of 63966 LinkedIn

Burgemeester: ‘Meer kunde in gemeenschap dan op gemeentehuis’

Van de Vondervoort: ‘Ik wil een ambtenaar nuttig werk laten doen. Hij moet werken aan een product dat de inwoners willen en waar hij zelf blij mee is.'

Driek van de Vondervoort gaat met pensioen. De burgemeester van Bergeijk geldt als kampioen ontregelen.

Ouderen zelfstandig laten wonen in garages? Onmiddellijk een bouwvergunning afgeven? Geen kapvergunning meer? De welstandscommissie opheffen? Belgische toestanden – een onheilspellender toekomstbeeld bestond niet. En dus hief CDA-burgemeester Van de Vondervoort in Boekel de welstands­commissie op. En later in Bergeijk ook. ‘De welstandscommissie stamt uit het begin van de vorige eeuw en past niet meer in deze tijd van mensen die zelf verantwoordelijkheid willen dragen.’ ‘Als iemand een hagelwit kasteel wil bouwen, dan doet hij dat toch lekker? Of maak er een toeristische attractie van. Er is hier in Bergeijk niet één raar huis gebouwd. Als je mensen vertrouwen geeft, dan nemen ze hun verantwoordelijkheid en beschamen dat vertrouwen niet,’ zegt hij.

Niet gek
Driek van de Vondervoort moet smakelijk lachen om de paniek die links en rechts uitbrak: ‘We zijn een structuurdenkend land. Als er maar een structuur is met een dikke directeur, een salaris van twee ton en een Mercedes, dan hebben we het goed geregeld. Maar het is precies andersom. We moeten uitgaan van wat de mensen willen en die structuur maar laten zitten.’ Burgers en dorpsraden komen namelijk vaak met realistische voorstellen, weet hij. ‘Wij wantrouwen als overheid mensen en denken dat ze dingen willen die niet deugen, maar ze komen niet met wilde plannen. Ze zijn niet gek, nee, ze zijn heel verstandig. Er zit veel meer kennis en kunde in de gemeenschap dan op het gemeentehuis.’

Nuttig werk
Van de Vondervoort: ‘Ik wil een ambtenaar nuttig werk laten doen. Hij moet werken aan een product dat de inwoners willen en waar hij zelf blij mee is. Kijk naar Boekel. De welstandsambtenaar verloor zijn baan. “Ik heb 25 jaar lang mensen kwaad gemaakt”, zei hij tegen mij. Dit mag niet, dat mag niet. Hij is bij de gemeente projectleider grote gebouwen geworden. Eindelijk kon hij mensen blij maken. Dat is je taak als ambtenaar: je bent erom mensen te helpen. Natuurlijk kunnen sommige dingen niet, maar daar vragen mensen ook niet om. Zij weten dat ze uiteindelijk hun wensen zelf betalen.’

Lees het hele interview in Binnenlands Bestuur nr. 25 van deze week. (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Zolang het mogelijk is dat types als loek hermans weer verder gaan als burgermeester (van zutphen) is de stellng helemaal waar
Door H. van Veenbergen op
Ha ha. Ik denk dat dit een persoonlijke vete tegen de welstand is. Hij zal wel, in het verleden, een negatief adviesje hebben gekregen. Vervolgens wraak gezworen.
Welstand is een verworven recht voor ontwikkelde landen, zoals Nederland. Dit, om onze nationale bouw-waarden te behouden en te beschermen.
Vergelijk nederland maar met landen die geen welstandstoezicht hebben.
In, ons allen gewaardeerde, Frankrijk is de welstand nog veel strenger dan bij ons. De burgemeester bepaald daar vaak zelfstandig of iets wordt goedgekeurd of niet. Gelukkig hebben wij een iets meer onafhankelijke welstandscommissies.

Door Jan op
Je zal maar een gek hebben die naast jou een roze huis met een paars dak wil bouwen. Zonder Welstandscommissie mag dat zonder meer. Maar jouw huis wordt onverkoopbaar of in ieder geval minder waard. Nog afgezien van de dagelijkse ergernis van er tegenaan te moeten kijken. Ik wil maar zeggen: regels zijn er ook om anderen te beschermen.
Door Hor op
Nog een paar ontregeltips voor het CDA: kinderbijslag afschaffen, net als religieus onderwijs op staatskosten.

Lidmaatschap EU opzeggen ontregelt ook, je moet tenslotte mensen blij maken niewaar.

Zegt het vondervoort..
Door Rebecca Siebinga (eigenaar RpuntS Management & Advies) op
Ach, wat zou ik graag een keer een kop koffie met deze man willen drinken !
Door Dick op
Een indrukwekkend bestiirder met visie. Daar zullen veel ambtenaren en bestuurders bang van worden. Hij heeft de juiste instelling om de burger als klant te zien wiens wens zo goed mogelijk binnen wet- en regelgeving gefaciliteerd dient te worden. De meetse ambtenaren hebben een negatieve bestuurscultuur d.w.z. dat ze direct kunnen melden waarom een wens van de burger niet kan i.p.v. mee te denken hoe het wellicht toch wel kan.
Driek, nederland gaat jou missen!
Door Karel (kritisch observant) op
O ja, in Bergeijk (18.000 inw.) herhaalde deze topbestuurder het kunststukje ook nog eens.

Woooow, wat een klasse, wat een inzicht, wat een power dat zo'n man dat helemaal alleen kan!
Door Karel (kritisch observant) op
Nou, nou, nou.

Als dat het belangrijkste wapenfeit is, het opheffen van de welstandscommissie in Boekel (8.250 inwoners) 11 jaar geleden, dan is het droevig gesteld met de palmares van de heer van de Vondervoort.

Hoe bestuurders toch intens gelukkig kunnen zijn met niemendalletjes....
Door De Vries (gepensioneerd) op
Daarom moet de burgemeester ook door de inwoners gekozen worden, kijk eens naar Zwitserland, en zelfs Frankrijk en Turkije. Daarvoor moeten we in Nl natuurlijk wel anders gaan stemmen...zie reactie van Hannes
Zo kan het natuurlijk niet langer
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Ik waardeer oprecht dat de heer Vondervoort vertrouwen durft te geven aan de burger. Het getuigt van lef en visie.
Wat daarbij wel nodig is - en wat nu fout dreigt te lopen - is een regering die duidelijke kaders stelt. Deze regering wil de hele kustlijn vrij geven, waardoor straks prachtige natuurduingebieden worden volgebouwd met recreatiewoningen, hotels of casino's. O.a. langs de Grevelingen zijn er al voorbeelden te zien die niet vrolijk stemmen. Het huidige kabinet lijkt vaak meer op een lobbyclub voor de financiële sector en een kantoor voor Bouwend Nederland, dan op een regering die steunt op voldoende moreel draagvlak.