of 58952 LinkedIn

Burgemeester: 'professionaliseer handhaving'

Burgemeester Peter Oskam (CDA) van Capelle aan den IJssel, vindt dat gemeenten meer moeten investeren in de professionaliteit van hun handhavers. Dat zegt hij in het AD. Volgens Oskam moet het niveau van de handhavers omhoog omdat zij inmiddels een breder takenpakket hebben dan voorheen.

Burgemeester Peter Oskam (CDA) van Capelle aan den IJssel, vindt dat gemeenten meer moeten investeren in de professionaliteit van hun handhavers. Dat zegt hij in het AD. Volgens Oskam moet het niveau van de handhavers omhoog omdat zij inmiddels een breder takenpakket hebben dan voorheen.

Beter imago

Ook is het de bedoeling dat het imago van de handhavers verbetert als gevolg van professionalisering. Oskam, die tevens lid van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid is, verwijst bij zijn pleidooi in het AD naar een incident in zijn gemeente waarbij afgelopen week meerdere handhavers door een groep werden aangevallen toen zij een wildplasser wilden bekeuren.

 

Geen veredelde parkeerwachten meer

De gemeente Capelle aan den IJssel stuurt haar handhavers inmiddels maandelijks op training en hanteert strengere selectiecriteria dan in het verleden. Dat is mede nodig omdat de handhavers niet meer de veredelde parkeerwachten en afvalcontroleurs van weleer zijn. Lange tijd werden zij geworven onder de groep langdurig werklozen, maar inmiddels zijn ze de mede de oren en ogen van de gemeente en gelden er dan ook hogere eisen, waaronder hbo-niveau.

 

Beroep bij aanpak verward gedrag

Oskam wijst er op dat de gemeentelijke handhavers steeds vaker politiewerk moeten opknappen dat door onderbezetting bij de politie is blijven liggen. Ook wordt er op de handhaving regelmatig een beroep gedaan bij problemen met personen die verward gedrag vertonen. Oskam vindt het dan ook van belang dat alle gemeenten investeren in de professionalisering van hun handhavingscorps. 'Handhavers krijgen een steeds belangrijkere rol in de samenleving en het imago wordt beter als het niveau in heel Nederland omhoog gaat', zegt hij in het AD. Oskam voelt er verder weinig voor om handhavers uit te rusten met wapenstokken of pepperspray.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Albert v d Meule (BOA leefomgeving gemeente Kapelle) op
Ik heb de afgelopen jaren veel discussies gezien gezien aangaande dit onderwerp. De overheid had jaren geleden een doel. Men wilde meeer overzicht op de onbezoldogde ambtenaren van gemeente en rijkspolitie. Op zich een veel bredere opleiding dan de huidige BOA cursus. De uiformering was heel divers evenals de bewapening enz. Wat zien we nu? Een grote lapppendeken aan BOA's, verschillen nog steeds in uniform en bewapening enz. Kortom we zijn weer terug in de jaren 80 en 90 vorige eeuw. Ik pleit voor meer eenheid. Ook de huidige opleiding is niets in vergelijking tot de opleiding onbezoldigd ambtenaar van politie. We kunnen van mening verschillen , maar het is de kunst om te kijken waar we zaken kunnen verbeteren. o.a. aansturing bijv. als de politiek gaat kiezen voor bewapening( wat hard nodig is) dan terug bij de politie.Dat is mijn visie op het geheel. IK loop al lang mee in de BOA wereld, als interim manager, BOA, teamchef. Ik kom zelf uit de polite organisatie en wat ik zie is , dat de gemeente politie gewoon terug is. Alleen noemen we het niet zo. Ik heb dit jaren geleden al gezegd op div. bijeenkomsten , maar dat was toen nog vloeken in de kerk. Er is nog veel werk te verzetten denk ik.
Door Anne Stuiver op
Helemaal eens met dhr Oskam. De reguliere particuliere beveiliging is tegenwoordig de plek voor langdurig werklozen om in te reïntegreren. Handhavers hebben geen makkelijke opleiding gekregen zoals in de manbeveiliging.
Door Oosterbaan op
Het verbaast mij dat de burgemeester Oskam in zijn artikel wel verwijst naar het feit dat afgelopen week meerdere handhavers door een groep werden aangevallen toen zij een wildplasser wilden bekeuren. Maar de noodzaak er niet in ziet om zijn handhavers te beveiligen met een wapenstok en/of pepperspray. Gaat de burgemeester Oskam er vanuit dat als je een HBO niveau hebt dat je dan in staat bent om de problemen met verwarde of criminele personen de baas te kunnen. Of gaat hij er vanuit dat de handhavers op straat tijdens hun taak andere met andere personen te maken krijgt dan de politie?
Door Criticus op
Professionaliseren van handhavers heeft alleen zin als bestuurders ook een professionele houding aannemen t.a.v. handhaving. Helaas zijn er nog teveel besturuders die handhaving uitsluitend zien als burgertje/ondernemertje pesten (totdat er echt iets gebeurd) en vervolgens ook nog stomverbaasd zijn dat hun beleid niet uit de verf komt...
Door p op
@Broadcaster BOA's zijn al lang een soort gemeente politie. Zijn die ook niet ooit in de politie opgegaan ivm 'kwaliteit' enzo.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Dit is gewoon een opmaat naar de broodnodige terugkeer van de Gemeentepolitie.
Door Daan op
Gewoon uitrusten met een mitrailleur en heel hard 'Freeze MF!' leren roepen.

Dan zijn ze heel snel uitgestraatplast