of 59250 LinkedIn

Burgemeester: ontslag ‘donderslag bij heldere hemel’

De gemeenteraad van Midden-Delfland
De gemeenteraad van Midden-Delfland

Ondanks een positief advies van de vertrouwenscommissie, krijgt Arnoud Rodenburg geen derde termijn als burgemeester van de gemeente Midden-Delfland. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen.

Teleurgesteld
‘Voor u staat op dit moment een burgemeester die teleurgesteld is.’ Arnoud Rodenburg (CDA), burgemeester van de gemeente Midden-Delfland, kan zijn tranen nauwelijks bedwingen. Net daarvoor heeft de voorzitter van de vertrouwenscommissie bekendgemaakt dat de gemeenteraad van Midden-Delfland de aanbeveling van de commissie om de burgemeester een derde termijn te geven niet heeft aangenomen. ‘Een donderslag bij heldere hemel’, aldus de burgemeester.

Negen stemmen tegen
Rodenburg is sinds 2004 burgemeester van Midden-Delfland. CDA en Open-Groen-Progressief Midden-Delfland vormen er een coalitie. Met negen zetels in de raad hebben zij samen een meerderheid. De oppositie van VVD, Mijn Partij en PvdA hebben samen zeven zetels. Uiteindelijk stemden negen raadsleden tegen het positieve advies van de vertrouwenscommissie. Het is niet bekend wie voor en wie tegen heeft gestemd. De stemming was geheim.

Totaal verrast
Fractievoorzitter Elly de Jong van PvdA Midden-Delfland laat aan Omroep-West weten totaal verrast te zijn over de gang van zaken.. Volgens haar is Rodenburg heel populair bij de gemeente en de bevolking, en heeft hij ook veel betekend voor Midden-Delfland. Zij trekt de kwaliteit van de raad in twijfel en suggereert dat sommige leden mogelijk een statement wilden maken zonder rekening te houden met de gevolgen.

Facebook
Inwoners van Midden-Delfland zijn inmiddels een facebookactie gestart voor burgemeester Rodenburg. De facebookpagina had woensdagochtend al 1475 'likes'.

Op het matje
Commisaris van de koning Jaap Smit heeft de voltallige gemeenteraad inmiddels op het matje geroepen. Donderdagmiddag om 17.00 uur wil Smit met alle betrokkenen praten. Raadsleden hebben aan Omroep West laten weten dat ze per brief 'nadrukkelijk zijn uitgenodigd'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. M. Dalmijn op
De gedachtengang van de heer KZ lijkt mij wat kort door de Westlandse bocht.
Een totaal overrompelde burgemeester, al op de hoogte van een unanieme aanbeveling, wordt emotioneel en huilt. Om daaruit de conclusie te trekken dat zo een mens niet geschikt is lijkt mij niet juist.
Dat vrijwel alle bewoners achter hem gaan staan doet vermoeden dat sommige van de vertegenwoordigers een tweede en wellicht derde agenda hanteren. Dom niet netjes maar geen ramp.
De cvdk kan het gemotiveerd gewoon negeren.
Lijkt mij wel een reden voor de raadsleden om op te .
stappen. Heb de imposante cv's van hen bekeken; die komen wel weer onder de pannen.
Door Westlander op
"CdK Smit roept voltallige gemeenteraad op het matje".

Wat krijgen we nou ? De gemeenteraad mag alleen besluiten nemen die deze benoemde bestuurder welgevallig zijn ?
Smit vliegt uit de bocht en niet zo'n beetje ook. Tijd dat de minister van BZK ingrijpt !
Door KoosZ op
@Kim Kuiper: Als Rodenburg een gekozen burgemeester was, heb je gelijk. Dan geeft de mening van de burgers de doorslag. Maar dat is (helaas) in NL niet het geval.

En inderdaad, het is niet simpel. De Raad kan een aanbeveling doen. Meer niet. De CdK kan deze aanbeveling steunen. Of niet. Maar uiteindelijk is het aan het kabinet (via de Minister van BiZa) om Rodenburg een 3e termijn te gunnen.

Overigens zou deze burgemeester bij zichzelf te raden moeten gaan of een 3e termijn voor hem nog wel zinvol is. Immers deze negatieve aanbeveling kun je ook zien als een motie van wantrouwen. En dat betekent in de politiek maar 1 ding: WEGWEZEN !
Door Kim Kuiper op
Beste Koos Z. Ik werk bij deze gemeente en juist de reactie van de Burgemeester geeft zijn betrokkenheid aan. De burgers geven in grote getalen aan het niet eens te zijn met dit advies van de raad en zich niet te herkennen in hun vertegenwoordigers. Zo simpel ligt het dus allemaal niet. Dat vindt blijkbaar ook de Commissaris van de Koning aangezien hij alle raadsleden met klem heeft uitgenodigd voor een gesprek.
Door KoosZ op
Een benoemde burgemeester wordt weggestemd door een gekozen raad: Ja, dat is democratie. Kun je wel om gaan janken, maar dan begrijp je je eigen rol en positie niet.
Rodenburg heeft met zijn emotionele reactie aangetoond niet geschikt te zijn en bevestigd daarmee impliciet de juistheid van het raadsbesluit.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Nota bene door zijn eigen CDA genaaid. Wat een mannenbroeders!