of 64231 LinkedIn

Burgemeester roept op tot verlenging aanvragen gift

Het Nationaal Rampenfonds zegt dinsdag te overleggen met de betrokken partijen, waaronder de gemeenten, over of een verlenging nodig is. Volgens Prevoo zijn slachtoffers van de watersnood met andere dingen bezig, en vaak verstoken van internet. Alleen al in Valkenburg zijn zo'n 700 gezinnen ontheemd.
Reageer

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul heeft maandag een oproep gedaan aan de stichting achter Giro 777 om de actie voor de watersnood in Limburg te verlengen. Maandag is de laatste dag waarop mensen zich nog kunnen aanmelden voor een gift van 1000 euro. Prevoo pleit voor verlenging omdat veel slachtoffers van de watersnood nog niet zijn toegekomen aan zo’n aanmelding, liet hij maandag weten.

Ontheemd
Het Nationaal Rampenfonds zegt dinsdag te overleggen met de betrokken partijen, waaronder de gemeenten, over of een verlenging nodig is. Volgens Prevoo zijn slachtoffers van de watersnood met andere dingen bezig, en vaak verstoken van internet. Alleen al in Valkenburg zijn zo'n 700 gezinnen ontheemd. Ze wonen niet thuis maar bijvoorbeeld op campings, bij vrienden of familie. Bovendien zijn met name oudere mensen niet altijd goed in het gebruik van internet, aldus Prevoo.

Onbewoonbaar
In Valkenburg hebben tot nog toe 500 mensen een aanvraag voor de actie van Giro 777 ingediend, dat is 20 procent van het totale aantal getroffen huishoudens, aldus Prevoo. In Valkenburg zijn 2300 woningen beschadigd geraakt door het hoogwater, daarvan zijn 700 nog steeds onbewoonbaar.

Voor particulieren
De gift is bedoeld voor particulieren. Voorwaarde is wel dat het water op minimaal plinthoogte in de woonvertrekken op de begane grond heeft gestaan, dus niet alleen in de kelder. Wie ervoor in aanmerking komt, zou het geld uiterlijk 1 september moeten hebben ontvangen, belastingvrij en zonder dat het een nadelige invloed heeft op een eventuele uitkering. Er is via Giro 777 inmiddels ruim 11 miljoen euro opgehaald, aldus een woordvoerster. Zo’n 190.000 mensen hebben geld gedoneerd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners