of 58952 LinkedIn

Burgemeester Oudewater hokt eigen kippen op

Op last van de gemeente Oudewater is de pers weggestuurd bij de met vogelgriep besmette boerderij in het dorpje Hekendorp. In het gebied rond het bedrijf is een noodverordening van kracht.

Burgemeester Pieter Verhoef van Oudewater heeft zijn eigen kippen in de achtertuin van de ambtswoning over het weekeinde ook opgehokt, zo meldt hij maandag op twitter. Dit vanwege de uitbraak van meest besmettelijke vorm van kippengriep op een boerderij in zijn gemeente. Onder de maandagochtend vroeg ingestelde noodverordening heeft de burgemeester de pers bij het besmette bedrijf geweerd.

Niet overgeslagen
Tijdens een persmoment op het stadskantoor in Oudewater verklaarde de burgemeester volgens RTV-Utrecht dat het onderzoek bij veertien omringende bedrijven woensdag klaar zal zijn. Het ruimen van de besmette boerderij zal dinsdag doorgaan. De besmetting was maandagochtend niet overgeslagen naar de twee meest nabijgelegen boerderijen.

 

Noodverordering

In totaal worden er 16 boerderijen in een cirkel van 10 kilometer om de besmettingshaard onderzocht. Er geldt een ophokplicht en vervoersverbod voor pluimvee in heel Nederland. Burgemeester Pieter Verhoeve heeft in de directe omgeving van de boerderij een noodverordening afgekondigd. Behalve mensen die er wonen of werken of betrokken zijn bij de bestrijding van het virus mag niemand het gebied in. De doorgaande weg langs de boerderij is afgezet.

 

Rijk ontruimt, gemeente ondersteunt

Volgens Wouter Jong, crisis-communicatie expert van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters passen deze maatregelen precies in het instrumentarium van de gemeente, gericht op het ondersteunen van de crisisaanpak door het ministerie. 'De ruiming staat onder leiding van het Rijk, de burgemeester zorgt dat het zo goed mogelijk verloopt’.

 

Oog voor emoties 

Hoewel dus niet als eerste verantwoordelijk voor de aanpak, ziet de burgemeester volgens Jong wel veel op zich afkomen af bij een dergelijke uitbraak. ‘Er komen natuurlijk emoties los, waar je als burgervader zeker oog voor moet houden.  Neem alleen al de vragen en onzekerheden onder de bewoners in het getroffen gebied en het getroffen boerengezin zelf. Je moet hun vragen - evenals die van alle andere inwoners overigens - serieus nemen.’

 

Ervaringen uitwisselen 

Hij kan zich voorstellen dat de burgemeester bijvoorbeeld contact opneemt met zijn collega in Zeewolde, waar de laatste uitbraak van vogelgriep plaatsvond. ‘Die was milder, maar waarom geen ervaringen uitwisselen. Of breng de boer in contact met de boer die daar getroffen was, als deze dat beiden willen. Mogelijk kunnen ze elkaar tot steun zijn’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Freek,
heb je niks nuttigs te zeggen? Laat dan lekker je reactie achter wegen.
Door Freek op
Wat een persoonlijke ramp ook voor deze SGP-burgemeester. Heeft hij de hele zondag moeten werken aan die noodverorening. Kerkgang is er vast bij ingeschoten.