of 59130 LinkedIn

Burgemeester moet weg uit kasteel

Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard ziet zich gedwongen al binnen een week haar net betrokken huurwoning in kasteel Doornenburg te verlaten. Samen met haar echtgenoot zou zij buiten openingstijden toezicht houden op het kasteel. Op haar Facebookpagina schrijft Schuurmans dat het bestemmingsplan niet toestaat dat dit toezicht wordt uitgeoefend vanuit de kasteelwoning.

Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard ziet zich gedwongen al binnen een week haar net betrokken huurwoning in kasteel Doornenburg te verlaten. Samen met haar echtgenoot zou zij buiten openingstijden toezicht houden op het kasteel. Op haar Facebookpagina schrijft Schuurmans dat het bestemmingsplan niet toestaat dat dit toezicht wordt uitgeoefend vanuit de kasteelwoning.

Andere huurder

De burgemeester kwam deze week in het nieuws omdat de kasteelwoning door de stichting die het kasteel beheert al aan een andere huurder zou zijn toegezegd. Die dreigde op zijn beurt naar de rechter te stappen. Volgens Schuurmans is dit echter een kwestie tussen kasteelstichting en de andere huurder waar zij part noch deel aan heeft. Omdat ze vindt dat het een privé-kwestie betreft, wilde ze niet reageren via de media.  

Schijn vermijden
Het stichtingbestuur probeert via een vergunning het toch mogelijk te maken dat het toezicht vanuit de woning wordt verricht. Maar, schrijft Schuurmans op Facebook, ‘om elke schijn te vermijden dat deze vergunning speciaal voor mij zou worden aangevraagd heb ik besloten me terug te trekken uit de kasteelwoning. Ik vind het heel spijtig, juist omdat ik kennis had gemaakt met veel vrijwilligers en bewoners van Doornenburg en we er allemaal zin in hadden om het kasteel nog meer op de kaart te zetten.’

 

Integriteit
Schuurmans (VVD) volgde in 2013 burgemeester Harry de Vries (CDA) op, nu burgemeester van Neerijnen. De Vries moest in 2012 zijn functie in Lingewaard neerleggen, na het indienen van valse declaraties. Bij haar aantreden beloofde Schuurmans ‘integriteit hoog in het vaandel te zetten’ van de destijds door een gebrekkige bestuurscultuur geplaagde gemeente. In haar eerste jaar als burgemeester raakte Schuurmans zelf in opspraak nadat was gebleken dat ze ten onrechte een beroep had gedaan op de regeling vergoeding dubbele woonlasten.  

 

Misbruik voorkennis
Kasteel Doornenburg speelde recentelijk een rol in een andere integriteitskwestie. Het Lingewaardse raadslid Sjaak van der Welk werd vorig jaar door Lokaal Belang Lingewaard uit de partij gezet vanwege misbruik van voorkennis over de actualisatie van een bestemmingsplan. Dit betrof een perceel recht tegenover kasteel Doornenburg.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Edwin Knoben (Damexplicateur) op
Opnieuw weer ophef om niets. Gereformeerd Nederland weer op zn smalst. Niets aan de hand. Scheinheiligen willen weer een kwestie maken om niets en zitten met uitgestreken smoel zondag weer in de kerk.
Door wim (-) op
De uitdrukking 'integriteit hoog in het vaandel te zetten' beschrijft een algemene actie vanuit een gebrek aan integriteit naar meer integriteit toe. Niet zozeer individueel als wel, dat het om anderen gaat.
Als ze had gezegd 'met mijn persoon wil ik de integriteit herstellen' of 'door mijn benoeming komt een betere integriteit in zicht', zou er meer nadruk op de persoonlijke integriteit zijn komen te liggen. Interessant. Het fragment ;luidde: Bij haar aantreden beloofde Schuurmans ‘integriteit hoog in het vaandel te zetten’ van de destijds door een gebrekkige bestuurscultuur geplaagde gemeente. In haar eerste jaar als burgemeester raakte Schuurmans zelf in opspraak nadat was gebleken dat ze ten onrechte een beroep had gedaan op de regeling vergoeding dubbele woonlasten.