of 59561 LinkedIn

Burgemeester mocht wel langs Duitse graven lopen

Het hof heeft geoordeeld dat de rechter vorig jaar niet mocht verbieden dat burgemeester Aalderink van Bronckhorst langs Duitse graven in Bronckhorst liep.
17 reacties

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst mocht vorig jaar tijdens de Dodenherdenking wel langs de graven van gesneuvelde Duitse soldaten lopen. De rechtbank in Zutphen heeft hem dat ten onrechte verboden.

Onvoldoende reden

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald in het hoger beroep dat de gemeente aanspande tegen het Zutphense vonnis. Volgens het hof had de voorzieningenrechter onvoldoende reden om in te grijpen in de lokale herdenking op 4 mei.


Gesneuvelde Duitsers

Het plaatselijke 4/5 Mei Comité besloot vorig jaar in overleg met de gemeente om tijdens de dodenherdenking in Vorden voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen.

 

Plaatselijke aangelegenheden

Deelnemers aan de herdenking konden kiezen of zij dat na afloop van de officiële ceremonie ook wilden.

De organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) vond dat plan respectloos, spande een geding aan en won. De gemeente hield zich aan het verbod, maar ging in hoger beroep omdat burgemeester Aalderink vond dat de voorzieningenrechter zich te veel mengde in plaatselijke aangelegenheden. Het hof gaf hem daarin dinsdag gelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janpiet op
Zoals de zich moreel superieur voelende linkse gutmensch betaamt, grossiert reageerder Joschke niet alleen in godwins, maar plakt ook gretig etikettten als 'Antisemitist' op een ieder die het niet met hem eens is.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/09/ewoud-sander …
Door Bond (Adviseur) op
Is het niet zo dat in veel religies het woord vergeving voorkomt?
Door Joschke op
Janpietje, wat een inhoudsloze opmerking. Juridisch gezien mocht Aalderink erlangs lopen. Maar Aalderink vergeet dat hij als burgervader gemeenschap vertegenwoordigt en als burgervader ga je niet eigenhandig de inhoud van de Dodenherdenking aanpassen. Maar ik ben bang dat Janpietje niet voor een discussie openstaat en blijkbaar niet weet wat Dodenherdenking inhoudt. Natuurlijk is het zielig dat er Duiste soldaten sneuvelde maar dat is niet de essentie van Dodenherdenking.

En de kwalificatie 'eng clubje' riekt naar antisemitisme, foei... en zeker gezien de toevoeging ( voor de vorm). En waaruit blijkt dat deze organisatie 'in het geheel niet de Joodse gemeenschap' vertegenwoordigt. Ik weet niet of de VVD nu zo blij moet zijn met deze toch wel rare 'bruine' uitspraken...
Door Janpiet op
Dat Federatief Joods Nederland blijkt een eng clubje te zijn, bestaande uit advocaat Loonstein en enkele familieleden ( voor de vorm). Deze organisatie vertegenwoordigt in het geheel niet de Joodse gemeenschap, zoals de rechter in Zutphen abusievelijk veronderstelde.

Door Tinus op
Louis,
je gaat veel te ver. Voor dit soort loze kreten is dit forum NIET bedoeld.
Door Willem op
Volgens mij leven we sinds 5 mei 1945 in een vrij land. Waarom moet er in godsnaam een rechter aan te pas komen om iemand te verbieden en vervolgens weer toe te staan langs een paar overleden mensen te lopen?
Door Louis van Overbeek op
Was te verwachten van de Nederlandse rechter. In WOII zaten de grootste collaborateurs immers in de Hoge Raad.

Die verklaarde destijds ook zonder blikken of blozen dat de vervolging en deportatie van joden 'onder de huidige omstandigheden het karakter van wet in den zin der Nederlandse wetgeving niet (kon) worden ontzegd'.