Advertentie

Burgemeester: Politie heeft juiste afweging gemaakt in Veen

Burgemeester Fons Naterop vindt dat de politie bij de ongeregeldheden in de nacht voor Oudjaar in het Brabantse dorp Veen juist heeft gehandeld. 'Ze zijn tot vier keer toe gewaarschuwd.'

03 januari 2014

We moeten de zaak niet groter maken dan die is, vindt burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg over de gewelddadigheden tegen hulpverleners in het eigenzinnige dorp Veen in de nacht voor Oudjaar. ‘Voor zover ik nu kan overzien heeft de politie juist gehandeld.’

Volgens burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg zijn de ongeregeldheden in Veen in de nacht voor Oudjaar niet te vergelijken zijn met de brandstichtingen in 2003 en 2004. In 2003 brandden 17 auto’s uit en in 2004 werd de auto van toenmalig burgemeester Frans Buijserd tot twee keer toe in de fik gestoken. Buijserd noemde het dorp Veen destijds een “Siciliaans maffiadorp”.

Waarom zijn de ongeregeldheden van de afgelopen nacht voor Oudjaar niet te vergelijken hiermee?
‘Ons beleid is succesvol geweest. Destijds was sprake van een enorme escalatie van zes of zeven auto’s op elkaar die in brand werden gestoken. Nu is het jaarlijkse vreugdevuur op een plek. Af en toe wordt er nog op andere plekken opgestookt.’

Vond u het dan geen overtrokken reactie van de politie om alle betrokken jongeren die een cafe invluchtten een voor een naar buiten te laten komen en vast te zetten?
‘De politie heeft juist gehandeld. Mensen moeten gewoon met hun handen afblijven van hulpverleners. Er zijn waarden en normen overschreden. Let wel: de politie heeft vooraf vier keer gewaarschuwd.’

De advocaat van de arrestanten, waaronder ook vrouwen en minderjarigen, sprak van een soort razzia. Hij vond het heel bijzonder wat is gebeurd. Bij de politie zou het ook een logistieke chaos zijn geweest, waardoor mensen langer vastzaten. Hoe reageert u daarop?

‘Het moge duidelijk zijn: het was een groep van 90 mensen die zich schuil houden in een café. Je moet dan een afweging maken. Dit was een buitenkansje. De politie had ook geen andere keuze dan ze er een voor een uithalen. Ze hebben ook vrij snel negen mensen vrijgelaten die van niks wisten. Iedereen heeft netjes meegewerkt.  Zij hebben er dan ook recht op dat rechercheurs hun werk goed doen en dat kost nu eenmaal tijd.’

Had u zelf nog invloed tijdens de gebeurtenissen? Wanneer werd u ingelicht?
‘Ik kreeg van de commandant al te horen dat er ongeregeldheden waren en later kreeg ik het verzoek of de ME kon worden ingeschakeld. Dat heb ik geaccordeerd. Alleen daar heb ik dus een rol gehad.’

U heeft de lokale driehoek al bijeengeroepen voor overleg. Wat kwam daar uit?
‘Dat de standaard die we hebben met goed uitgewerkte draaiboeken preventief hebben uitgepakt. De Nieuwjaarsnacht zelf is goed verlopen. We moeten dit ook niet groter maken dan het is. De driehoek ondersteunt de actie van harte en ik heb ook veel positieve reacties ontvangen. Dat sterkt me in de beoordeling dat de politie de juiste afweging heeft gemaakt.’

De rellen zouden niet spontaan zijn uitgebroken, denkt het OM nu. In het café zijn bivakmutsen, pepperspray en zwaar vuurwerk gevonden. Hoe reageert u daarop? Kunt u uitsluiten dat dit nog vaker gaat voorkomen?
‘Die bevinding van het OM sterkt mij ook in mijn opvatting. Je kunt nooit uitsluiten dat zoiets weer gebeurt. We moeten nog een tandje bijzetten. Vooral de gemeenschap moet dit goed oppakken met hulp van de overheid. Het overgrote deel van de inwoners veroordelen de gebeurtenissen ook.’

Het is een eigenzinnig dorp. U denkt niet dat ze nu nog meer de kont tegen de krib gooien?
‘Daar ben ik niet beducht voor. Niemand heeft tegen me gezegd: wat maak je me nou? Ik heb ook reacties van ouders gehad die zeiden: houd ze maar vast.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
De politie heeft niet alleen juist gehandeld maar ook een signaal afgegeven dat het zo niet langer kan. Was je er bij, dan ben je er bij. Dat moet de aanpak zijn. Achteraf zeggen dat je geen fles hebt gegooid of ergens een aansteker bij hebt gehouden, telt niet. Je moet maar zorgen dat je je uit de voeten maakt als het uit de hand loopt. Wat mij betreft mag de gemeente ook privaatrechterlijk er nu met gestrekt been ingaan. Hoofdelijk aansprakelijk stellen voor ALLE schade, bedoel ik dan. het is te gek dat een paar idioten de maatschappij miljoenen kosten door afwijkend gedrag. En we moeten dat allemaal maar slikken vinden de heren advocaten. Weg ermee en aanpakken die hap. En geen geld stoppen in onderzoekjes achteraf die alleen maar opleveren dat de politie her of der een foutje heeft gemaakt door een cel niet netjes te behangen of dat het eten geen 80 graden was of de cola niet meer bubbelde. Focus op de daders en pak die aan.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Ongelooflijk en typisch Nederlands dat de discussie (ook in bovenstaand artikel!) niet gaat over het tuig dat ons elk jaar weer handenvol geld kost, maar over de wijze waarop de politie haar werk doet! Over een week heeft de journalistiek het weer voor elkaar gekregen dat de politie de ware veroorzaker is. En al even triest zijn de eerste schadeclaims, ingediend (en ingegeven) door geldruikende advocaten namens een paar zielepieten die het verloop van het sensatiezoeken anders hadden ingeschat dan gedacht.

Opstelten heeft voor de 80.000e keer het woord 'onacceptabel' in de mond genomen en daar blijft het weer bij........
Janet / beleidsadviseur
@Nobby: Was je er bij, dan ben je erbij. Tja, maar je zal maar toevallig in dat cafe gezeten hebben voor een drankje en vervolgens een paar dagen opgesloten hebben gezeten.

Ik vind het een razzia en ik vind dat Nederland erg veel weg heeft van een politiestaat. Het gaat al verder. Als de politie op straat om je ID vraagt dan moet je die tonen hoewel je als je niets verkeerd gedaan hebt het niet hoeft te laten zien, maar doe dat maar eens op straat. Als je je ID niet laat zien dan word je meegenomen naar het bureau, ook al heb je niets gedaan. Het is alleen maar repressie. Ik was er niet bij in Veen dus ik weet niet wat eer gebeurd is en ik denk Nobby ook niet. Maar het spreekt mij niet aan dat de politie zo gehandeld heeft als ik begrijp uit de kranten.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Normoverschrijdend gedrag dient primair in de basis - lees opvoeding - te worden aangepakt. Als het daar al mis gaat wordt de samenleving opgezadeld met dit soort randdebielige acties. Vuur stoken tijdens oudjaarsnacht is wellicht nog niet zo erg, als je rekening houdt met anderen, dus ook met passanten op de kruising die wordt gekozen en ook de flatbewoners nabij. In een weiland buiten het dorp kan natuurlijk ook (als het dan per se moet).

Een andere zaak is de inmiddels onder debielen uitgegroeide hobby om geweld te gebruiken tegen hulpverleners. Mijn dochter is bij de politie en enkele jaren geleden moets zij naar Veen om de orde te bewaren terwijl de rest van Nederland in gemoedelijke kring zich opmaakte voor het oudejaarsfeest. Ik was er niet gerust op dat mijn dochter ongeschonden " uit de strijd " zou komen (gelukkig wel). Dan hebben de ouders van de kindren die misschien niet helemaal terecht zijn opgepakt wel minder zorgen gehad. Die kinderen zaten veilig en wel opgeborgen en kondentijdens oudejaarsnacht de colegae van mijn dochter niet veel kwaad doen. Volledig gerechtvaardigd optreden van de politie, want de politiek komt niet verder dan " volstrekt onaccetabel" . Opstelten, put your monye where your mouth is, en acteert met concrete maatregelen. Kijk naar onze zuiderburen, waar in bepaalde steden het afsteken van individueel vuurwerk verboden is. Hoeveel ogen, ledematen, materiele en andere schade tollereren wij als samenleving nog? En kom niet aan met: traditie. Want daarvoor geldt: behoudt het goede, en daar is met dit soort gedrag als in Veen al lang geen sprake meer van.
O. ten Hove
Natuurlijk vindt de burgemeester dat wanneer hij zich alleen maar baseert op wat de politie hem mededeelt. En de Nederlandse politie in Nederland is onderhand zo 'integer' dat men wanneer men fout zit er niet voor terugdeinst de boel te verdraaien...
Fons Lazerop / inwoner van V een
Het optreden van de politie in Veen was provocerend èn buitenproportioneel.



Al meer dan 25 jaar worden er hier auto's verbrand tijdens oud en nieuw. Dat zijn overigens wel sloopauto's, die speciaal voor dat doel worden aangeschaft. Daar heeft niemand dus nadeel van. (Vergelijk dat eens met elders, alleen al in Den Haag zijn 47 auto's in vlammen opgegaan tijdens oud en nioeuw. Dat waren wel wagens met een particuliere eigenaar, die zwaar gedupeerd achter blijven. Haagse politie doet hier niets tegen).

In plaats de jeugd hun pleziertje te gunnen en de auto gecontroleerd te laten uitbranden, trad de politie hard en agressief op. Ja, zo creer je rellen.



En dan de arrestaties. De grootste raddraaiers (die vuurwerk naar hulpverleners gooiden) waren al ingerekend. Maar de politie was uit op meer: Alle toeschouwers werden opgejaagd tot in het café en, tesamen met daar verblijvende bezoekers, ingerekend en opgesloten in Breda, Alphen a/d Rijn en kamp Zeist (dat zal wat gekost hebben...). Noem dit maar eens normaal. Het was gewoon een razzia !



Tenslotte de rol van de burgemeester: Bij zijn aantreden zei hij dat hij een eind ging maken aan de Veense traditie. Dat is hem niet gelukt, ondanks steeds driestere instructies aan de politie. Dat hij zich nu achter de politie schaart, is een gotspe. Hij heeft ze nota bene zelf opdracht gegeven tot dit buitenproportionele optreden.

hans wieser / senior project/programmamanager
Degenen die denken feest te vieren door andermans spullen te vernietigen/beschadigen(w.o. wegen, straatmeubilair e.d.) moeten hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Net zolang tot de laatste cent is terug betaald.

Wat een flauwekul om te praten over tradities. Zet die auto maar bij jezelf in de tuin en steek hem in de fik, maar niet in het openbaar gebied. Politie kon niet anders dan iedereen oppakken en uitzoeken wie wel/niet bij het asociale gedrag betrokken waren. Jammer voor de onschuldigen, die krijgen onkostenvergoeding van plm. € 100 per dag/nacht.

Kei- en keihard optreden helpt misschien een keer om de daders op te pakken ipv de gemeetneschap op te laten draaien voor miljoenen euro's aan schade.

Wat mij betreft: algemeen vuurwerkverbod en zonder pardon iedereen die in overtreding is een paar dagen op water en brood + rekening van eventuele schade. Zal zeker helpen.

O ja, de raddraaiers moeten zich allemaal 31 december om 12.00 uur melden op het buro en komen de volgende dag om 12.00 uur weer vrij. Het zal ze leren pordorrrrrrrrie!!!
O. ten Hove
Hans... politieambtenaar???
Karl
Lector veiligheid van Hogeschool Breda: "politieoptreden in Veen was dictatoriaal. Willens en wetens werden tientallen onschuldigen opgepakt en 24 uur vastgezet".



Dat een burgemeester dit optreden goedpraat, zegt veel over de opvattingen van deze man. Geen democraat in ieder geval, eerder een revolutionair.
wim / reageerder
Lekkere spelling door Wouter Boonstra.

Het wemelt van de fouten in de tekst -> lastig lezen.
Advertentie