets afgepakt. Dit kan niet, een rechter kan niet beslissen dat ik als burgemeester geen burgervader mag zijn."

Juristen
In een speciaal belegde persconferentie kondigde Aalderink aan dat hij het er niet bij laat zitten. Hij verwijst naar andere plaatsen waar al langer herdenkingen zijn waar ook niet-Nederlanders bij zijn betrokken. Hij wil juristen dat uit laten zoeken. Ook kaart hij het aan binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Genootschap van Burgemeesters. ,,Maar eerst laat ik het bezinken.''

Ontroerd
Hij zegt ontroerd te zijn door de reactie van de bevolking. Op een enkeling na liepen alle aanwezigen via de route langs het Duitse graf op de herdenkingsplaats.

Fout
De burgemeester is ook zeer ontstemd over het vliegtuig dat boven Vorden vloog met de tekst 'Vorden is fout', een actie georganiseerd door de Joodse groepering TOF. Volgens hem zijn de bewoners daar ook boos over.

De dodenherdenking zelf verliep overigens probleemloos. Er waren ongeveer 400 mensen bij aanwezig.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
BURGEMEESTER VORDEN DIENT AF TE TREDEN



VVD-burgemeester Aalderink van Bronkhorst (waar het Gelderse Vorden onder valt|), die ondanks de veroorzaakte commotie en nationale en internationale kritiek zijn plan om tijdens de Nationale Dodenherdenking ook nazi-soldaten te herdenken, niet wil opgeven, is niet langer te handhaven op zijn post.



Niet alleen omdat hij met dit plan een deel van ziijn burgers schoffeert en dus faalt in zijn rol als 'burgervader', maar ook omdat hij met dit beleid de openbare orde in zijn gemeente in gevaar brengt door deze een trekpleister te maken voor neonnazi’s, die immers ook dol zijn op herdenkingen van gevallen militairen uit de nazitijd.



Het bericht over het gewoon doorgaan van de herdenking in Vorden circuleert al op Nederlands neonazi-websites, waarvan ik de naam hier niet zal noemen. In het tv-programma ‘De Vijfde Dag’, liet de voorzitter van de extreem rechtse Nederlandse Volksunie al weten blij te zijn met de Vordense herdenking.



Ik zie inmiddels op de website van Omroep Gelderland dat Aalderink inmiddels zozeer een kat in het nauw is geworden, dat hij nu zelfs contact heeft opgenomen met nabestaanden van Engelse soldaten om steun te vinden voor zijn opvatting dat ‘Moffenherdenkingen’ gewoon moeten kunnen. Op 3 mei dient zelfs een door een joodse instelling aangespannen kort geding tegen zijn plan, waarbij Aalderink het zich overigens niet verwaardigt zelf aanwezig te zijn.



Deze burgemeester presteert het lang na de oorlog alsnog ‘fout’ te zijn. Weg met hem.



En natuurlijk ook met het Comité 4 mei van Vorden (Bart Hartelman c.s.) dat samen met B&W verantwoordelijk is voor de ontstane ophef en chaos.

Louis
HEEFT VORDEN ZIJN BEVRIJDING EIGENLIJK NOG WEL VERDIEND?



Zowel het Comité 4 mei als het gemeentebestuur als de gehele bevolking van het Gelderse plaatsje Vorden menen bij de jaarlijkse Dodenherdenking ook nazi-soldaten te moeten eren. Stormen van nationale en internationale verontwaardiging en een rechtelijke uitspraak ten spijt. VVD-burgemeester Henk Aalderink staat pal voor zijn neonazi-dorp.





Vorden is echt ‘fout’, zoals stond te lezen op de sleep achter het vliegtuigje dat in de late middag van de vierde mei (gisteren) op initiatief van het Joodse actiecomité TOF (Tradition is our Future) boven het dorp cirkelde.



