Advertentie

Burgemeester roept op naar Den Haag te gaan

Burgemeester Möhlmann van Oostzaan roept inwoners van zijn gemeente op om 14 april met hem en andere lokale politici met de bus naar de Tweede Kamer te gaan om aandacht te vragen voor de hoogspanningskabels in zijn gemeente. In 2006 is de spanning op het net omhoog gegaan, waarna er steeds meer klachten over geluidsoverlast kwamen. Gemeente en burgers maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van omwonenden.

06 april 2011
Risico kinderen
Burgemeester Möhlmann wordt wat ongeduldig, eindelijk moet er een oplossing komen voor zijn burgers die zich zorgen maken om hun gezondheid. ‘Wij delen hun bezorgdheid. Het is toch ook niet voor niets dat het voorzorgsbeleid is veranderd: woningen mogen nu niet meer zo dicht bij hoogspanningsmasten gebouwd worden, net als speelplaatsen - want zeker voor kinderen zou er mogelijk een extra risico zijn,’ zegt Linekke Schipper. Möhlmann hoopt dat een massale opkomst uit Oostaan in Den Haag het probleem nog beter op de kaart zet.

Rutte
Minister president Rutte heeft onlangs, op bezoek in Oostzaan, bij een SBS6-programma gezegd dat er een oplossing gevonden moet worden. Toenmalig minister Van der Hoeven zei dat twee jaar geleden hetzelfde, na een bezoek aan Oostzaan. Maar een oplossing is nog niet in zicht, zegt Schipper. Commissaris van de Koningin Johan Remkes heeft ook al een brief gehad, maar die heeft nog niet gereageerd.

Geld
Volgens burgemeester Möhlmann zou het in heel Nederland mogelijk om 50 duizend  woningen gaan, die niet voldoen aan de nieuwbouwnorm: die zouden nu niet meer zo dicht bij zo’n mast gebouwd mogen worden. Een ‘uitkoopoptie’ waarbij de bewoners schadeloos worden gesteld ziet hij dan ook niet zo snel gebeuren. Een ander tracé, langs de kust, zou ook de nodige bezwaren hebben, waaronder milieubezwaren. Möhlmann heeft de voorkeur voor het ‘ondergronds’ gaan van het hoogspanningsnet in woonwijken. Maar ook dat vergt een forse investering.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie