Advertentie

Burgemeester Smallingerland: landelijk messenverbod

Burgemeester Jan Rijpstra (VVD) van de Friese gemeente Smallingerland, pleit voor een landelijk verbod op messen in de openbare ruimte. Hij stelt in zijn eigen gemeente sowieso een verbod in, nadat twee weken geleden in Drachten een 16-jarige jongen werd doodgestoken.

08 januari 2020
mes-steken---shutterstock-1433575952.jpg

Burgemeester Jan Rijpstra (VVD) van de Friese gemeente Smallingerland, pleit voor een landelijk verbod op messen in de openbare ruimte. Hij stelt in zijn eigen gemeente sowieso een verbod in, nadat twee weken geleden in Drachten een 16-jarige jongen werd doodgestoken.

Handhaving is lastig

Handhaving van een verbod is lastig, weet Rijpstra. ‘Maar als je iets zegt, moet je het ook doen’, zegt hij tegen de NOS. ‘We moeten goede afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie, zodat de politie ook preventief mag fouilleren.’ De burgemeester heeft lang nagedacht of hij met het besluit geen schijnveiligheid creëert, maar wijst erop dat burgemeesters deze maatregelen kunnen invoeren. ‘Ik wil daar gebruik van maken omdat het kan bijdragen aan de veiligheid in bepaalde gebieden.’

Maatregel voor alle gemeenten
Daarnaast wil Rijpstra dat de Tweede Kamer in debat gaat met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om hem zover te krijgen landelijk dezelfde regels toe te passen. ‘Misschien een maatregel van bovenaf voor alle gemeenten.’ Nu kan een gemeente zelf besluiten tot een messenverbod. ‘Maar een dergelijk incident kan ook gebeuren in een gemeente waar nooit eerder iets is gebeurd.’ Vorig jaar liet burgemeester Paul Depla van Breda al weten binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uit te willen wisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt.

Jonge leeftijden
De twee verdachten van het dodelijke steekincident in Drachten zijn 14 en 15 jaar oud en komen uit Drachten en Gorredijk. Maandagochtend nog zijn twee jongens van 14 en 16 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van het beroven van een 71-jarige vrouw in hun woonplaats, waarbij zij dreigden met een mes. De jonge leeftijden van de verdachten roepen verbazing op, aldus Rijpstra in de Leeuwarder Courant. ‘Het feit dat jeugdigen dergelijke zware misdrijven begaan, verdient aandacht’, benadrukt hij. Daarom nodigt hij alle scholen in Drachten uit om over deze incidenten, die overigens geen verband met elkaar houden, in gesprek te gaan en van hen te horen hoe het met de jeugd en leerlingenzorg is gesteld. ‘Zo hoop ik een algemeen beeld te krijgen waar we eventueel op kunnen inspelen.’

Drillmuziek
Criminologen reppen de laatste weken over ‘een overgewaaide trend’ of ‘hype’ vanuit de Verenigde Staten en Engeland, waarbij (groepen) jongeren in zogenoemde ‘drillmuziek’ op rap bedreigingen naar elkaar uiten in zelfgemaakte clips en daarbij zwaaien met grote messen en pistolen en dat dit overslaat naar de echte wereld. Dit zou vooral gebeuren in de grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. De Leeuwarder Courant citeert een oud-straathoekwerker uit Drachten die bevestigt dat een mes in bepaalde groepen een statussymbool is en daders van geweldsincidenten steeds jonger zijn.

Emotionele oproep
Onlangs deed een Amsterdamse wijkagent nog een emotionele oproep op social media na de vondst van een flink wapenarsenaal bij een groep tieners na een straatroof. De verdachten waren rond de 12 en 13 jaar oud en hadden grote messen bij zich toen ze afgelopen weekend werden gesnapt in de wijk Buitenveldert. Hij riep ouders in heel Nederland op beter te controleren waar hun kinderen mee bezig zijn. Ook de korpsleiding van de Nationale Politie liet dinsdag weten zich zorgen te maken over het aantal ernstige steekincidenten onder jongeren, meldde De Telegraaf. Er is geen goed overzicht van het aantal incidenten, maar er komen zorgwekkende signalen vanuit regionale eenheden. Daarom wil de politietop een versnelde analyse.

Vuurwapenbezit aanpakken
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vandaag in het radioprogramma 1 op 1 dat hij meer werk wil maken van de aanpak van vuurwapenbezit. ‘We zien helaas veel schietpartijen in Rotterdam. Dat begint met het kopen en bezitten van een vuurwapen’, stelt Aboutaleb. De gemeente Rotterdam maakt samen met het Openbaar Ministerie al gebruik van de mogelijkheid een tipgeld uit te betalen als dat tot de vondst van vuurwapens leidt. Het gaat om een bedrag van ongeveer 750 euro. Ook wil Aboutaleb de bevoegdheid krijgen panden te sluiten als er vuurwapens worden aangetroffen. Nu kan dat alleen als er drugs of versnijdingsmaterialen in een pand liggen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Organiseer eens per gemeente een inleveringactie van alle wapens! Iedereen zal verstelt staan van het huidige wapenarsenaal onder burgers.

Uiteraard wel gelijktijdig de straffen op wapenbezit fors verzwaren.

Wat let politici eigenlijk nog?
Karel van Klaveren
Zelfs het zoontje van de burgemeester van Amsterdam loopt al met messen op zak. Dat de ouders hun opvoedkundige verantwoordelijkheid eens wat serieuzer gaan nemen, lijkt mij belangrijker dan allerlei verboden. Die toch weer ontdoken worden, omdat er geen handhaving is.
Bernard
Het is nu al zo dat je gebieden kunt aanwijzen waar je preventief kunt fouilleren en volgens mij heb je dan al een probleem als je met een mes op zak loopt. Beter is om ook de achterliggende problematiek op te lossen. Waarom lopen jongeren met messen rond?
Piet Jansen
Je kunt niet alles verbieden in Nederland!
Advertentie