of 63966 LinkedIn

Burgemeester mengt zich in Zwarte Pieten discussie

Het gemeentebestuur zou graag zoeken naar een vorm waarin iedereen zich kan vinden, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen.
42 reacties

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.

21 bezwaren

Het gemeentebestuur zou graag zoeken naar een vorm waarin iedereen zich kan vinden, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen. Ook het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking naar de 21 Amsterdammers die een bezwaar indienden tegen de intocht met Zwarte Pieten. ,,Aan de traditie kunnen we niet zo veel veranderen. Maar we willen kijken naar de toekomst.''

Hoorzitting

Tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers bij de hoorzitting een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

 
Heftige discussie 

De bezwaarschriftencommissie brengt zo snel mogelijk en uiterlijk op 5 november een advies over de verleende vergunning uit aan de burgemeester. Na afloop van de hoorzitting in het stadhuis liepen de gemoederen hier en daar hoog op. De massaal toegestroomde sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' discussieerden heftig verder op de gang. Een camerateam van PowNews werd uitgejoeld en belaagd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (ambt) op
Wie zong ook al weer, denk niet wit denk niet zwart-wit!!! En laat ze bij de VN zich met echt belangrijke zaken bezig houden.
Door corina op
Eerst de NEGERZOENEN, die zijn dan van naam veranderd. Maar er zijn nog steeds JODENKOEKEN?? En waar IK mezelf heel erg aan stoor is de BLANKE VLA. Want WIE word hier nou gediscrimineerd?????
Ja, wij Nederlanders in ons EIGEN land. Het moet niet gekker worden.
Door Bas Moody (Logicus) op
Het zwart maken van de huid is van oorsprong een heidens gebruik dat niet alleen onder blanken een gebruik was maar ook bij anders gekleurde rassen en volkeren. Ook bij het zwarte ras bij welke de huid over het algemeen een bruine teint had, kleurde men ter uitvoering van hun traditionele rituelen hun huid zwarter of blanker. Deze tradities bestonden al duizenden jaren voor Christus. Met geen mogelijkheid valt hier een racistische achtergrond aan te plakken.

Tot op de dag van vandaag zijn er volkeren die dit heidens gebruik – het kleuren van de huid - in stand houden. Zie het carnaval in Zuid America, tribaal gitzwart gekleurde gezichten in Papua, Aboriginals, in de Pacific eilanden, in India en in Afrika. Er bestaat zelfs een Zwarte Piet in Iran. Al eeuwen zijn er bedoeïenen, zelfs tot in het vroegere Perzië, die het gehele gezicht van de vrouw met zwarte henna laten tatoeëren.

Dat zwart door meerdere volkeren met het kwade geassocieerd wordt komt oorspronkelijk vanwege de nacht. Zonder licht is het in de bush ook echt pikdonker. Veel roofdieren (vleeseters) gaan vaak later in de avond op jacht. De mens is van nature in het donker angstiger dan overdag. In veel riten tot op de dag van vandaag betekent zwart dan ook “pas op”. Het kleuren van de huid dient vaak een educatief doel.

Pipo de Clown zou men zonder enige discussie kunnen omschrijven als een soort Blanke Piet.
Pipo geeft graag een bloemetje weg aan anderen, op het moment dat de ontvanger het bloemetje aan wil nemen spuit er een straal water uit en maakt de ontvanger aan het schrikken. De kinderen lachen. Pipo heeft grote ronde ogen, een dikke ronde roodgekleurde bolneus en schoenmaat 70. Daarnaast lijkt het meestal alsof Pipo een beetje achterlijk is. En wanneer Pipo huilt, lijken zijn tranen meer op een tuinsproeier. Als blanke zou ik me gediscrimineerd kunnen voelen door deze weergave van blanken. Als we bij Piet beginnen eindigen we ook snel bij Pipo. Afschaffen betekent dat we als volwassenen, kinderen het recht op humor en wijsheid ontnemen.

Door feike duin (eigen bedrijf) op
wat een onzin die pieten discussie. elke donkere voelt zich aangesproken in nederland en maakt gebruik van elk middel om in de belangstelling te komen. cultuur is cultuur. dit hoort nu eenmaal bij nederland en zwarte piet heeft niets te maken met racisme degene die dat wel denkt is wel heel erg naief. zelfs de idioten die de slavernij erbij halen. het domste is nog dat men tijd verspeelt en aandacht geeft over deze discussie op het nieuws. alles wat aandacht heeft groeit laat de discussie doodbloeden en niemand heeft het er meer over na 5 december. ik erger mij dood dat men hier in nederland voor elke scheet zich aangesproken voelt. als men het er dan zo moeilijk mee heeft misschien is men dan nog niet genoeg geintegreerd. als je hier wilt wonen moet je je accepteren en aanpassen. dat doen de nederlanders ook dat heet een multiculturele samenleving respecteer iedereen. alleen dan heeft deze samenleving kans van slagen
Door Haji Firuz op
Onder bescherming van de VN, geniet de Arabische wereld de bescherming van hun eigen zwarte piet.
Zoek maar op: Hajji Firuz of Haji Firuz.
Door Piet Zwart (ambt.) op
SINSTERKLAAS, zat een te denken, wat nu weer te schenken............................
Door Nieuwsbreker op
Elk jaar zijn er wel een PAAR mensen die bezwaar hebben tegen zwarte piet. Ik vraag me echt af waarom. Het lijkt me dat we Sinterklaas nuchter moeten bekijken en beseffen om welk moraal het gaat met Sinterklaas. Sinterklaas is er voor de kinderen. Het is een kinderfeest waar je als kind helemaal naar toe leeft. De spanning alleen al of je Sinterklaas tegenkomt en welke cadeautjes je krijgt is voor kinderen genoeg om het hele jaar weer op te teren. Het gaat kinderen helemaal niet om of zwarte piet nou een slaaf is geweest of gewoon zwart van het roet in de schoorsteen. Daar staan ze helemaal niet bij stil. Het is een kinderfeest en wij als volwassenen doen er gewoon aan mee omdat je weet dat het zo leuk is als kind. En het maken van surprises doe je als volwassene echt zelf, daar heb je zwarte piet niet voor nodig. Net als een gedicht maken, dat doet Sinterklaas niet echt hoor!! Kortom, het is een feest waar je van moet genieten en trots op mag zijn.

Stop met het verzieken van dit super mooie oer-Hollands feest en laten we er een mooi Sinterklaasfeest van maken waarbij de kinderen voorop staan en niet zwarte piet!!!
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Zwarte Piet als racistisch stereotype volgens de VN. Los van de vraag of ze daar niks beters te doen hebben zie ik niet zo goed waar deze commotie over gaat.. Piet (een gewone Nederlandse naam dus) draagt kleding met sterke Italiaanse/Elisabethaanse trekken: mutsen met kleurige veren, dubbele kleding met gevulde mouwen, maillots. Ik geloof niet echt dat de zwarte slaven op deze kleurige manier waren uitgedost. Piet praat een krom taaltje met vooral weer veel 'io' erin: (ik kreeg vroeger al in mijn schoolschriftjes van Piet de opmerking 'viesio' mee en ik moet toegeven, een mooischrijver was ik niet) Ik zie daar geen Papiaments in, spijt me. Ik zie een witte knul of meid met een roetzwart gezicht, eerder als een schoorsteenveger dan een slaaf. En oppergod Odin had twee zwarte raven Hugin en Munin die hun oor te luisteren legden bij de rookopening van de strooien daken en alle nieuws en informatie doorbriefden aan hun goddelijke opdrachtgever. Zie ik ook geen slavenwerk in, geen opdracht van slavenmeesters of wat ook. Ik zie feitelijk alleen een wat clowneske figuur, een samenraapsel van allerlei verzinsels sagen en mythen, van het soort van alles wat, in dienst van een Turkse bisschop die waarschijnlijk ook niet heeft bestaan, in elk geval niet als kindervriend of straffer van kinderen. En dan nog die stoomboot uit Spanje... Tja, ik kan er met de beste wil van de wereld geen stereotype in vinden, laat staan een racistische. Ik zou wel willen dat mensen zich niet meteen beledigd voelden door een kinderfeestje dat net zoveel met slavernij van doen heeft als een koe met balletdansen. Kunnen we niet eens ophouden met deze onzin en iedereen gewoon zijn eigen feestje laten vieren? Suikerfeest, offerfeest, loofhuttenfeest of Sinterklaas. Veel plezier, allemaal.
Door Zw. Piet (zakkendragen) op
bijna 800.000 Amsterdammers en 21 die bezwaar maken. Het is logisch dat daar zoveel aandacht voor is
Het is tenslotte ook een racistisch feest.
Cadeautjes en blije kinderen, dat moet verboden zijn.