De vader van het gezin is bij justitie bekend als 'de telefoonleverancier van de onderwereld'. Hij handelde in crypto-telefoons waarmee niet-traceerbare berichten verzonden kunnen worden. Die telefoons worden in de zware criminaliteit gebruikt. Justitie ontmantelde het bedrijf van de Nijmegenaar in 2016 en doet sindsdien onderzoek naar data die bij invallen zijn gevonden. Volgens het OM zijn de data 'een grote bron van bewijzen voor liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit.' Sinds die tijd zouden er aanslagen op de man en zijn woning zijn gepleegd.

 

Explosies

De vader heeft korte tijd vastgezeten maar kwam weer op vrije voeten in afwachting van een rechtszaak. Hij kreeg toen al een poos een gebiedsverbod voor zijn buurt en zijn huis. Desondanks explodeerden er auto's voor zijn deur en is er meermalen geschoten. Drie weken geleden nog werden mannen in een gestolen auto in de wijk betrapt. De politie vond in die auto een automatisch wapen met munitie. Deze gebeurtenis en de nieuwste informatie waren voor Bruls aanleiding voor het noodbevel, aldus zijn woordvoerster.

 

Opgelucht

Het gezin is woensdag bij terugkeer van een vakantie opgewacht door de politie. Ze hebben thuis nog wat spullen opgehaald en zijn nu ondergebracht op een onbekend adres. De kinderen mogen voorlopig niet naar hun school. 45 gezinnen uit de naaste omgeving zijn woensdagavond ingelicht door gemeente en politie. Zij waren volgens de gemeente opgelucht, omdat ze zich niet meer veilig voelden in de wijk.

 

Overvallen

De advocaat van de Nijmegenaar, Inez Weski, noemt de uitzetting een 'absurde toestand'. Volgens Weski is het gezin woensdag 'compleet overvallen' door het noodbevel. 'Wij willen weten welke zeer recente informatie er dan is. De burgemeester heeft een zorgplicht: hij moet iemand die in gevaar is daarover informeren en beschermen. Dat is niet gebeurd.' Weski benadrukt dat het nog lang niet zeker is of er ooit een strafzaak tegen Danny M. komt. Er zijn volgens haar nog allerlei onderzoeken gaande naar de inval en het gebruik van de data van de crypto-telefoons die de Nijmegenaar verkocht. 'Maar hij is nu al met immens machtsvertoon weggezet als een gevaarlijk persoon. Zijn privacy is ernstig geschonden.' Het gezin mag zich voorlopig helemaal niet meer in Nijmegen vertonen. Ze hebben zelf elders onderdak gezocht, aldus Weski. (ANP)