Nadat het Comité 4 mei van het dorp in samenwerking met het gemeentebestuur het onzalige plan had opgevat dit jaar tijdens de dodenherdenking ook de in het dorp begraven liggende nazi-soldaten te herdenken en daarmee nationale en internationale verbijstering had veroorzaakt, de aandacht en instemming van neonazi’s en ultrarechtse groeperingen had gewekt en een Joodse organisatie had gedwongen een kort geding tegen dit voor haar grievende initiatief tegen de gemeente aan te spannen, dat door de gemeente werd verloren, legde VVD-burgemeester Henk Aalderink de voor hem negatieve uitspraak van de kortgedingrechter – een verbod op de geplande herdenking van nazi-soldaten op 4 mei – uit als een overwinning voor hem: ‘Het plan van ons Comité 4 mei gaat gewoon door zoals wij wilden. Alleen mag ik zelf even niet langs de Duitse graven lopen, maar daar hebben we het nog wel eens over.’ Hij wil juristen laten uitzoeken of de rechter met zijn voor hem negatieve uitspraak zijn boekje niet te buiten is gegaan.



Tijdens de herdenking zelf betoonden vrijwel alle bezoekers ervan, in plaats van zijn onmiddellijke aftreden te eisen, steun aan de burgemeester, die dus van de rechter niet langs de Duitse graven mocht gaan, door dit zelf wél te doen en er bloemen op te leggen, terwijl een Duit ‘vriendschapslied’ werd aangeheven.



In locale en regionale media werden op krantenwebsites met berichten over de kwestie, waarin de Vordense herdenking – waarbij dus zo’n 95% van de aanwezigen de nazi-soldaten had geëerd - als ‘waardig verlopen’werd gekenschetst , tal van antisemitische reacties achtergelaten, terwijl critici van de foute burgemeester en zijn van begrip voor de nazi-soldaten overlopende burgers werden gecensureerd.



Vorden is echt heel erg fout. Men schijnt daar collectief zijn verstand te hebben verloren.

Je begint je onderhand af te vragen of dit dorp het eigenlijk nog wel heeft verdiend ooit te zijn bevrijd.

True
Heel Nederland heeft in het verzet gezeten, zoveel is duidelijk.
Simon Hammelburg
Wie openlijk woede uit over een uitspraak van een Nederlandse rechter, beledigt niet allen de onafhankelijke rechter maar het gehele Nederlandse volk. Betreffende burgemeester werd terecht teruggefloten, kan zich nu weer niet beheersen waardoor hem maar één reële optie rest; aftreden.
Boris
Het dorp is fout, dat heeft iedereen kunnen zien. De burgemeester voor op. Mooie weerspiegeling, want tijdens de oorlog was ook niet iedereen tegen de vijand.



Na al dat gedoe om gisteren pakt de burgemeester nog even door. Daarmee geeft hij te kennen dat hij niet alleen fout is, maar ook totaal wakkawakka. Lijkt mij dat de Commissaris van de Koningin hem eens op (een langdurige) vakantie stuurt.
Louis
Ik kan het niet laten even de link door te geven naar een artikel over dit thema van oorlogsjournalist Arnold Karskens (zeer sterk):



http://www.ilse.nl/f/http://t.co/TWrk1egl





Godzijdank is nog niet iedereen gek geworden!



Ellen
En ik maar denken dat we op 5 mei vieren dat we in een vrij land leven. Dat geldt kennelijk alleen als je vindt wat de meerderheid vindt?

Laat de mensen in Vorden hun eigen mening hebben. Daar is immers voor gevochten, dat je je eigen denkbeeld mag hebben en uitdragen, en dat je dan geen laars in je nek krijgt.

De nuance "die jongens werden ook maar gestuurd" is kennelijk te lastig voor veel mensen. Kennelijk mag je wel mensen over een kam scheren, als het maar de verliezers zijn.
Peer Vergauwen
Kijk eens wat een felheid op iets wat kennelijk als exclusief wordt gezien. Samen voor ons eigen. De hele WO II was een gruwel voor 70 miljoen mensen, want die zijn er aan dood gegaan. Als nazaat daarvan heb je maar recht op een deel van het leed hoor. Mijn vader kon postuum nog een eremedaille krijgen wegens verzet. Mijn moeder wees dat verontwaardigd af omdat het verzet van ons papa gewoon als burgerplicht moest worden gezien. Hoe ze ooit aan ons naam en adres zijn gekomen was voor haar een raadsel. Het Auswichcommitee acht zich belangrijker dan al die slachtoffers en pechhvogels gedurende die tijd. Ons leed is groter dan de jouwe. Die burgemeester had gewoon langs die graven moeten lopen en dan maar zien of hij straf zou krijgen. Ze zouden het niet gedurfd hebben. Rechtspraak is hier al een poos een lachertje. Politiek gekleurde zetbaasjes zijn het. Daarnaast moet je ook weer niet zo ijdel zijn ruchtbaarheid te geven aan iets wat je op een bepaald moment wel of niet doet. Doen? Dan ook gewoon in stilte uitvoeren. Nee, alles moet voor de buhne. Ver voor de maand mei komt WO II steevast via de media over het voetlicht, met altijd dezelfde preken. Kinderen worden erbij gehaald om te laten zien dat het nog altijd leeft. Maar het is net zo dood als al die graven. laat het dan ook eens rusten, dan zijn we van dat geouwehoer ook een keer af.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waar bemoeit de rechter zich eigenlijk mee. Is er soms een wet die verbiedt langs de graven van Duitse soldaten te lopen?
Willem Kamps
Volgens mij leven we in Nederland in een vrij land. Sinds mei '45 zijn we niet meer bezet en mogen we doen en denken zoals we zelf willen. Klaarblijkelijk niet als het over Duitse soldaten gaat. We hebben het hier over gewone Duitse jongens die weinig keuze hadden en zijn gesneuveld met de stront in hun broek van angst, geen zieke geesten die zichzelf hebben aangemeld voor de SS of SA om hun machtswellust te kunnen botvieren. Burgemeester Aalderink was nog zo kies om de actie – lopen langs het graf - vooraf aan te kondigen, maar kreeg meteen de dames en heren van TOF over zich heen. Benieuwd of dezelfde dames en heren ooit hebben geageerd tegen de Israëlische regering wanneer er weer lukraak Palestijnen werden afgemaakt.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Halfslachtig vonnis van een rechter: De bevolking en het comité mogen wel langs die duitse gravren lopen, de

burgemeester niet. De rechter haalt m.i. de functie van de burgemeester door elkaar. Hij staat daar die dag niet als persoon, maar als vertegenwoordiger van de gemeente. Het wordt trouwens in NL steeds gekker:

Dodenherdenking lijkt steeds meer te verworden tot een exclusief gebeuren voor bepaalde slachtoffers.

Ik ben geneigd te gaan pleiten voor de afschaffing van de Dodenherdenking, zijn we ook van dit soort ruzies af!

Wie dan voor zichzelf wil herdenken, die mag zijn/haar gang gaan.
Klaes / bedrijfsleider
Jammer voor louis Overbeek dat er nog zoveel "foute" Nederlandres zijn die wel van realiteitszin getuigen.

Is het normaal dat na je sloop van het ijzeren gordijn in Palastina wel een muur mag bouwen en mensen al meer dan 30 jaar zonder vorm van procesin kampen stopt. Wanneer herdenken we die slachtoffers van deze orhodokse bewegingen.
chesnedy
Dit probleem is ontstaan door steeds meer oorlogslachtoffers te herdenken bij de 4 mei herdenking. 4 mei is oorspronkelijk bedoeld om Nederlandse (burgers en militairen) te herdenken die in oorlogen om het leven zijn gekomen. Het dus met name om militairen en het verzet die tegen de Duitsers en Jappen hebben gevochten en Nederlandse slachtoffers van de vijanden destijds in Nederland en de rest van de wereld.



4 Mei is geen Holocaustherdenking of herdenking voor Duitse soldaten of zelfs geen herdenking van Poolse of Amerikaanse soldaten die voor onze vrijgheid hebben gevochten. De Duitse soldaten van destijds al dan niet gedwongen blijven de vijand en die herdenk je niet op 4 mei.



Als de burgemeester of wie dan ook de behoefte heeft doe het maar op de dag waarop de Duitsers hun slachtoffers herdenken. Breng de 4 mei herdinking terug op het oorspronkelijk doel dan is er geen verwarring.
O. ten Hove
Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst heeft blijkbaar niet in de gaten dat de echte overlevenden van de oorlog recht hebben op herdenking en dat zij de inhoud bepalen. dat betekent voor Nederland de Nederlandse en geallieerde slachtoffers. Niet de slachtoffers aan Duitse kant..



Pas wanneer de laatste overlevende van de oorlog is overleden, kan je gaan denken aan een andere invulling.. Het is menigeen een doorn in het oof dat vier en vijf mei op deze wijze wordt ontheiligd..



Tevens geeft deze man aan dat hij géén goed burgervader is. Historisch kennis ontbreekt en hij heeft schijt hebben aan de rechtsstaat. Een vonnis van de rechter is 'heilig'... Ik heb medelijden met de burgers van zijn gemeente.
Rob Ossel / FPU
Wij herdenken op 4 mei degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten en de nederlandse oorlogsslachtoffers.

Daar horen duitse soldaten niet bij. Echt onzin trouwens , die verhalen over duitse jongens die tegen hun zin in de dood in werden ingedreven. Bij die Duitsers in Vorden zijn er die al heel lang meevochten. Ook wehrmachtsoldaten hebben in de oorlog de vreselijkste misdaden begaan. Moeten we dan alleen goede duitse slodaten herdenken ? Wie kan dan het verschil bepalen?

Die burgemeester is op de verkeerde weg.

Dat de meeste mensen uit Vorden lags de duitse graven liepen komt gewoon omdat de "ceremonimeester aangaf dat hij daar langs zou lopen en iedereen hem volgde omdat je op zo'n plaats uiteraard niet gaat discussieren.
Ph.J. van Beeck Calkoen / Consultant
Het is mij onduidelijk op welk wettelijk voorschrift de rechter de burgemeester heeft kunnen verbieden de herdenking op de voorgestelde manier vorm te geven. Als we iets van de oorlog hebben te leren dan is het verdraagzaamheid, naastenliefde, toenadering. In plaats daarvan wordt de haat gekoesterd en verharding gezocht. We zijn nog ver van" hebt uw vijanden lief", terwijl alleen daarmee de haat kan worden overwonnen en er vrede kan zijn. In Europa, in het Midden-oosten en bij ons in de straat.

Matthijs
Ik begrijp werkelijk niet waarom een aantal van de reacties en de reacties in den lande zo vreselijk kwetsend en kleingeestig zijn. Zoals hier ook al is gesteld zijn wij in Nederland vrij om te leven en te herdenken zoals wij willen. Het is onzinnig om een heel dorp af te doen als Nazistisch, een term die amper op gaat voor het feit dat een herdenking breder wordt getrokken.

Het gaat mijns insziens om herdenken, het is niet zo dat alleen specifieke groepen worden herdacht. Het gaat om al het leed van alle mensen die naasten zijn verloren in een gewapend conflict dat een plek krijgt. Termen als goed en fout waren misschien handig in de oorlog, maar zijn nu onnodig kwetsend. Hoe zeer het Joodse volk ook heeft geleden, hoe erg het ook is voor nabestaanden dat hun geliefden door Duitse soldaten om het leven zijn gebracht, het feit dat er tegenwoordig op een andere manier invulling aan 4 Mei wordt gegeven is geen reden om verongelijkt op deze verandering te reageren. Er is niemand in Vorden die ontkent dat de Joden geleden hebben en een verschrikking hebben doorstaan. Er zullen maar weinig in Nederland zijn die niet dankbaar zijn voor de ontberingen van de oorlogsgeneratie. Maar iedereen, elke generatie, elk volk, heeft recht op een moment, al is het maar 2 minuten, waar er aan hen wordt gedacht. Het feit dat dit collectief op 1 moment kan, versterkt alleen het gevoel dat iedereen iets of iemand heeft om dankbaar voor te zijn.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Zouden al die mensen die zo fel reageren, zoals de heer Van Overbeek, dat ook doen bij het bepalen van hun vakantiebestemming? gaan zij niet op vakantie in Duitsland, Oostenrijk , Italië en Spanje omdat deze landen "fout" zijn geweest?In de redenatie van de heer Overbeek eren wij op 4 mei alleen de gevallen geallieerde strijders, dus ook de Russen die willens en wetens duizenden Poolse officieren hebben afgeslacht.

Niet met de dodenherdenking maar met de viering van de vrijheid eer je de gevallen het best.Je laat dan zien dat zij niet voor niets zijn gestorven.
Rob Ossel / FPU
Het valt mij op dat veel van degenen die zelf menen ruimdenkend te zijn en vergevingsgezind , degenen die gewoon de NEDERLANDSE slachtoffers en geallieerden willen herdenken "kleingeestig, ,kwetsend of haatdragend noemen of anderszins beledigend.

Blijkbaar hebben deze verlichte geesten niet genoeg zelfreflectie om in te zien dat zij dat daarmee dus zelf zijn.

Uiteraard gun ik iedereen het recht te herdenken wie hij/zij wil , maar ga alsjeblieft niet prediken dat iedereen alles moet vergeven en zijn vijanden moet liefhebben.
Matthijs
Geachte heer Rob, mijns insziens zegt het merendeel van de mensen die 'ruimdenkend' willen zijn dat er voor een ieder ruimte moet zijn. Dat houdt in dat wanneer u slecht Nederlandse of een andere gespecificeerde groep wilt herdenken, u dat gewoon mag en kunt, maar dat dat kan zonder personen die daar anders over denken te kwetsen. Geen commentaar op deze pagina's strekt zich tot het verdedigen van het gedrag van de Nazi's of zelfs verbroedering met vijanden.

Anders gestelt, u trollt, en tegen mijn gewoonte in reageer ik.
R Vermaat / ambtenaar
Een heel dorp fout? Waren alle burgers dezelfde mening toegedaan? Liepen ze allemaal langs de graven van de Duitse soldaten? Er wordt hier behoorlijk gegeneraliseerd.

Ook de burgemeester wordt m.i. van alles aangerekend. Dat hij een deel van zijn burgers niet tevreden kan stellen, maakt hem ‘fout’? Kunnen de aanhangers van zo’n idee mij één voorbeeld geven waar een besluit 100% van de burgers tevredenstelde?

Ook de aantijgingen als zou de burgemeester de rechter negeren is volledig uit de lucht gegrepen. De uitspraak is opgevolgd, en het is een ieders goed recht om achteraf te kijken of er voor de toekomst andere mogelijkheden zijn.



Het meest stoor ik mij aan de ‘kaping’ van deze herdenkingsdag door allerlei groepen. Hoezo bepalen alleen de overleven wat er herdacht wordt? Of bepaalde actiegroepen die en passant een heel dorp schofferen? Volgens mij bepaalt de meerderheid van de Nederlandse bevolking wat we wanneer herdenken, dus laat de discussie maar z’n gang gaan.



Ik zou wel die actiegroep wegens collectieve smaad aanklagen trouwens.
Advertentie