of 63606 LinkedIn

Burgemeester overleeft debat op nippertje

Burgemeester Ruud Nederveen van de gemeente Bloemendaal heeft een spoeddebat overleefd. Er was een rel ontstaan omdat er vanuit het gemeentehuis druk zou zijn uitgeoefend op de plaatselijke media.
4 reacties
Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal kan op zijn post blijven. De VVD-burgemeester overleefde donderdagavond een spoeddebat met de gemeenteraad, die hem ter verantwoording had geroepen na een uitzending van EenVandaag afgelopen maandag. Nederveen werd daarin beticht van intimidatie, het monddood maken van de lokale pers en oplichting.
Verstoorde relatie

Na een debat van bijna 4 uur kwam donderdagavond laat een motie in stemming, waarmee een deel van de oppositie het ontslag van de burgemeester in gang wilde zetten door de Commissaris van de Koning in te schakelen op grond van een verstoorde relatie tussen burgemeester en gemeenteraad. Die motie werd met 10 tegen 6 stemmen verworpen.

Pers monddood

De Bloemendaalse affaire draait in essentie om de herontwikkeling van landgoed Elswoutshoek. Gemeente en eigenaren steggelen al jarenlang over de verdere ontwikkeling ervan. Over en weer is sprake van harde beschuldigingen. In dit conflict zou de gemeente onder leiding van Nederveen de lokale en regionale pers monddood hebben geprobeerd te maken door de afdeling communicatie op de redacties af te sturen.

Contacten

Na een aanvankelijke ontkenning gaf Nederveen donderdag toe dat er vanuit de gemeente op verschillende momenten en verschillende niveaus contacten met de pers waren geweest. Van intimidatie was echter geen sprake geweest. ,,Verbijsterend naïef", vond fractieleider Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal hem. ,,U had uw mensen moeten terugfluiten."

Zwaar te verduren

Nederveen had het donderdagavond zwaar te verduren en dreigde aanvankelijk te worden afgestraft op de manier waarop hij omging met de gevoelens en vragen in de raadsfracties. Pas in de tweede termijn van het debat kantelde het sentiment. Oppositiepartij CDA (2 zetels) trok zijn steun aan de motie op het laatste moment in.

Beterschap

De burgemeester beloofde plechtig beterschap aan zijn gemeenteraad. Ook deed hij de toezegging alles op alles te zetten om het dossier Elswoutshoek glad te trekken. ,,Dat moet op onorthodoxe wijze gebeuren. Maar ik ga eraan werken."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Gerard. Het waren geen afluisterpraktijken, maar opnames van een stel telefoongesprekken die een ambtenaar voerde met de heer Slewe. In plaats van dat hij snel meeschreef, nam hij het, heel modern, op. Netter was geweest als hij dat even tevoren gemeld had, maar niet strafbaar, zoals het openbaar ministerie oordeelde. Ook de persintimidatie gaf deze burgemeester niet toe, daarvan was geen sprake, wel van perscontacten om o.m. te benadrukken dat de gemeente het op prijs zou stellen dat altijd hoor en wederhoor plaatsvindt. Niet zo vreemd toch? Die man wordt gewoon zwart gemaakt door een stel landgoedeigenaren die zich niet aan het bestemmingsplan willen houden en daarvoor door roeien en ruiten gaan. De media nemen dat klakkeloos over. En ja, zo raak je beschadigd. Maar wiens schuld is dat?

Door Jan Jacobs (Raamambtenaar) op
Jan Hoekema in Wassenaar is er niets bij!
Door R. M. Dalmijn op
Toch opvallend, tegen een multimedia offensief en berichten uit vorige levens ,waarin de Burgemeester verwoestend werd neergezet, in heeft hij het debat met een kritische en volwassen Raad overleefd. Dan ben je toch net iets meer dan de brallende narcist als door enkelen, maar breeduitgemeten, gesuggereerd.
Door Gerard op

Inmiddels toegegeven: afluisterpraktijken (pas na hoge druk en na eerdere ontkenning), persintimidatie ( eerst ontkennen en dan nu toegeven).... Ik kan me niet voorstellen dat (behalve partijpolitieke redenen) dat een gemeente en gemeenteraad een dergelijke burgemeester kan handhaven. Soms moet je de eer aan jezelf houden, in plaats van aan het pluche te blijven plakken, beste burgemeester......... je integriteit, image en reputatie zijn onherstelbaar beschadigd.