of 63428 LinkedIn

Burgemeester Tilburg mocht geen dwangsommen opleggen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De burgemeester van Tilburg legde ten onrechte twee dwangsommen op aan een lokale vestiging van autoverhuurbedrijf KAV, oordeelt de Raad van State. Volgens de burgemeester kwam het autobedrijf de vergunningsplicht niet na, maar volgens de Raad was die verplichting ‘onvoldoende gemotiveerd’.

Vordering

Als de openbare orde of veiligheid van Tilburg door bedrijven onder druk komt te staan, mag de burgemeester sinds 2016 hen verplichten een vergunning aan te vragen. Begin 2017 besloot de burgemeester (toen nog Peter Noordanus) de Tilburgse autoverhuurbranche hiertoe, maar KAV weigerde omdat het in strijd zou zijn met de Europese Dienstenrichtlijn. De burgemeester vorderde vervolgens twee dwangsommen in met een totaalwaarde van 45 duizend euro.

 

Eisen

Hoewel het mogelijk is op grond van de Europese Dienstenrichtlijn om bedrijven in een bepaalde branche te verplichten een vergunning aan te vragen, zijn daar wel eisen aan verbonden. Volgens de Raad heeft de burgemeester in dit geval de plicht ‘onvoldoende gemotiveerd zodat niet kan worden gecontroleerd of aan deze eisen wordt voldaan’. In dit geval geldt de vergunningsplicht dus niet en mocht de burgemeester geen dwangsommen opleggen aan KAV en ze ook niet invorderen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert op
De overijverige en geheime RIEC speelt een kwadelijke rol om autoverhuurbedrijven te bestempelen als criminele organisaties. Veel in het nieuws geweest, maar er is niets uit voortgekomen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners