Advertentie

Burgemeester Nijmegen: 'Het alternatief is vele malen erger'

In natuurgebied Heumensoord verrijzen zo snel mogelijk onderkomens voor ten minste 3 duizend vluchtelingen. Burgemeester Hubert Bruls (CDA) vertelt waarom Nijmegen het grootste vluchtelingencentrum van het land opent.

17 september 2015

In natuurgebied Heumensoord verrijzen zo snel mogelijk onderkomens voor ten minste 3 duizend vluchtelingen. Burgemeester Hubert Bruls (CDA) vertelt waarom Nijmegen het grootste vluchtelingencentrum van het land opent.

Wat bezielt u?
‘Nijmegen heeft een goede ziel. Het vluchtelingenprobleem ligt niet alleen op het bordje van de rijksoverheid en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.), maar bij ons allemaal. Ik begrijp dat er nu 700 vluchtelingen per dag ons land binnenkomen. Als de COA-voorzitter mij belt en zegt dat de nood zo hoog is dat mensen op straat terecht gaan komen en dat vluchtelingen in Ter Apel tegen de muren moeten staan, dan moet je helpen. Wij hebben via Defensie jarenlange ervaring met Heumensoord en weten hoe we in betrekkelijk korte tijd een hoogwaardige verblijfsplaats kunnen maken met paviljoens. Die logistieke uitdaging kunnen wij aan.’

 

De noodopvang in Heumensoord was snel geregeld.
‘We hadden ons al vrijwillig aangemeld voor opvang van vluchtelingen en waren op zoek naar panden in de stad voor noodopvang. Dat hadden we dinsdag afgerond; de brief lag klaar, en toen belde om half twee COA-voorzitter Gerard Bakker met een totaal ander verhaal. Zijn vraag was redelijk en ik was er snel uit. Ik ben blij dat het gemeentebestuur er ook zo over denkt. Geen uitbreiding van het AZC in de stad maar tijdelijk onderdak in Heumensoord voor mensen die snel worden verspreid over de rest van het land. Deze klus is zo groot dat we alle andere ambities maar terzijde hebben geschoven. Hier is behoefte aan.’

En nu de Nijmegenaren en Heumenaren nog.
‘Donderdagavond praten we geïnteresseerden bij in het Montessori College in Nijmegen. Iedereen is van harte welkom. Ik merk aan mijn mailbox dat iedereen er wat van vindt. Aanbiedingen om te helpen, huisvesting. Het is echt mijn Nijmegen dat los komt. Er zijn natuurlijk ook kritische geluiden en mensen die gewoon tegen deze opvang zijn. Dat hoort erbij. Vooral hen nodig ik uit om er vanaf acht uur deze avond bij te zijn. Veel bezwaren kunnen we wegnemen. Dat duizenden Syriërs door de straten gaan trekken; nou de werkelijkheid is anders. Het COA is verantwoordelijk voor de openbare orde op de noodlocatie. We zullen als gemeente met de hulpdiensten in de omgeving van Heumensoord ook onze maatregelen treffen.’

Maar wat te denken van 3 duizend mensen op één opvanglocatie. Er zouden wantoestanden heersen in het grootste opvangkamp in Duitsland.
‘Die vraag kreeg ik gisteren ook. Ik heb de verslaggeefster voorgehouden: “Wat wilt u dan? Dat wij wantoestanden op straat hebben?” Ik vind de vraag wat raar. Nu ja, een vraag is altijd goed, geen misverstanden. De grotere vraag is: wat is het alternatief voor deze grote noodopvang? Het alternatief is dat mensen in de herfst en in de winter onder bruggen en op straat liggen. Dan is de ellende niet te overzien. Dat is vele malen erger dan nu het gecontroleerd bieden van een sobere maar humane opvang. We hebben niet de vrije keuze om te zeggen dat die mensen mooi in een huisje gaan wonen. De Nederlandse bevolking zou dat ook niet accepteren. Waarom zij wel en wij niet?’

De burgemeester van Goes is deze week in Binnenlands Bestuur boos op het rijk. ‘Wij lossen het op en jullie doen niets’, zegt hij.
‘Ik ben het op hoofdlijnen eens met mijn collega in Goes, maar het is nu niet het moment om mee te zingen in dat koor. Natuurlijk, ik heb mij afgelopen zomer ook zitten ergeren aan de visieloosheid en het gebrek aan acteren in Den Haag. Onze regering heeft het erover dat Nederland bereid is om in EU-verband 7 duizend vluchtelingen extra op te nemen. Op dat aantal zitten we in minder dan twee weken! Wat gaan we dan doen? Ik deel de kritiek dat er een echte visie moet komen, maar daar heb ik als burgemeester nú niets aan. Ik word net als iedereen geconfronteerd met een grote toestroom van vluchtelingen. Als dan gevraagd wordt of Nijmegen kan helpen, dan doen we dat.’

 

Op 1 juni sluit Heumensoord voor de vluchtelingen. Ook als de ellende dan nog steeds zo groot is?

‘We hebben een afspraak met het COA, en daar hebben ze alle begrip voor, dat Heumensoord op 1 juni 2016 ontruimd moet zijn. Dat leggen we ook vast in een akkoord. In juni moeten we gaan opbouwen voor de Nationale Spelen, het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke handicap. Als daarna nog behoefte is aan noodopvang in Nijmegen, dan kan dat ook op een andere manier. We hadden al panden op het oog. Maar ik moet ook rekening houden met het draagvlak in de stad voor opvang van vluchtelingen.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed / adviseur
@Anneke, wat zich momenteel voltrekt in NL, in de EU is niet echt leuk te noemen en jij bent op zoek naar leuke, lieve en opbeurende reacties? Wakker worden, 'welcome to the real world'! Uit allerlei reacties op deze vluchtelingen ellende kun je opmaken hoe de NL burger hier tegen aan kijkt, daar moet je je ogen niet voor sluiten en je oren voor openzetten!!
O. ten Hove
Ik hoop dat de persoonlijke assistent van deze burgemeester de reacties leest die laten zien dat deze burgemeester, die trots is omdat hij in BB staat, het bij het verkeerde end heeft. Het is leuk om de mesias uit te hangen, maar je prioriteit als burgemeester ligt toch echt bij je eigen stad en haar inwoners. Wat mij betreft is deze man ongeschikt als burgervader. Maar ik denk niet dat hij dit te horen krijgt want ook persoonlijke assistenten zijn slijmballen. Alleen het goede geven ze door en wat negatief is verzwijagen ze.
Jan Baardmans
"Wat wilt u dan? Dat wij wantoestanden op straat hebben?"

Ik voel me geïntimideerd.
Martin / Jur medewerker
Jij bent een mooie, Anneke! 'Redactie van BB, wilt u alleen nog reacties plaatsen die mij aanstaan, dus het linkse, correcte geluid laten horen? Ik wil alleen maar meningen lezen die ik leuk vind om te lezen, rechtse meningen vind ik niet leuk, dus indieners daarvan moeten monddood gemaakt worden. Kunt u daar even voor zorgen?'
decatlon / ambtelijk adviseur
Ik begrijp niet dat bestuurders (zowel in Den Haad als lokaal) volhouden dat de thans geboden opvang tijdelijk is. Waar moeten dan medio volgende jaar al die vluchtelingen blijven?

Dit soort wensdenken lijkt op de opmerking van Laurens Jan Brinkhorst (nota bene een partijgenoot), dat er nooit meer dan 50.000 Polen in Nederland komen werken. Hoeveel zouden dat er nu zijn?



Zo gaat het ook met de vluchtelingen. Als je de verwoestingen ziet in Homs en Aleppo, dan kun je voorspellen dat die vluchtelingen niet terug keren binnen de komende 10 jaar.

Bestuurders: houdt op met de burgers voor de gek houden. Dat lukt niet meer in dit internet tijdperk !
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ga geen goedkope opmerkingen maken over de burgemeester van Nijmegen. Een kern van het probleem zit bij de totale incompetentie van de politici en ambtenaren bij de Europese Unie. De decadente ambtenaren lopen wel met creditcards voor privé-uitgaven rond, maar tot een eenvoudige vorm van slim, internationaal beleid zijn ze niet in staat. De EU had van meet af aan een strategische keuze moeten maken: op grote schaal hulp verlenen in Syrië en in de buurlanden. En niet dat de NAVO landen oorlog gaan voeren tegen de ISIS-strijders. ISIS-strijders zijn net ratten, je krijgt ze nooit met luchtdoelraketten bestreden. Wij hadden moeten laten zien dat we moreel veruit superieur zijn en dat de moslimterroristen haatzaaiers zijn. Ik hoor de islam nooit de naastenliefde prediken, wel haat jegens alles en iedereen. We hadden zo makkelijk 1 tot 2 miljoen mensen daar kunnen opvangen.

Nu dreigen totaal onbeheersbare binnenlandse problemen in veel EU-landen op te treden die uiteindelijk tot een splitsing van de EU kunnen leiden. Op zich is het overigens misschien niet erg als het Verenigd Koninkrijk of andere landen willen uittreden, want aan loodzware bureaucratie zonder ideologische ziel hebben we weinig. Ik vind de Britten wel slim. Misschien is het wel een mooie uitdaging om te streven naar een EEG van 27 lanfden, vindt u niet ? Economisch werkt de samenwerking prima, maar de bureaucratie en de euro verlammen nu de besluitvorming en het Europees imago.

Overigens ontbreekt gewoon elke strategische visie. n die visie gaat ook niet van de Partij Van Geert noch van IJdele Alexandertje of Dramkop Diederik komen.

True
Alternatief is het beperken van instroom, komt niet in zijn roze CDA hoofd op.

Nijmegen gun ik verder alle asielzoekers van de wereld..
anneke / lezer
Kan de reactie alle ongenuanceerde platte reacties niet gewoon verwijderen? Het is fijn om te kunnen reageren op artikelen, maar de eenzijdige negatieve insteek die er vaak vanaf straalt maakt het echt niet leuk om ze te lezen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Anneke. Waarom vertelt u dan niets positiefs? Hierdoor zou u het evenwicht kunnen herstellen. Of een reactie voor u ongenuanceerd is, kan ik zo niet beoordelen. Maar uw nagenoeg ongemotiveerde stellingname lijkt ook nogal ongenuanceerd. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die inzien dat (vooral) de (landelijke) politiek teveel aan het handje van de EU loopt en het volk kennelijk niet wil vertegenwoordigen d.w.z. wil aanvoelen wat er speelt; zeg dat wel weet maar andere prioriteiten stelt. Dat gemeenten, dicht bij de burger zoals altijd wordt gesteld, de gevolgen mogen zien te reguleren is een logisch uitvloeisel.. Succes is niet verzekerd.
O. ten Hove
Anneke als je tegen de instroom van asielzoekers bent, ben je dus negatief... Vreemd... ik las in de Volkskrant dat de directeur COA de instroom positief vindt omdat er veel hoogeschoolden onder zitten. Twee kanttekeningen: is het HBO/universiteit van hetzelfde nivo als in Nederland? En er lopen heel wat academici en HBO'ers werkloos rond in Nederland maar daar is dan geen aandacht voor. Tien procent van de sociale woningen die vrijkomen gaan naar statushouders dus ten koste van de laagste inkomens. Van Aarsen van Den Haag stelde al populitisch dat hij ervoor zal zorgen dat de politeagent die in Noord-Holland woont en in Den Haag werkt nog wel aan een sociale huurwoning komt. VVD en dus wereldvreemd want de als deze agent getrouwd is met een werkende partner dan verdienzen ze te veel voor een sociale huurwoning maar aan de mensen die echt een woning nodig hebben in Den Hag denkt Van Aarsen neit. Het zlefde met de voorzitter van de werkgevers: wij gaan de mensen aan het werk helpen... en de Nederlanders die nu niet aan de bak komen omdat de werkgevers ze te duur, te oud of te ziek vinden.



Ik heb respect voor Hongarije die gewoon doet wat de afspraak is in Europa. Weer asielzoekers... Merkel is een ander verhaal. Zij zette de poort open (Duits beleid) en toen iedereen daarnaartoe ging werd het tevel en wil Merkel het afschuiven op de rest van Europa.



Een regering hoort in eerste instantie voor de eigen bevolking, en dit is voor de allochtonen die op rechtmatige wijze een verblijfsvergunning kregen zonder te liegen en de autochtonen... RTL stelde vast, wat iedere burger allang zag aankomen, dat onder de pardonregeling van een paar jaar terug veel leugenaars zaten wat nu blijkt nu men aan gezinshereniging doet en de bewijsstukken voor die regulering vals zijn. Dan denk ik, wegwezen...



Er is niets verkeerd aan eigen volk eerst want daar ligt de verantwoordelijkheid van een regering. Niet zoals Pechtold, waarschijnlijk een man die niet in een sociale woning zit, dat het helemaal niet verkeerd is dat een Nederlander dan maar langer moet wachten. En hij vindt zichzelf heel wat...



Dus niets negatiefs of onderbuikgevoelens maar een realitische kijk...
P.Pluim
Oplossing: grenzen hermetisch dicht en zuster Angela (Merkel) moet haar mond houden!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Bij diverse gelegenheden reeds gewezen op de noodzaak om sluitend beleid te maken rond het vluchtelingenvraagstuk. Enige maanden geleden voor de huidige problemen. Deze zijn het resultaat van meer dan 10 jaar volkomen falend beleid op dat vlak. Een globale voorzet:

1. maak onderscheid tussen politieke vluchtelingen (na 2 jaar recht op alle basisvoorzieningen/mogelijkheden, bij zich wijzigende politieke omstandigheden binnen 5 jaar intrekking van vluchtelingenstatus en terugkeer naar eigen land) en economische vluchtelingen (voor laatste categorie geen beroepsprocedures en snel recht/uitzetting.

2. selectie (politiek/economisch vluchteling) bij binnenkomst land.



3. maak nationaal en op EU/mondiaal niveau afspraken over vluchtelingenproblemen (financieel/juridisch).

4. ieder land draagt fiancieel bij naar rato van opvang aantal vluchtelingen en/of BNP.

Hoogste tijd dat er op EU/mondiaal niveau eens eindelijke 'spijkers met koppen' worden geslagen. Wat doen buitenlandse zaken en juridische zaken eigenlijk nog dan alleen maar een beetje de wereld rondreizen?
Advertentie