Advertentie

Burgemeester mocht wel langs Duitse graven lopen

Het hof heeft geoordeeld dat de rechter vorig jaar niet mocht verbieden dat burgemeester Aalderink van Bronckhorst langs Duitse graven in Bronckhorst liep.

19 februari 2013

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst mocht vorig jaar tijdens de Dodenherdenking wel langs de graven van gesneuvelde Duitse soldaten lopen. De rechtbank in Zutphen heeft hem dat ten onrechte verboden.

Onvoldoende reden

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald in het hoger beroep dat de gemeente aanspande tegen het Zutphense vonnis. Volgens het hof had de voorzieningenrechter onvoldoende reden om in te grijpen in de lokale herdenking op 4 mei.


Gesneuvelde Duitsers

Het plaatselijke 4/5 Mei Comité besloot vorig jaar in overleg met de gemeente om tijdens de dodenherdenking in Vorden voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen.

Plaatselijke aangelegenheden

Deelnemers aan de herdenking konden kiezen of zij dat na afloop van de officiële ceremonie ook wilden.

De organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) vond dat plan respectloos, spande een geding aan en won. De gemeente hield zich aan het verbod, maar ging in hoger beroep omdat burgemeester Aalderink vond dat de voorzieningenrechter zich te veel mengde in plaatselijke aangelegenheden. Het hof gaf hem daarin dinsdag gelijk.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
Was te verwachten van de Nederlandse rechter. In WOII zaten de grootste collaborateurs immers in de Hoge Raad.



Die verklaarde destijds ook zonder blikken of blozen dat de vervolging en deportatie van joden 'onder de huidige omstandigheden het karakter van wet in den zin der Nederlandse wetgeving niet (kon) worden ontzegd'.
Willem Kamps
Volgens mij leven we sinds 5 mei 1945 in een vrij land. Waarom moet er in godsnaam een rechter aan te pas komen om iemand te verbieden en vervolgens weer toe te staan langs een paar overleden mensen te lopen?
Martin
Louis,

je gaat veel te ver. Voor dit soort loze kreten is dit forum NIET bedoeld.
O. ten Hove
Janpietje, wat een inhoudsloze opmerking. Juridisch gezien mocht Aalderink erlangs lopen. Maar Aalderink vergeet dat hij als burgervader gemeenschap vertegenwoordigt en als burgervader ga je niet eigenhandig de inhoud van de Dodenherdenking aanpassen. Maar ik ben bang dat Janpietje niet voor een discussie openstaat en blijkbaar niet weet wat Dodenherdenking inhoudt. Natuurlijk is het zielig dat er Duiste soldaten sneuvelde maar dat is niet de essentie van Dodenherdenking.



En de kwalificatie 'eng clubje' riekt naar antisemitisme, foei... en zeker gezien de toevoeging ( voor de vorm). En waaruit blijkt dat deze organisatie 'in het geheel niet de Joodse gemeenschap' vertegenwoordigt. Ik weet niet of de VVD nu zo blij moet zijn met deze toch wel rare 'bruine' uitspraken...
Bond / Adviseur
Is het niet zo dat in veel religies het woord vergeving voorkomt?
Kritikus / Geen Hagenees
Zoals de zich moreel superieur voelende linkse gutmensch betaamt, grossiert reageerder Joschke niet alleen in godwins, maar plakt ook gretig etikettten als 'Antisemitist' op een ieder die het niet met hem eens is.



http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/09/ewoud-sander …
Joost / adviseur
Tinus, je gaat veel te ver door Louis te berichten dat hij veel te ver gaat. Hoe kom je erbij dat dit soort loze kreten niet thuis horen op dit forum. Bovendien is een forum wat anders dan reageren op een artikel, maar dat terzijde. En voor wat betreft dhr. Aalderink: waarom wilt u in godsnaam langs de graven van de voormalige agressor lopen? De Duitse misdaden zijn zo erg geweest, dat ik me niet kan voorstellen dat u dit echt wilt. Ik geef de FJN dan ook groot gelijk, dit is respectloos richting de slachtoffers van WOII. En dat zijn niet de Duitsers. Ik snap ook wel dat mijn reactie erg kort de de bocht is, maar niet voor de genereatie die WOII echt heeft meegemaakt. Wacht nou eerst eens totdat iedereen van deze generatie is overleden. Daar hebben deze mensen recht op. Wilt u dan alsnog langs de graven van die agressors lopen, gan dan gerust uw gang.

Frits van Hamelen / medewerker buitendienst
Joost, je hebt helemaal gelijk. Beeld je eens in dat je hele familie- en vriendenkring is uitgemoord in naam van Het Derde Rijk. Op de meest beestachtige manieren. Dan geeft het toch geen pas dat zo'n volgevreten Aalderink ook nog even zijn respect wil betonen aan deze overleden "mensen"? Ik denk dat de heer Aalderink wel anders zou piepen als zijn familie bijvoorbeeld was vergast in in het vernietigingskamp Sobibor.
Ida
@Bond: sommige dingen zijn niet te vergeven...
Ruud / ambtenaar
Beste Ida,

Wellicht wel te vergeven, maar niet te vergeten.

Ik heb er zelf een beetje moeite mee dat de tweede generatie zich een slachtofferrol gaat aanmeten en exclusiviteit claimt ten aanzien van herdenkingen. Ik zelf ben nabestaande van een geëxecuteerd verzetstrijder, maar het gaat mij te ver om op grond van die kwaliteit me een oordeel aan te matigen over de vraag wie wel en niet herdacht mogen worden. Wel meen ik in die hoedanigheid wel wat te mogen zeggen over de kwalificatie 'agressors' wanneer gedoeld wordt op de grote groep Duitse soldaten die, vaak tegen wil en dank, deel uitgemaakt hebben van de bezettingsmacht. Die kwalificatie vind ik namelijk niet in alle gevallen terecht, of meent u ook alle Nederlandse jongens die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederlandsch Indië werden gezonden als diensplichtige, ook maar gemakshalve als agressors te moeten betitelen? Ik begrijp overigens het probleem niet. Bij de Nationale Dodenherdenking herdenkt men alle Nederlandse gevallenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot heden. De in Vorden begraven Duitse vliegeniers behoren niet tot die groep en dus is het langs dat graf lopen ook geen onderdeel van de Nationale Dodenherdenking.
O. ten Hove
Janpiet spoort niet want hij kan niet lezen. Ik schreef 'riekt' naar antismetisme en dat is wat anders dan antisemiet zijn.



Sorry, maar ik kan je niet meer serieus nemen, met opmerkingen als Gutmensch want dat ziet er wel erg 'bruin' uit.



Feit blijft dat Aalderink dit nioet als burgemeester had moeten doen en de essentie van Dodenherdenking niet begrijpt, net zoals Janpiet dat niet snapt...
Kritikus / Geen Hagenees
Eigen meningen worden nu al als feiten gepresenteerd. Ja, zo schuift de linksmensch.



Al die jaren bijstandsconsulent hebben het zicht op de werkelijkheid bij Joschke behoorlijk vertroebeld.
O. ten Hove
Je zou bijna denken, en ik zeg expres bijna denken dat Janpiet gek is en dus niet dat Janpiet gek is. Maar dat zal hij niet vatten. Ik vind de argumentatie van Joschke steekhoudend maar dat Janpiet zulke onzin mag verkondigen?



Een privé-persoon mag doen wat hij wil, maar een burgervader hoort respect te hebben voor Dodenherdenking. En dat doe je niet door langs Duitse graven te lopen op Dodenherdenking. Dat is toch niet zo moeilijk Janpiet? En dan die domme opmerkingen erbij halen toont alleen maar aan hoe snugger je bent.
Kritikus / Geen Hagenees
@ Ekfride van Carlo

Hier lees je het ook eens van een ander, wel of niet gek.



http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/geen_moei …
O. ten Hove
Jan Piet@ eer bied voor de slachtoffers hoort voorp te staan. Dat deze De Graaf een historicus is, geeft hem niet de almachtige wijsheid die neimand heeft. En zoalng er nog mensen leven die de oorlog meemaakten, en je bent in functie als burgemeester, dan doe je dit uit piëteit gewoon niet.



Slachtoffers hebben veelal die nuance die De Graaf als wetenschapper heeft niet. Mensen zijn die de oorlog meemaakten hebben die nuance niet die je wel lunt hebben als je na de oorlog bent geboren zoals Aalderink en De Graaf...



Een beetje respect zou wel op zijn plaats zijn geweest. En dan wel respect van Aalderink en Janpitertje voor de slachtoffers van de oorlog.
Louis
Van een ander hoor je het ook hier:



http://politiek.thepostonline.nl/2013/02/22/houd …
Advertentie